Doğru orkide bakımı nasıl yapılır?

Orkidelere nasıl bakmanız gerektiğini biliyor musunuz? Detaylar haberimizde.

Doğru orkide bakımı nasıl yapılır?

Orkide, bizi en çok kurtaran saksı çiçeklerinden bir tanesi. Hem birine gönderirken hem de yeni bir ev ziyareti yaparken hediye olarak tercih edebileceğiniz çok şık bir bitki. Peki, orkidelere nasıl bakmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Orkide, binlerce çeşidi ve rengi olan, dayanıklı, açan çiçekleriyle bulunduğu ortamı ferahlatan bir saksı çiçeğidir.

1-Doğrudan ışık almayı sevmez. Karanlıkta da uzun süre yaşayamaz.

Bu nedenle orkidelerinizi hem güneş almayan hem de aydınlık bir alanda muhafaza etmelisiniz. Eğer sağlıklı bir orkide yetiştirmek istiyorsanız bu kuralı sakın ihmal etmeyin. Aynı zamanda orkide çok fazla yer değişikliği seven bir bitki değildir. Gerekmedikçe belirlediğiniz alanı değiştirmeyin.

2-Orkide saksıları şeffaf olmalıdır.

Bu sayede kökleri de ışık alacak ve orkidenizin çiçek döktükten sonra yeniden filizlenmesi kolaylaşacaktır.

3-Orkide her toprakta yaşayamaz.

Orkide için üretilen özel toprak ve gübrelerinden kullanmanız çok önemlidir. Orkide, her toprağı sevmeyeceği için çiçeğinizi küstürebilir, çürümesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle toprak değişimlerinde özellikle buna uygun toprağı tercih etmelisiniz. Sık sık toprak değiştirmenize gerek yok ancak saksınızı değiştiriyorsanız yeni toprak eklemeniz çiçeğiniz için daha sağlıklı olacaktır.

4- Orkide sulaması en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

Orkide, fazla suyu ve kuraklığı sevmez. Eğer çiçeğinizi çok sularsanız onu çürütüp bitkinizin ölmesine neden olabilirsiniz. Çok kuru bırakırsanız da nemsiz kalacağından yeni çiçek vermeyecektir. Orkidenizi sularken toprağı kontrol etmeniz çok önemlidir. Toprak çok kurumamalı nemli kalmalıdır. Genellikle 4 gün ile 8 gün arasında sulamak yeterli olacaktır. Orkide saksınızın altı mutlaka delik olmalıdır. Orkidenizi suladıktan sonra saksının dibinde kalan suyu mutlaka boşaltın. Aksi takdirde fazla su birikiminden dolayı çiçeğiniz çürüyecektir.

5- Orkide budaması

Orkideniz çiçek açtıktan ve çiçeklerini döktükten sonra sapının yeşil rengini kaybetmesini bekleyin. Sap kısmı da koyulaşmaya başladıkta kök kısmından dikkatlice budayın. Bu sayede orkideniz tekrar çiçek kök verecek ve çiçek açacaktır.

Orkidenize iyi bakar ve bu kurallara dikkat ederseniz uzun yıllar yaşatabilir, tekrar çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz. Evinize şık bir ferahlık kazandırmak istiyorsanız hemen bir çiçekçi bulun, sevdiğiniz 2 renk orkide alın ve kendinize bir çiçek sepeti oluşturun. Göreceksiniz orkide ile birlikte eviniz de çiçek açacak.