Üreticiler anlatıyor: '1 liraya mal olan soğanı 30 kuruşa satmak zorunda kaldık, traktörü satacağım'

Çiftçi Şakir Çoban, 1 liraya mal ettiği soğanı 30 kuruşa satmak zorunda kaldığını dile getirdi. Çoban, "Aradaki farkı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Traktörü satacağım" dedi.

Üreticiler anlatıyor: '1 liraya mal olan soğanı 30 kuruşa satmak zorunda kaldık, traktörü satacağım'

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘makyajlı‘ olduğu gerekçesiyle eleştirilen rakamlarına göre tarımsal girdi enflasyonu yüzde 30’a yakın. Gübre ve ilaç fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 100’den fazla artmış durumda.

Diken'de yer alan habere göre Ankara Sincan’daki soğan üreticileri, ürettikleri malı artık maliyetin yarısına bile satamadıklarını anlatıyor. Girmeç’te çiftçilik yapan Şakir Çoban, 1 liraya mal ettiği soğanı 30 kuruşa satmak zorunda kaldığını dile getirdi. Çoban şunları söyledi:

“Biz bunu sattığımız zaman elimize para da geçmiyor. Bizden alan arkadaşlar satıp ödemesini ne zaman alırsa parayı da bize o zaman veriyor. Aradaki farkı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Traktörü satacağım. Ayrıca elektrik faturalarımız çok yükseldi. Bizim tarımsal sulamada kullandığımız elektrik çok pahalı. Özelleştirme diyorlar ama özelleştirilince de böyle oluyor.”

Çiftçi Murat Bircan da 85 dekarlık arazisinde sulama için kullandığı günlük elektrik maliyetinin 500 lira olduğunu ifade etti. Üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunun altını çizen Bircan şöyle devam etti:

“DAP gübresi geçen sene 3 bin 100 liraydı. Bu sene oldu 7 bin 500 lira. Soğan çuvalının tanesi geçen sene 95 kuruştu. Bu sene gelen zamlarla 1 lira 80 kuruş. Bir çuval soğanın masrafı 11 lira. Çuvala teklif edilen rakam 6 lira. Artık ekecek durumumuz da kalmadı. En iyi soğanın kilosu ise 50 kuruş. Zararımız gün geçtikçe artıyor.”

Etiketler
Soğan