Çalışma Bakanlığı’nın sendikaya verdiği yetki belgesinde 'usulsüzlük' iddiası: 'Emekli ve vefat sayıları listeye eklendi'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetki belgesinde usulsüzlük yaparak, emekli olan bin 271 kişiyi hala Türk Telekom’da çalışıyor gibi gösterdiği ileri sürüldü. Bakanlığın listeye eklediği bin 271 kişinin arasındaki 32 kişinin vefat ettiği öğrenildi.

Çalışma Bakanlığı’nın sendikaya verdiği yetki belgesinde 'usulsüzlük' iddiası: 'Emekli ve vefat sayıları listeye eklendi'

Türk Telekom iş yerleri için Türkiye Haber İş Sendikası’na toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetki belgesinde usulsüzlük yaptığı iddia edildi. Bakanlığın Türk Telekom’dan emekli olan bin 271 kişiyi Türk Telekom’da çalışıyor gibi gösterdiği iddia edilirken Türk Telekom’da çalışan bin 350 kişiyi ise Türk Telekom’da çalışmıyor gibi göstererek bakanlık sistemlerinden çıkardığı öne sürüldü. Türk Telekom’da çalışıyor gibi gösterilen bin 271 kişinin arasında ise kesin olarak vefat ettiği tespit edilen 32 kişinin bulunduğu belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı yetki belgesinde, bin 271 emekli listede aktif çalışan gibi gösterilirken, Türk Telekom’da çalışan bin 350 kişinin ise listeden çıkarıldığı ileri sürüldü. Yetki belgesinde 6 bin 550 kişinin Türkiye Haber İş Sendikası’na üye olduğu belirtilirken, emekliler ve vefat edenler çıkarıldıktan sonra gerçek üye sayısının 5 bin 279 olduğu ortaya çıktı. Bu sayı da toplu iş sözleşmesi yetkisi verilmesi için yeterli değil.

“BİR YILDIR SENDİKA DEĞİŞTİRMEK İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

Gerçek Gündem’e konuşan Öz-İletişim İş üyesi, sendikal nedenlerden dolayı Türk Telekom’dan çıkarıldığını belirterek, Türk Telekom çalışanlarının bir yıldır sendika değiştirmek için mücadele verdiğini söyledi:

“Telekom da 60 yıldır Türk-İş’in Türkiye Haber İş Sendikası örgütlü. Ama bu son 6 sözleşmedir artık maaşları asgari ücret seviyelerine düşürdüler. Geçen sene enflasyon rakamları açıklandı. Biz daha geçen sene ocak ayında bu sene ocak ayına geldiğimizde maaşların asgari ücrete düşeceğini biliyorduk, çünkü sözleşmemizdeki maddeler belliydi.”

“SON GÜN BİR BELGE DÜZENLENDİ”

Öz İletişim İş üyesi, sendikalarından memnun olmamaları ve haklarını alamamaları nedeniyle örgütlenmeye başladıklarını ve Öz İletişim Sendikası’na geçtiklerini söyledi. 6 bin 500 Türk Telekom çalışanının bulunduğu Telegram hesabı üzerinden örgütlenmeye başladıklarını belirten sendika üyesi, yaklaşık 5 bin çalışanın sendika değiştirdiğini ifade etti:

“Bizim sözleşme tarihimiz 1 Mart. 120 gün öncesinden de yetki almak için bakanlığa gidilebiliyor. 1 Kasım tarihine biz 4 bin 544 üyeyle girdik. Telekom’un çalışan sayısı 16 bin ama bunun 6 bini kapsam dışı. 10 bin üye de sendikalı yani 10 binin 4 bin 500’ünü biz aldık. Karşı sendika da biz de yetkisiziz. Bunu son güne kadar söylediler zaten. Ama artık bakanlığa ne verildi ne verilmedi bilmiyorum son gün bir belge düzenlendi. Karşı sendikanın 6 bin 500 üyesi var gibi bir sayı çıktı.”

BAKANLIK LİSTEYE EMEKLİ VE VEFAT SAYILARINI EKLEDİ

17 Kasım 2022 tarihinde Türk Telekom işyerleri için Türkiye Haber İş Sendikası’na toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetki belgesinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla 'hukuka aykırılık' iddiasıyla dava açtıklarını ifade eden sendika üyesi, şöyle konuştu:

“Geçen hafta çarşamba günü Bakanlıktan mahkemeye yetki belgesi geldi. Burada 15 bin 850 Türk Telekom çalışanının hepsinin detayı var. Bakanlık yetki dökümünü oluştururken bin 300 kişiyi silmiş. Mesela iş yerinde çalışan mühendisin ismi listede yok. Hatta daha garibini söyleyeyim; o listede 32 de ölü var. Tek tek isimlere baktık. 32 ölü ve bin 239 tane emekli şu an çalışmıyor ve Haber-İş’in üyesi gibi belge düzenliyorlar.”

“BAKANLIK TÜM BUNLARI KARŞI SENDİKAYA YETKİ BELGESİ VERMEK İÇİN YAPIYOR”

Bakanlığın tüm bunları karşı sendikaya yetki belgesi vermek için yaptığını söyleyen sendika üyesi, “Karşı sendikaya yetki belgesi verip bizi de itiraza sürüklemek istiyorlar. Şimdi üyelerin baskısıyla bize davayı çektirmek için bunu yapıyorlar” dedi.

Etiketler
Emekli Türk Telekom Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Para