Son anket: Erdoğan'ın oyları eriyor, muhalefet yükseliyor

ASAL Araştırma'nın son anketinde "Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?" şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 30.3'ü "Erdoğan" yanıtını verdi. Şirketin temmuz ayındaki araştırmasıyla kıyaslandığında yüzde 3.2'lik bir erime yaşandığı görüldü.

Son anket: Erdoğan'ın oyları eriyor, muhalefet yükseliyor

GERÇEK GÜNDEM

Kamuoyu araştırma şirketleri, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az süre kala çalışmalarını hızlandırdı. Birçok ankette AKP ve ittifak ortağı MHP'ye seçmen desteğinin eridiği gözlenirken, bunun en büyük sebeplerinden birinin 'ekonomik kriz' olduğu ifade ediliyor.

İşin cumhurbaşkanlığı ayağındaki durum, son olarak ASAL Araştırma tarafından yapılan ankette ortaya kondu.

Mevcut Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteğin büyük ölçüde azaldığı bir kez daha gözler önüne serildi.

Erdoğan, 2018 yılında düzenlenen seçimde oyların yüzde 52,54'ünü alarak Beştepe'deki koltuğuna bir kez daha oturmuştu.

ASAL Araştırma'nın anketinde "Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirsiniz?" şeklindeki soruya "Erdoğan" yanıtını verenlerin oranı yüzde 30.3 olarak belirlendi.

Erdoğan, aynı şirketin sonuçları 26 Temmuz'da açıklanan anketinde yüzde 33.5 oranında oy alıyordu. Yani bir aylık süreçte yüzde 3.2'lik erime söz konusu.

MUHALEFETTE DURUM NASIL?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yüzde 13.5'le Erdoğan'dan sonra en yüksek oyu alan ikinci isim olarak öne çıkıyor.

Daha önce Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın adaylık için 'göreve çağırdığı' Yavaş, "Ben kamu görevlisiyim ve kendimi siyasetin içinde görmüyorum" demişti. Oy oranı, bir önceki ankette 15.5'ti.

KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER YÜKSELİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener'e yönelik desteğin ise arttığı gözleniyor.

26 Temmuz 2022 29 Ağustos 2022
Kemal Kılıçdaroğlu Yüzde 8.9 Yüzde 12.8
Meral Akşener Yüzde 5.6 Yüzde 7.1

Kılıçdaroğlu bir aylık süre zarfında oylarını 3.9 artırırken, Akşener'de de bu oran 1.5 oldu.

CEZAEVİNDEKİ DEMİRTAŞ'A DESTEK ARTTI

Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan ve özellikle son dönemde muhalefet partilerine yaptığı 'ortak aday' çağrılarıyla gündeme gelen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik destek de arttı.

Temmuz ayında yüzde 7.5 oranında oy alan siyasetçi, bugün yüzde 8.3'le Erdoğan, Yavaş ve Kılıçdaroğlu'ndan sonra en çok seçmen desteği alan dördüncü siyasetçi oldu.

Son anket: Erdoğan'ın oyları eriyor, muhalefet yükseliyor - Resim : 1

Etiketler
Muhalefet Seçim Temmuz