Mehmet Ocaktan: Bu yüzden adalet Müslüman ülkelere hiç uğramıyor ya da arada sırada uğruyor

Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devredilmesini değerlendiren Mehmet Ocaktan, "Hiçbir hukuk devletinde böyle bir hukuk skandalını tahayyül etmek bile mümkün değildir." diye yazdı.

Mehmet Ocaktan: Bu yüzden adalet Müslüman ülkelere hiç uğramıyor ya da arada sırada uğruyor

Türkiye'nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davayı Suudi Arabistan’a devretti.

Karar kamuoyunda eleştirilere neden olurken Karar yazarı Mehmet Ocak'tan da gelişmelere köşesinde tepki gösterdi.

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, "Tarihsel tecrübeler göstermiştir ki İslam ülkelerinin hemen tamamında “Şeriat devleti” romantizmiyle çıkılan yolculukların hepsi sonunda despotizmle sonuçlanmıştır. Çünkü İslam çağdaş dünyanın diliyle yeniden yorumlanamadığı için demokrasi, özgürlük, şeffaflık ve ‘hukuk devleti’ gibi modern değerler reddedilmiş, bu yüzden de reel dünya ile Müslümanların arasındaki mesafe giderek açılmıştır. Yani Müslüman toplumlar bir türlü dünyalı olamamışlardır…" ifadeleriyle İslam ülkelerindeki siyasi hataları hatırlattı.

Ocaktan, "Kuşkusuz bugünkü İslam ülkelerinin hiçbirinde “Şeriat devleti” kurmak gibi bir proje yok elbette, ancak rasyonel akıl ve bilimle bağları zayıfladığı ya da hiç kurulamadığı için insan hakları temeline dayalı bir ‘hukuk devleti’ inşa etmeye niyetleri de yok." diye yazdı.

Cemal Kaşıkçı davasınının cinayetten de sorumlu tutulan Suudi Arabistan'a devredilmesi kararının hukuksuzluğunu vurgulayan Ocaktan, "Hiçbir hukuk devletinde böyle bir hukuk skandalını tahayyül etmek bile mümkün değildir. Ama Kaşıkçı örneği de bir kez daha gösterdi ki sadece Türkiye gibi hukuk devleti olma özelliğini kaybetmiş İslam ülkelerinde bu tür hukuk skandallarının olması son derece sıradan bir olaydır. İşte bu yüzden de adalet Müslüman ülkelere ya hiç uğramıyor, ya da arada sırada uğruyor…" değerlendirmesinde bulundu.

MEHMET OCAKTAN'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Müslüman Suudi Arabistan Cemal Kaşıkçı