İsrail-Filistin çatışmasında 12'nci gün: Hastane saldırısı dünya gündeminde

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların 12'nci gününde, dünya bölgeden gelecek iyi bir habere kilitlendi. Gazze'deki hastanenin hedef alınmasının ardından dünyadan tepki sesleri yükselirken, ABD Başkanı Biden, İsrail'e gitti.

İsrail-Filistin çatışmasında 12'nci gün: Hastane saldırısı dünya gündeminde

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 12. gününde de devam ederken, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik düzenlediği saldırı da dünya basınında yer aldı. İsrail'in hastaneye yönelik saldırısında en az 500 kişi yaşamını yitirirken, Filistin'de, 3 günlük yas ilan edildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre bugüne kadar gerçekleştirilen saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 3 bin 300 olurken, 13 bin 500 kişi de yaralandı. İsrail basını ise 304'ü asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığını aktardı. İsrail'e arka çıkan ABD yönetimi yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği hastane saldırısından Hamas'ı sorumlu tuttu.

TÜRKİYE'DE 3 GÜNLÜK YAS

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç günlük yas ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan, "Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissediyoruz. Çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehidimize duyduğumuz saygının bir gereği olarak ülkemizde 3 günlük millî yas ilan edilmiştir" ifadelerini kullandı.

GÖSTERİCİLER ABD KONGRE BİNASINA GİRDİ

İsrail karşıtı Yahudiler ve Filistin yanlısı protestocular, ABD Kongre binasına girdi ve Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu.

YUNANİSTAN'DA HALK FİLİSTİN İÇİN YÜRÜDÜ

Dünyanın bir çok yerinde Filistin'e destek gösterileri düzenlenirken; Yunanistan'da kitlesel bir gösteri düzenlendi.

ERDOĞAN'DAN AVRUPA'YA TEPKİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'de yaşananlara ilişkin "Dün, El Ehli Arab Hastanesi’ne yönelik menfur saldırıyla Gazze’deki katliam bir başka boyuta taşınmıştır. Türkiye olarak önce insani ateşkesin, sonrasında da kalıcı istikrarın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

"17 yıldır abluka altında yaşayan mazlum Gazze halkına yardım elimizi uzatmaya devam ediyoruz. Ancak sükûneti sağlamaya matuf çabalarımız bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi, Filistin halkına yönelik yardımların kesilmesi ve Gazze halkının toptan cezalandırılması gibi adımlarla sekteye uğradı" diyen Erdoğan Birleşmiş Milletler’i de eleştirdi.

Erdoğan, "İyice etkisizleşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sorumluluğunu bir kez daha yerine getiremedi. İnsan hak ve hürriyetleri konusunda mangalda kül bırakmayan batılı ülkeler, ateşe körükle gitmek dışında hiçbir adım atmadı" sözlerini kullandı.

İSRAİL NUSAYRAT MÜLTECİ KAMPI'NI VURDU

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı İsrail'in Nusayrat Mülteci Kampında bulunan bir camiye düzenlenen saldırıda ölü ve yaralılar olduğunu açıkladı.

ABD ÇATIŞMALARA 'ARA VERME' ÖNERİSİNİ VETO ETTİ

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara “ara verme” çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

'REFAH SINIR KAPISI AÇILACAK'

İsrail, "Gazze'ye insani yardım geçişine engel olmayacağız" diyerek Refah Sınır Kapısı'nın açılacağını duyurdu.

BİDEN'DAN AÇIKLAMA: İSRAİL YALNIZ DEĞİL

ABD Başkanı Biden, Netanyahu ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada "Eğer İsrail olmasaydı onu icat etmemiz gerekirdi. İsrail yeniden Yahudiler için güvenli bir yer haline gelmeli ve bunun için elimizden geleni yapacağız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda rehin alınanların serbest bırakılması ve güvenli bir şekilde geri getirilmesinden daha yüksek bir öncelik olmadığını belirtti.

Biden ayrıca İsrail’e gönderilen iki uçak gemisinin caydırıcılık için bölgeye gönderildiğini belirterek, “Çatışmanın bölgeye yayılmasına engel olacağız” dedi.

Biden şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'e karşı düşmanca yaklaşan ülkelere mesajım şu: Bunu asla asla ama asla yapmayın. Hamas Filistin halkını temsil etmiyor. İnsanları kalkan olarak kullanıyor. Bundan Filistin halkı da zarar görüyor. Burada dün bir hastanede çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden dolayı çok üzüldük. Bu trajedi yüzünden ölenlere en derin taziyelerimi sunuyorum. İnsani yardımların Mısır'dan Gazze'ye başlaması gerekiyor. Bunlar Filistin halkına gidecek Hamas'a değil. Ancak yardımların sivillere gittiğine de emin olmalıyız. Pratik anlamda biz uluslararası anlamda çalma olayı olursa yardımı durdururuz. Uluslararası Kızıl Haç'ın rehineleri ziyaret etmesine izin verilmeli. İsrail demokrasi devletidir, teröristlerin kurallarıyla değil demokrasiyle yaşarız. İsrail ve ABD dirençlilikle metanetle akıl almaz zorlukların içinden geçti. Teröristler kazanamayacak, özgürlük kazanacak. İsrail yalnız değilsin ABD seninle. ABD hiçbir yere gitmiyor, bu karanlık günlerde sizinle birlikte yürüyeceğiz, güzel günlerde de sizinle birlikte yürüyeceğiz. İsrail kendini savunmak için ne gerekiyorsa yapabilir."

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ: SORUŞTURMA YÜRÜTÜYORUZ BİLGİ SAHİBİ OLANLAR BİLDİRİMDE BULUNABİLİR

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Filistin'deki durumla ilgili soruşturma yürüttüğünü belirterek, bu kapsamda İsrail ve Filistin'deki güncel olaylarla ilgili bilgi sahibi olanların UCM Savcılık Ofisi'ne (OTP) bildirimde bulunabileceği belirtti.

UCM, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "UCM'nin Roma Statüsü uyarınca Savcılık Ofisi (OTP), mahkemenin yetki alanına giren suçlarla (savaş suçları, insanlığa karşı suçlar, soykırım ve saldırı) ilgili olarak herhangi bir kaynaktan kendisine sunulan bilgileri analiz edebilir." ifadesini kullandı.

Paylaşımda, ayrıca, Filistin'le ilgili yürütülen soruşturma kapsamında bildirimde bulunmak isteyenler için link paylaşıldı. Söz konusu linkteki formun "iletişim" olarak da bilinen bu tür bilgileri, UCM Savcılık Ofisi'ne isimsiz veya isimli olarak göndermek için kullanılabileceği kaydedildi.

ABD'DEN HAMAS BAĞLANTILI KİŞİ VE KURUMA YAPTIRIM

ABD Hazine Bakanlığı'na göre, Biden yönetimi Hamas ile bağlantılı dokuz kişi ve bir kuruluşa yeni yaptırımlar getirdi.

Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nin Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar listesi kapsamında yaptırıma tabi tutuldular.

Yaptırım uygulananlar arasında bu hafta başında İsrail hava saldırısında öldürülen Hamas komutanı Ayman Nofal da bulunuyor.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: ÖLENLERİ SAYISI 3.478'E YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 3 bin 478'e yükseldi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: GERÇEKLERİ BEKLEYİN

İngiltere Dışişleri Bakanı, Gazze'deki hastaneye yönelik saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Cleverly, "gerçekleri bekleme" çağrısı yaptığı açıklamasında, şunların kaydetti:

"Dün gece çok sayıda kişi Al Ahli hastanesinde meydana gelen trajik can kaybıyla ilgili olarak hemen bir sonuca vardı.

Bunun yanlış yapılması daha fazla hayatı riske atacaktır.

Gerçekleri bekleyin, onları açık ve doğru bir şekilde rapor edin.

Soğukkanlılık hakim olmalı."

HAMAS SİYASİ BÜRO BAŞKANI: HİZBULLAH BÜYÜK BİR SAVAŞA HAZIRLANIYOR

Hamas'ın Lübnan'daki Siyasi Büro Başkanı Abdülhadi ikinci bir cephe ihtimalini gündeme getirerek Hizbullah'ın 'büyük bir savaşa hazırlandığını' söyledi. Hamas'ın Lübnan'daki temsilcilerinden Ahmed Abdülhadi'nin Politico'da bir söyleşisi yayımlandı.

Hamas'ın Beyrut'taki Siyasi Bürosu Başkanı Ahmed Abdülhadi, Gazze merkezli Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e karşı düzenlediği ve bin 400'den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırılar konusunda müttefiki Hizbullah'a önceden herhangi bir haber vermediklerini ifade etti. Ancak buna rağmen Hamas ve Hizbullah arasında sürekli bir işbirliği olduğunu belirten Abdülhadi, Hizbullah'ın kuzeyde İsrail'e karşı 'büyük bir savaşa hazırlandığını', Hamas'ın ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Filistinlileri Gazze'den çıkarma 'hayalini' suya düşüreceğini vurguladı.

Hamas ile Hizbullah arasında tam bir işbirliği olduğunu vurgulayan Abdülhadi, açıklamasında şu cümleye yer verdi:

Hizbullah'la çok güçlü ilişkilerimiz var. İsrail'e saldırı öncesinde de sonrasında da Hizbullah'la işbirliği yapıyorduk, şimdi de tam işbirliği içindeyiz.

İsrail'in Gazze'deki kara saldırısını Hizbullah'ı tamamen çatışmanın içine çekebilecek temel tetikleyicilerden biri olarak tanımlayan Abdülhadi, buna ilişkin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Hizbullah, savaşa girmemesine yönelik tehditlere aldırış etmeyecek; savaşın dışında kalması yönündeki uyarıları görmezden gelecektir. Hizbullah'ın savaşa girmek isteyip istemeyeceği İsrail'in cürretine ve sahadaki olaylara, bilhassa da İsrail'in Gazze'ye karadan girme teşebbüsüne bağlı olacaktır.”

Abdülhadi, İsrail-Lübnan sınırında meydana gelen çatışmalara işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

“Hizbullah eli-kolu bağlı bir şekilde oturmayacağını gösterdi ve bunun kanıtı da Hizbullah'ın tamamen kendi inisiyatifiyle Güney sınırına saldırmasıdır. Hizbullah, büyük bir savaşa hazırlandıklarını söylüyor. Hizbullah, İsraillilerin çizgiyi aşması durumunda İsrail'e tam bir saldırı başlatacağını açıkça belirtti.”

Abdülhadi, Hizbullah'ın sınır çatışmalarında zaten savaşmaktan çekinmediğini gösterdiğinin de altını çizdi.

'HAMAS TEK BİR SİVİL BİLE ÖLDÜRMEDİ'

Siviller ve rehinler konusunda da birtakım açıklamalarda bulunan Abdülhadi, İsrail'in güneyine yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırı sırasında Hamas'ın "hiçbir sivili öldürmediği" konusunun altını çizdi.

Abdülhadi, sivillerin öldürüldüğü iddialarını ise "Batı'nın ne yazık ki kanıksadığı ve dikkatleri İsraillilerin binlerce Gazzeli sivili öldürmesinden başka yöne çekmek için kullanılan bir İsrail propagandası" olarak değerlendirdi.

HAMAS, REHİNELER KONUSUNDA MÜZAKERELERE AÇIK

Rehineler konusunda da konuşan Abdülhadi, Hamas'ın karşılığında bir şey alması koşuluyla İsrailli esirlerle ilgili müzakerelere kapıyı kapatmadığını söyledi.

Hamas'ın üçüncü taraf ülkelerle nasıl müzakere edileceği hususunu değerlendirdiğini söyleyen Abdülhadi açıklamalarında, "Esirlerin bir kısmını serbest bırakırsak İsrail Gazze'de insanları öldürmekten vazgeçer mi? Hiç sanmıyorum" dedi ve esirlerin serbest bırakılması için İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ve kuşatmasına son vermesi gerektiğini vurguladı.

Esir alınan İsrail askerleri konusuna da değinen Abdülhadi, esir İsrail askerlerinin müzakere masasında değil ancak savaş bittikten sonra mevzu bahis edileceğini ve İsrail hapishanelerinde tutulan 6 bin Filistinlinin serbest bırakılması şartına bağlı olarak durumu değerlendireceklerini ifade etti.

"HAMAS'IN BAŞKA ÇARESİ YOKTU"

Abdülhadi, Hamas'ın saldırmaktan başka çaresi olmadığını ifade ederek, "İsrail hükümeti Filistin davasını tasfiye etmeye çalışıyordu ve bu nedenle harekete geçmek zorundaydık. Bu nedenle saldırı gerçekleşti ve şimdi düşmana karşı durumu tersine çevirerek Filistin davası için yeni bir dönem başlattı" dedi.

Hizbullah ile Hamas arasındaki yakın işbirliğine işaret eden Abdülhadi, 7 Ekim saldırısının yalnızca Hamas'ın işi olduğunu not düşerek sözlerini, "Bu operasyon El Kassam Tugayları Hamas'ın askeri kanadı tarafından organize edildi ve daha sonra diğer Filistinli örgütler bu operasyona katıldı. Bu operasyon gerek planlaması gerekse de icrası bakımından tamamen Filistinlilere ait bir operasyondu. Sadık müttefiklerimiz bile ne olacağını bilmiyordu" cümleleriyle sonlandırdı.

FİLİSTİN ÖLÜ YARALI SAYISINI AÇIKLADI

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 3 bin 300 kişinin öldüğünü ve en az 13 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.

BIDEN İSRAİL'DE KONUŞTU

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e indikten sonra sonra yaptığı açıklamada El Ehli Baptist Hastanesi patlamasıyla ilgili olarak, "Benim gördüklerime göre patlamaya diğer taraf sebep oldu" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyaretinde düzenlediği basın toplantısında Gazze'deki hastane saldırısından Hamas'ı sorumlu tuttu.

Dün akşam Gazze'de düzenlenen ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırı hakkında konuşan Biden, özetle şunları söyledi: "Dün Gazze’deki hastanede meydana gelen patlamadan dolayı derin üzüntü ve öfke duyuyorum. Gördüğüm kadarıyla bunu siz değil, diğer taraf yapmış gibi görünüyor. Ancak emin olmayan pek çok insan var, bu nedenle pek çok şeyin üstesinden gelmemiz gerekiyor."

FİLİSTİN: İSRAİL SAVAŞI SÜRDÜRMEK İÇİN KATLİAMIN SORUMLULUĞUNDAN KAÇMAYA ÇALIŞIYOR

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uluslararası baskıları altında kalmadan savaşı sürdürmek için Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamının sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası çifte standartların İsrail'e, "Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurması veya insani yardımların girişi için koridorlar açma taleplerini reddetme hakkı" verdiği ifade edildi.

BMGK ACİL TOPLANMAYA KARAR VERDİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de en az 500 kişinin öldürüldüğü el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı görüşmek için acil toplanmaya karar verdi. BM Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, toplantının yerel saatle 10.00'da (TSİ 17.00) başlayacağı kaydedildi.

JOE BIDEN İSRAİL'DE

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in başkenti Tel-Aviv'e ulaştı. Mısır, Ürdün ve Filistin devlet başkanlarıyla da görüşmek isteyen Biden'ın buluşmaları, İsrail'in dün Gazze'de düzenlediği hastane saldırısının ardından ertelenmişti.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: GAZZE'DE DURUM KONTROLDEN ÇIKIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de sağlıkla ilgili durumun kontrolden çıktığını ve tıbbi yardımları ulaştırmak için beklenilen her saniye kayıplar verildiğini belirtti.

İSRAİL'İN GAZZE'YE DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA 30'UN ÜZERİNDE FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 30’un üzerinde Filistinli daha hayatını kaybetti.

İSRAİL ORDUSUNDA ÖLEN ASKER SAYISI 304'E YÜKSELDİ

İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 304'e yükseldi.