'Fatih Altaylı bunların hiçbirini sormadı ya da soramadı'

Eğitim yazarı Yurdagül Uygun, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un Habertürk'te katıldığı Fatih Altaylı'nın programını Gerçek Gündem için değerlendirdi.
Yurdagül Uygun'un "Eğitim, sorular, sorunlar ve gazetecilik..." başlıklı köşe yazısı şöyle:
"Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Fatih Altaylı'nın programına katıldı. Sorularını yanıtladı demek isterdim ama ortada sorulmayan öyle çok soru vardı ki. İzledikçe içim ezildi. Mesleğim adına utandım...
Bu yıl, 4+4+4 eğitim sisteminin en önemli sonucunu yaşayacağız. 2012'de uygulamaya geçilen o 'müthiş' sistemle okula başlama yaşı 72 aydan 60 aya düşürülmüştü. O dönem okula başlayan çocuklar, bu yıl sekizinci sınıfta eğitim görüyor. Böylece bu yıl ortaokuldan mezun olacak olan öğrenci sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 40 artmış durumda.
Milli Eğitim Bakanlığı 2018-2019 istatistiklerine göre, bu yıl ortaokuldan toplam 1 milyon 687 bin 879 öğrenci mezun olacak. Geçen yıl ise bu sayı 1 milyon 204 bin 623'tü.
Toplam beş tercihte sadece üç tane Anadolu lisesi seçme hakkının verildiği, Anadolu lisesi sayısının azlığını gözönünde bulundurduğumuzda bu yıl yerleştirmede çok büyük sorun yaşacağımız reel bir gerçek.
Her öğrencinin istediği okul türünde eğitim görme hakkı bu yıl geçmiş yıllara göre kıyaslanamayacak kadar düşük. Yani bu yıl sadece çok çok iyiler ya da en iyiler istediği okula yerleşecebilecek.
İmam hatip ve meslek lisesi dayatmasına karşı çıkan öğrenciler de şu an sayıları 1 milyon 400 bine yaklaşan açık lisede 'eğitimine devam edecekler.' Diğer bir deyişle eğitim sisteminin dışına çıkarılacaklar.
Öğrencilerin akademik eğitim veren Anadolu liselerini tercih ettiğini Bakanlık da 2019-2023 Stratejik Planı'nda “Ortaöğretimde okul türü kontenjanlarının öğrenci ve veli talepleri ile uyumsuzluğu” olarak kabul ediyor.
En çok meslek lisesi var
Ancak buna rağmen okullaşma politikaları bu talepler doğrultusunda oluşturulmuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018-2019 Milli Eğitim İstatistiklerine göre, Türkiye'de resmi lise sayısı 8 bin 917. Bunun 3 bin 66'sı genel, 5 bin 851'i mesleki ve teknik lise.
Din Eğitimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim veren imam hatip lisesi sayısı ise bin 623. Toplam öğrenci sayısı ise 605 bin 869. Açık imam hatip lisesinde öğrenim öğren öğrenci sayısı 107 bin 867.
En çok devamsızlığın olduğu okul türleri imam hatip ve meslek liseleri olduğunu herkes biliyor....
Sayın Bakan daha önce yaptığı açılamada tedbir aldıklarını söylemiş. Ancak neler yapılacak, şu anda ne durumda kimse ayrıntılı bilmiyor.
Bilmediğimiz ve merak ettiğimiz çok şey var:
Mesela ikili eğitimden dolayı Anadolu lisesini tercih eden öğrenciler cezalı gibi sabahın köründe ya da gecenin bir vakti eve neden geliyorlar?
Neden imam hatip liseleri kontenjanları boşken ve devamsızlık bu kadar yüksekken çocukların tercihlerine göre bu okullar dönüştürülmüyor? Meslek liseleri Anadolu liselerine dönüştürülürken bu okullara neden dokunulmuyor?
Okul bütçelerinde neden imam hatip okullarına ayrıcalık yapılıyor? Diğer bir deyişle imam hatip okulları dışındaki okullardan katkı payı alınırken, bu okullar nasıl burs veriyor?
Milli Eğitim bütçesinde aslan payını neden Din Eğitimi Genel Müdürlüğü alıyor?
Neden öğrenciler liseye geçerken beş tercihini de dilediği okul türünde yapamıyor?
Öğretmen açığı neden ücretli öğretmenle kapatılıyor?
Sorular o kadar çok ki...
Fatih Altaylı bunların hiçbirini sormadı ya da soramadı. Böylesine önemli, can alıcı meseleyi Altaylı bilmiyorsa, biliyor da sormuyorsa bu gazetecilik mesleği adına utanç verici... Hoş, soru soran gazeteciler iktidar eliyle susturuldu ve mesleklerinden uzaklaştırıldı çoktan...
Ama biz buradan sormaya, sözümüzü söylemeye devam edeceğiz... Tekrar merhaba..!"