'Yargı mensuplarının TFF'de görev yapması anayasaya aykırı!'

TFF Tahkim Kurulu’nda görevlendirilen yüksek yargıçlar, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Eminağaoğlu, yargıçların Tahkim Kurulu’nda görev almalarının Anayasa’ya aykırı olduğu söyledi. Ali Mahir Başarır ise iş yüküne dikkat çekti.

'Yargı mensuplarının TFF'de görev yapması anayasaya aykırı!'

ELİF ÜNSAL / GERÇEK GÜNDEM

Mehmet Büyükekşi, 16 Haziran’da yapılan oylamayla Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yeni başkanı oldu. Seçimlerin ardından TFF’nin yeni Yönetim Kurulu ve TFF bünyesindeki kurullarda görev yapacak olan isimler de belirlendi.

Tahkim Kurulu Başkanlığına, Yargıtay Onursal Başkanı İsmail Rüştü Cirit getirildi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil ile Yargıtay 9. Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Artuç ise asıl üye oldu.

Cirit’in Tahkim Kurulu Başkanlığından ne kadar ücret alacağı bilinmezken, asıl üyelerin 45 bin lira maaş alacağı, ayrıca özel araç ve şoför de tahsis edildiği iddia edildi.

TFF’ye yapılan atamalar şöyle:

Yargıtay Onursal Başkanı İsmail Rüştü Cirit - Tahkim Kurulu Başkanı

Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil - Tahkim Kurulu Üyesi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Artuç - Tahkim Kurulu Üyesi

Adalet Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Selami Bilgin - Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başkanı

Ankara Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen - Amatör Futbol Disiplin Kurulu Başkanı

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimi Abdurrahim Taş - Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) asıl üyesi.

EMİNAĞAOĞLU: ANAYASA’YA AYKIRI

Yargının önemli isimlerinin Tahkim Kurulu’nda görevlendirilmesi, yargı camiasında tartışmalara neden oldu. Yargıtay’da ve Adalet Bakanlığı’nda görevli olan isimlerin her hafta Tahkim Kurulu toplantısı için İstanbul’a gidecek olması ve ek maaşları tartışma konusu oldu.

Gerçek Gündem’e konuşan eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, TFF’de yapılan görevlendirmelerin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırı olduğunu söyledi. Eminağaoğlu “Görevde olan yargı mensupları yönünden, kazanç getirici özel bir görev Anayasa’nın 140’ıncı maddesi ve yargı etiği kurallarına aykırı” değerlendirmesini yaptı.

Anayasa’nın 140’ıncı maddesi ne diyor?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Hâkimlik ve Savcılık mesleğini düzenleyen 140’ıncı maddesine göre “Hakimler ve savcılar, kanunda belirtilenden başka, resmi ve özel hiçbir görev alamazlar.” ifadeleri kullanılıyor.

ALİ MAHİR BAŞARIR: YARGIÇLAR GÖREVLERİ GEREĞİ BAŞKA BİR İŞ YA DA GÖREV KABUL EDEMEZLER

Gerçek Gündem’e konuşan CHP’nin hukukçu milletvekillerinden Ali Mahir Başarır ise “Yargıçlar görevleri gereği başka bir iş ya da görev kabul edemezler” dedi.
CHP’li Başarır, “Durumun etik ve kanuna uygun olduğunu varsaysak bile ‘İsmail Rüştü Cirit, Rize’de çay topladığı gibi burada görev yapacaksa vay halimize’ derim. Tarafsız bir yargı üyesi herhangi bir kazanç sağlamaksızın kanunda belirtilen bir göreve getirilebilir. Ancak burada İsmail Rüştü Cirit’in tarafsızlığı tartışılır” ifadelerini kullandı.

“YARGI MENSUPLARININ BU TOPLANTIYA ZAMAN AYIRMALARI İÇİN KENDİ İŞLERİNİ BİR KENARA BIRAKMALARI GEREKİYOR”

Yargıtay’ın iş yüküne vurgu yapan Ali Mahir Başarır, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Burada aslında TFF’den çok yargıya bakmak lazım. Zaten bu insanların işleri çok yoğun. TFF’nin haftada iki gün toplantısı var, bu yargı mensuplarının bu toplantıya zaman ayırmaları için kendi işlerini bir kenara bırakmaları gerekiyor. Bu nedenle etik de değildir. Cirit yargıda bile tarafsızlığı sağlayamamış biri, futbolda mı sağlayacak?”

Etiketler
Ali Mahir Başarır