İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza yaptı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor. İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Reisi’yi taşıyan helikopterin sert iniş yaptığını ve arama kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmaya çalıştığını duyurdu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza yaptı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin kaza yaptığına yönelik iddialar gündeme bomba gibi düştü. İran medyası, Reisi’yi taşıyan helikopterin Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Berazin ile Erdeşiri köyleri arasındaki Dizmar ormanında yoğun sis nedeniyle sert iniş yaptığını iddia etti. Haberde, bölgeye 16 arama kurtarma ekibinin sevk edildiğini ancak bölgedeki yoğun sis ve hava şartlarının elverişsizliği nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının zaman alacağı belirtildi. Haberde, Reisi’nin yanı sıra İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da helikopterde bulunduğu aktarıldı.

İRAN İÇİŞLERİ BAKANI VAHİDİ “SERT İNİŞİ” DOĞRULADI

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, iddiaların ardından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanını taşıyan helikopter, yoğun sis nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. Ancak arama kurtarma ekipleri henüz olay mahalline ulaşmadı” dedi. Vahidi, Reisi’nin sağlık durumu ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşmadı.

"KAZA BÖLGESİNDEN GELEN BİLGİLER ENDİŞE VERİCİ"

Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili ise, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın 'hayatlarından endişe edildiğini' dile getirdi. İsmi açıklanmayan yetkili, helikopterin dağlık araziden geçerken düştüğünü söyledi ve "Umutluyuz ancak kaza bölgesinden gelen bilgiler çok endişe verici" ifadelerini kullandı.

İRAN KIZILAYI: HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE HAVADAN ARAMA YAPILAMIYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan ve "sert iniş" yaptığı belirtilen helikopteri arama kurtarma çalışmalarının yoğun sis kaynaklı olumsuz hava şartları nedeniyle havadan yapılamadığı bildirildi.

İran devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Kulivend, "Bölgedeki olumsuz hava şartları (yoğun sis) nedeniyle arama kurtarma çalışmaları İHA'lar kullanılarak havadan yapılamıyor." dedi.

İranlı yetkili dağlık ve ulaşımı zor olan bölgede 40 arama timinin çalışmalarını karadan sürdürdüğünü aktardı.

ABD: İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri takip ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan ve “sert iniş” yaptığı belirtilen helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.

CBS News’de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığından bir sözcü Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan‘ı taşıyan ve “sert iniş” yaptığı belirtilen helikopter kazasıya ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, ABD yetkililerinin, İran Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve bazı yetkililerin de bulunduğu helikopterin İran’a olası sert inişine ilişkin raporları inceledikleri, gelişmeleri yakından takip ettikleri belirtildi.

VALİ YARDIMCISI KONUŞTU

Doğu Azerbaycan eyaletinin Kalkınmadan Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Zakari, 'Sharq Network' isimli internet sitesine yaptığı açıklamada, "Henüz kaza mahalline ulaşmadım ve olayla ilgili ayrıntılı bilgiye sahip değilim. Üç helikopter vardı, ikisi güvenli bir şekilde indi, biri düştü" dedi.

'REİSİ İÇİ DUA EDİN' ÇAĞRISI

Öte yandan FARS haber ajansı, İranlılara "Cumhurbaşkanı Reisi için dua edin" çağrısı yaptı.

ERDOĞAN: İRAN MAKAMLARIYLA KOORDİNASYON İÇİNDEYİZ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da sosyal medya hesabından Reisi'yle ilgili paylaşım yaptı. "Kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür" diyen Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum." ifadelerini kullandı.

REİSİ'Yİ TAŞIYAN HELİKOPTERDEKİ 2 KİŞİYLE TELEFON İRTİBATI SAĞLANDI

Reisi'yi taşıyan helikopterdeki 2 kişiyle birkaç kez telefon irtibatı sağlandığı duyuruldu

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mansuri, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kazaya uğramasından sonra helikopterde bulunan 2 kişiyle birkaç kez telefon irtibatı kurulduğunu söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Mansuri, olaya ilişkin bilgi verdi.

İran-Azerbaycan sınırındaki bir barajın açılış töreni sonrasında ülkeye dönüşünde Reisi'nin konvoyunda 3 helikopterin olduğunu kaydeden Mansuri, Cumhurbaşkanı Reisi'nin bulunduğu helikopter ile diğer helikopterlerin yerel saatle 13.30'da irtibatının kesildiğini ve 2 helikopterin yaklaşık 15-20 dakika bölgede Reisi'nin helikopteri için arama yaptığını belirtti.

Mansuri, "Biri helikopter personeli diğeri yolculardan 2 kişiyle, birkaç kez telefon irtibatı kuruldu. O sırada bu durum bize, hadisenin çok büyük olmadığı kanaatini verdi." dedi.

HELİKOPTERİN YERİ TESPİT EDİLDİ

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetini taşırken kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi

TAHRAN'DA TOPLANAN HALK, CUMHURBAŞKANI REİSİ İÇİN DUA ETTİ

İran'ın başkenti Tahran'daki Veli-yi Asr Meydanı'nda toplanan halk, helikopter kazası geçiren ve henüz kendisinden haber alınamayan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililer için dua etti.
Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin kaza geçirdiği haberi üzerinden yaklaşık 8 saat geçerken, İranlılar, dua etmek için Tahran'ın Veli-yi Asr Meydanı'nda toplandı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza yaptı - Resim : 1

Kaynak: AA

Etiketler
İran Helikopter