Akkuyu inşaatında 'kölelik zinciri': İşçilere GPS takıldı

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında çalışan işçilerin koluna GPS cihazı takıldığını duyurdu. Karaca işçilerin cihazı çıkardıklarına günlük ücretlerini alamadıklarını da söyledi. Avukat Kazım Yiğit Akalın yorumladı.

Akkuyu inşaatında 'kölelik zinciri': İşçilere GPS takıldı

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatında çalışan işçilerin koluna GPS cihazı takıldığını duyurdu.

GPS'İ ÇIKARAN İŞÇİ ÜCRETİNİ ALAMIYOR

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Karaca, GPS'lerin çıkarılması durumunda ise işçilerin günlük ücretlerini alamadıklarını belirtti.

Karaca şöyle yazdı:

"Bu nedir biliyor musunuz? Bu, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatında TSM bünyesinde çalışan işçilerin bileklerine takılan saat şeklindeki GPS cihazı. Bununla işçiler sürekli takip altında. Cihazı çıkardıklarında o günkü ücretleri ödenmiyor. Cihaz bozulduğunda ise masrafını işçilerden alıyorlar. Modern kölelik zinciri yani! Patronların teknolojik gelişmeden anladıkları işçiler üzerinde denetim ve sömürüyü derinleştirmek, onur kırmak, birliklerini bozmak için modern kölelik zincirleri kullanmak. Bu uygulama kabul edilemez."

"AŞAĞILAYICI BİR MUAMELE"

Konuyla ilgili Gerçek Gündeme açıklamalarda bulunan Avukat Kazım Yiğit Akalın, şunları ifade etti:

"İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi, işverenin işçi üzerinde mutlak bir tahakküme sahip olduğu anlamına kesinlikle gelemez. İşçilere GPS cihazı takılarak her an nerede olduklarının tespit edilmesi, her şeyden önce insan onuruna aykırılık teşkil eder. Anayasa’nın 49. maddesi, devlete çalışanların hayat seviyesini yükseltmek ve çalışanları korumak konusunda pozitif bir yükümlülük yükler. İşçilerin her an nerede olduğunun takip edilebileceği, insan onurunun hiçe sayıldığı bir sistemin bu kadar açık bir şekilde uygulanıyor olması, devletin bu pozitif yükümlülüğünü de ihlal etmekte olduğunu gösterir.

Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin İşkence Yasağı başlıklı 3. maddesi, hiç kimsenin işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamayacağını hüküm altına alır. Santral inşaatında çalışan işçilerin adeta birer eşyaymışçasına GPS cihazlarıyla yerlerinin tespit edilebilir hale getirilmesi, cihazı çıkardıkları takdirde kendilerine ücret ödenmemesi veya cihaz bozulduğunda masrafının işçiden tahsil edilmesi bu anlamda açıkça aşağılayıcı bir muamele teşkil etmektedir."

DEPREM BÖLGESİNE GİDEN İŞÇİLER, İŞTEN ÇIKARILMIŞTI

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününde, arama kurtarma ve yardım çalışmalarına katılmak için gönüllü olarak deprem bölgesine giden Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında çalışan 30 işçi “İşe gelmedin” denilerek tazminatsız şekilde işten çıkartılmıştı.

Etiketler
Akkuyu Nükleer Santrali Çalışan İşçi Milletvekili