Bilirkişi, Atatürk Havalimanı davasında 'İBB haklı' dedi | AKP'nin proje anlayışı raporda: 'Olası İstanbul depreminin etkisi değerlendirilmedi'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Havalimanıyla ilgili alınan idari kararların hukuka, mevzuata ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davada, bilirkişi raporunu sundu. Bilirkişi inceleme raporu İBB’yi haklı buldu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, raporu değerlendirdi.

Bilirkişi, Atatürk Havalimanı davasında 'İBB haklı' dedi | AKP'nin proje anlayışı raporda: 'Olası İstanbul depreminin etkisi değerlendirilmedi'

GERÇEK GÜNDEM - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Atatürk Havalimanıyla ilgili alınan idari kararların hukuka, mevzuata ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davada, bilirkişi raporunu sundu. Bilirkişi inceleme raporu İBB’yi haklı buldu. Davanın görüldüğü İstanbul 11. İdare Mahkemesine sunulan bilirkişi raporunda, havalimanıyla ilgili alınan karar için, “şehircilik ilkelerine, yerleşmenin gelecekteki ihtiyaçlarına, planlama tekniklerine uygun olmadığı ve kamu yararını gözetilmediği tespit edilmiştir” denildi.

İBB, Atatürk Havalimanı arazisiyle ilgili çevre düzeni ve plan değişikliğine itiraz etti. Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine açılan davada yürütmenin durdurulması ve iptali istendi. İBB davaya gerekçe olarak, plan değişikliğinin yetkisiz kurum tarafından yapıldığı, İBB yetkisinin görmezden gelindiği, karayolu, raylı sistemler ve diğer toplu taşıma güzergahları üzerindeki konumuyla kentin her noktasından erişilebilir bir konumda olduğu, terminal binası, pistler ve hangarlarıyla oldukça büyük bir kamu yatırımı olduğu hatırlatıldı.

DEPREM VURGUSU

Olası İstanbul depreminde Atatürk Havalimanının müdahale ve kurtarma çalışmalarının etkisinin değerlendirilmediği, alınan kararla kentin afetlere karşı dayanıklılığını, nüfus kararlarını ve sektöre bazlı gelişmeleri olumsuz yönde etkileyeceği, planın 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili Yönetmeliklerine uygun olarak hazırlanmadığı, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Atatürk Havalimanıyla ilgili alınan kararın yasal dayanaktan yoksun olması, 5393 sayılı Belediye Kanunu’na ve Anayasa’ya aykırılığı nedeniyle iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edildi.

BİLİRKİŞİ AYRINTILI RAPORU MAHKEMEYE SUNDU

Mahkemeye sunulan bilirkişi incelemesinde, İBB’nin davaya konu olan itirazlarını haklı çıkaracak değerlendirmeler yer aldı. Bilirkişi incelemesinde, Atatürk Havalimanı için yapılan planda ilgili kurumlarının görüşlerinin alınmadığını tespiti ilk değerlendirme olarak yer aldı.

ALTYAPI ETKİLERİ RAPORU HAZIRLANMADI

Bilirkişi değerlendirmesinde özetle şu görüşlere yer verildi: Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği 20. maddesi hükümleri gereğince yapılan plan değişikliğine ait gerekçelerin belirtilmesi, altyapı etkilerinin değerlendirildiği raporla birlikte hazırlanan değişikliğin onaya sunulması gerektiği açıkça ifade edilmiştir. Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 20-2d maddesinde açıkça ifade edildiği üzere altyapı etkilerini değerlendiren “altyapı etkilerini” değerlendiren raporun hazırlanmadığı görülmüştür.

İBB YÖNETİCİSİ GÖKCE, RAPORU DEĞERLENDİRDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından raporu değerlendirdi.

Gökce, şunları kaydetti:

"Değerli İstanbullular, sizlere güzel bir haberim var.

Atatürk Havalimanı hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan kararların aleyhine açtığımız davada bilirkişi raporu alınan kararların "şehircilik ilkelerine uygun olmadığını" tespit etti.

Biz açtığımız davada

📌 Plan değişikliğinin yetkisiz kurum tarafından yapıldığını
📌Olası İstanbul depreminde Atatürk Havalimanı'nın müdahale ve kurtarma çalışmalarına etkisinin değerlendirilmediğini
📌Alınan kararın anayasa ve mevzuata aykırı olduğunu ifade etmiştik.

Bilirkişi heyeti sunduğu raporda

📌Detaylı, etüt, araştırma yapılmadığını
📌Çevre Düzeni Planı ana kararlarına aykırı düzenleme yapıldığını
📌Planlama esas ve tekniklerine uyulmadığını
📌Atatürk Havalimanı'nın olası bir afete ulaşım için kritik önemde olduğunu tespit etmiştir.

Atatürk Havalimanı mevcut ulaşım sistemlerine entegrasyonu, teknik altyapısı, yıllar içerisinde süren milyarlarca liralık yatırımı ile ülkemiz için kritik öneme sahip, afet dönemlerinde halkımıza büyük hizmetlerde bulunabilecek bir değerdir. Bu değeri kaybetmeyeceğimizi umuyorum."

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Mustafa Kemal Atatürk İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP İstanbul İstanbul Havalimanı