TÜSİAD'da Dava Sonrası İlk Toplantı! İki Başkan Ne Mesaj Verdi?

TÜSİAD'da Başkan Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras hakkında açılan dava sonrası ilk toplantı gerçekleştirildi. Aras, yüksek faiz ve enflasyonun sanayici üzerindeki yüküne dikkat çekerken, Turan ‘yeni çözüm süreci’ne destek vererek terörsüz bir Türkiye’nin barış ve ekonomi için önemini vurguladı.

Video Player is loading.
Süre 0:00
Toplam Süre -:-
Yüklendi: 0%
Yayın Tipi CANLI
Kalan Süre 0:00
 
1x
Advertisement
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmalarını TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras yaptı. Turan ve Aras'ın haklarında açılan dava sonrası TÜSİAD'da ilk toplantı gerçekleştirilmiş oldu. Ne söyleyecekleri merak edilen Turan ve Aras, ekonomi ve toplumsal barış konularında önemli mesajlar verdi.

ÖMER ARAS’TAN ENFLASYON VE FAİZ UYARISI

YİK Başkanı Ömer Aras, Türkiye ekonomisinin en acil sorununun yüksek enflasyon olduğunu vurguladı. Ukrayna’da enflasyonun yüzde 15, Rusya’da ise yüzde 10 civarında olduğuna dikkat çeken Aras, “Yüksek enflasyon, toplumun her hücresine yayılan bir istikrarsızlık halidir” dedi. Son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanmaya karşı Merkez Bankası’nın döviz satışı ve faiz artırımıyla müdahale ettiğini hatırlatan Aras, yüksek reel faizin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini, ancak enflasyonu düşürme potansiyeli taşıdığını ifade etti.

Aras, yüksek faiz sürecinin uzamasının sanayiciler için ciddi bir yük oluşturduğunu belirterek, “Tek çıkış yolu kalıcı düşük enflasyondur. Enflasyonu tek haneye indirmeliyiz” dedi. Sıkı para politikasının yanı sıra daha güçlü bir mali politika gerektiğini vurgulayan Aras, yüksek enflasyonun artan girdi ve finansman maliyetleriyle şirketlerin zarar etmesine yol açtığını söyledi. Türkiye’nin rekabet gücünü kur avantajından değil, yüksek katma değerli üretimden alması gerektiğini ifade eden Aras, AB ile Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun yabancı yatırımcılar için öngörülebilirliği artıracağını belirtti.

ORHAN TURAN’DAN ‘YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ’NE DESTEK

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise küresel sistemdeki köklü değişimlere dikkat çekerek, Türkiye ekonomisinin sanayi odaklı büyüme olmadan sürdürülebilir olamayacağını vurguladı. Ekonomi politikalarının yalnızca para politikasıyla ilgili olmadığını belirten Turan, bölgesel yeniden yapılanma süreçlerinde Türkiye’nin aktif rol alması gerektiğini söyledi. Ukrayna ve Suriye’nin yeniden inşasında Türkiye’nin AB mekanizmalarına dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Turan, konuşmasında ‘yeni çözüm süreci’ne de güçlü destek verdi. “Terör sorununun kalıcı olarak ortadan kalkması en büyük dileğimizdir. Terörsüz Türkiye süreci, barışın tesisi yolunda çok önemli bir gelişme oldu” diyen Turan, bu sürecin ekonomik kalkınma ve demokrasi ortamına olumlu katkılar sağlayacağını ifade etti. Toplumsal kutuplaşmanın yerini uyuma bırakmasının, Türkiye’nin sorunlarını çözmek için uygun bir zemin yaratacağını belirtti.

TÜSİAD’ın toplantısı, iş dünyasının enflasyon, faiz ve toplumsal barış gibi kritik konulardaki beklentilerini ve önerilerini bir kez daha gündeme taşıdı.

NE OLMUŞTU?

TÜSİAD'ın 13 Şubat'taki Genel Kurul toplantısında YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'ın yaptığı konuşmalar gündeme bomba gibi düşmüştü.

ÖMER ARAS NE DEMİŞTİ?

Ömer Aras, konuşmasında şunları söylemişti:

"Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor. Yeni mezun teğmenler ordudan ihraç ediliyor. Çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz."

Aras hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma' suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı.

ORHAN TURAN NE DEMİŞTİ?

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise şunları söylemişti:

"Tutuklamalara sürekli yenileri ekleniyor ancak infial yaratan olaylarda suçlular kolayca serbest kalıyor. Suç örgütü kurmak artık şirket kurmaktan daha kolay oldu.

Modern devletin temelinde hukukun üstünlüğü vardır. Yönetim keyfi değil, hukukun üstünlüğüne göre yapılır. Biz insanız, bu ülkenin vatandaşlarıyız. İnsani değerleri ekonomik değerlerin önüne koyarız. Hukukun üstünlüğü tesis edilmeden ne iç ne de dış sorunları çözebiliriz. Terör sorununun ortadan kalkması en büyük dileğimizdir.

Mehmet Şimşek'in politikalarına destek versek de her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz. Sanayici kan ağlıyor, ithalatın cazibesi artıyor. Bu ortamda işimizi nasıl devam ettireceğiz? Hem sanayici hem işveren hem de çalışan mutsuz. Her şeyi zamana bıraktık ama artık zamanımız var mı? Artık enflasyonla mücadelede kalıcı başarıyı sağlayalım, sanayici nefes alsın. Sussak gönlümüz razı değil.

Yeni mezun teğmenler ordudan ihraç ediliyor. Bu olaylarda suç vardır yoktur diyemeyiz. Ancak çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz. Ayrıca tutukluluğun istisna değil kural haline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorunun kanunlar değişse de çözülmediğini görüyoruz. Kişiyi, bir gün dahi olsa, özgürlüğünden mahrum edecek tutuklama ve adli kontrol kararlarının, hatta gözaltı kararlarının ne denli titiz verilmesi gerektiğini yıllar sonra gelen tahliyelerde, beraat kararlarında görüyoruz. Ancak bugünkü endişe ve güvensizlik ortamına rağmen ülkemizin geleceği ile ilgili umudumuzu hiç kaybetmiyoruz. Çünkü biliyoruz ki doğru politikalarla ülkemiz kalkınır ve vatandaşlarımız kendilerini mutlu ve huzurlu hisseder."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLK TEPKİSİNDE NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD yönetiminin eleştirilerine partisinin bugünkü grup toplantısında yanıt vermiş ve "Eski Türkiye'yi özlüyor olabilirsiniz, ama yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz. İş adamı derneği iseniz, iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz. Devletin kurumlarını provoke etmeyeceksiniz" demişti.

SERBEST BIRAKILMIŞTI

Aras ve Turan, 19 Şubat’ta polis eşliğinde İstanbul Adliyesi’ne götürülmüştü. Bu durum, TÜSİAD tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçmişti. Aras’ın savcılık ifadesi yaklaşık 2 saat 40 dakika, Turan’ın ifadesi ise 1 saat sürmüştü. Her iki isim, konuşmalarının Türkiye’nin kalkınması ve hukukun üstünlüğü için yapıldığını söylemişti.

Ömer Aras, "Konuşmamın ana teması, Türkiye ekonomisinin ilerlemesi için önerilerdi. Eğitim, hukukun üstünlüğü, kadın hakları ve girişimcilik gibi konuları ele aldım. Toplumun hassasiyetlerini dile getirdim" demişti.

Orhan Turan ise "Makine mühendisiyim, yapay zeka ve ihracatla uğraşıyorum. Konuşmamda hukuka güvenin önemini vurguladım, siyaseti ima bile etmedim" ifadeleriyle kendisini savunmuştu.

Savcılık, Aras ve Turan’ı “yurt dışı çıkış yasağı” talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etmişti. Hakimlik, “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla yurt dışı çıkış yasağı uygulayarak her iki ismi adli kontrol şartıyla serbest bırakmıştı. Kararda, konuşmaların “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmaya” ve “kamu barışını bozmaya” elverişli olduğu belirtilmişti.

İDDİANAMEDE 5 YIL 6 AYA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ

Mart 2025’te, Aras ve Turan hakkında “zincirleme şekilde basın ve yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, 1 yıl 3 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Dava, 20 Mayıs 2025’te görülmüştü. Mahkeme, duruşmayı 23 Eylül 2025’e ertelemişti. Ayrıca, Turan ve Aras’a uygulanan yurtdışı çıkış yasağı kaldırılmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler
TÜSİAD Orhan Turan