Dünya diken üstünde: Acil toplantılar başladı, açıklamalar art arda geliyor

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle dünyadan art arda kınama açıklamaları geliyor. Öte yandan uluslararası örgütler acil toplanıyor.

Dünya diken üstünde: Acil toplantılar başladı, açıklamalar art arda geliyor

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Rusya'ya art arda kınamalar gelirken uluslararası örgütler Rusya'ya yaptırımları görüşmek için acil toplanıyor.

AVUSTRALYA'DAN KINAMA

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin hiçbir gerekçesinin olmadığını belirterek, "Rusya'yı yasa dışı ve sebepsiz eylemlerini durdurmaya ve Ukrayna'nın bağımsızlığını ihlal etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

GÜRCİSTAN'DAN RUSYA'YA TEPKİ, UKRAYNA'YA DESTEK

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, "Gürcü halkı, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığı nedeniyle şoke oldu. Ukrayna halkıyla dayanışma içerisindeyiz ve askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Yaşasın Ukrayna." ifadelerini kullandı.

İSPANYA'DAN TEPKİ: UKRAYNA HALKI İLE DAYANIŞMA MESAJI

İspanya hükümeti, Ukrayna hükümeti ve halkı ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Tamamen haksız ve benzeri görülmemiş bir ciddiyeti olan bu saldırı, küresel güvenliği ve istikrarı riske atan, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir." ifadesi kullanıldı.

İspanya'da Kral 6. Felipe ve Başbakan Pedro Sanchez'in bu sabahki programları iptal edilirken, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Kral'ın başkanlığında acil olarak toplanacağı duyuruldu.

RUSYA'NIN ROMA BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAPRILDI

İtalya Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna’ya başlattıkları askeri müdahale nedeniyle Rusya’nın Roma Büyükelçisi Sergey Razov’u bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Ettore Sequi'nin, Rusya Büyükelçisi Razov ile görüşmesinde İtalyan hükümetinin olayı sert şekilde kınadığını ilettiği kaydedildi.

AGİT'TEN KINAMA

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi şiddetle kınadı.

Açıklamada, "Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını şiddetle kınıyoruz. Ukrayna'ya yönelik bu saldırı, milyonlarca insanın hayatını ciddi bir şekilde tehlikeye attığı gibi uluslararası hukuk ve Rusya'nın taahhütlerinin ihlali anlamına geliyor." ifadesine yer verildi.

AVUSTURYA VE ÇEKYA'DAN TEPKİ

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Rusya’nın askeri müdahalesini kınadı.

Nehammer, ülkesinin bu zor süreçte Ukrayna’nın yanında olduğunu belirterek, "Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik bu yeni saldırı cevapsız kalmayacaktır." dedi.

Çekya Başbakanı Petr Fiala ve Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky de yaptıkları açıklamada, Rus askeri müdahalesine tepki gösterdi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN KINAMA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin çoğu, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi şiddetle kınayarak bunu, "uluslararası hukuka ve BM ilkelerine saygısızlık" olarak nitelendirdi.

New York'ta, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'nın talebiyle ikinci defa toplanan BMGK üyeleri, toplantının başladığı anlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas bölgesine askeri operasyon başlatmasına tepki göstererek operasyonun kabul edilemez olduğunu bildirdi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas Greenfield, toplantıda yaptığı konuşmada, "Biz burada bu Konsey'de barış arayışında buluşurken Putin bu Konsey'i tamamen küçümseyerek savaş açtı." dedi.

Fransa'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nicolas de Riviere ise Rus saldırısını kınayarak "Rusya Devlet Başkanı'nın Donbas'ta askeri operasyon başlatma kararı, Ukrayna'yı askeri olarak devre dışı bırakmak, Rusya'nın uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletlere kayıtsızlığını gösteriyor." ifadelerine yer verdi.

Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zhang Jun de "Ukrayna krizine barışçıl bir çözümün kapısının henüz tamamen kapanmadığını" vurguladı.

Zhang, "Çin'in tüm ülkelerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ilkelerine saygı duymaya istekli olduğunu daha önce söyledik." diye konuştu.

UKRAYNALI VE RUS DELEGELER ARASINDA SÖZLÜ ATIŞMA

Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, ülkesine askeri operasyon başlatan Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebizia'a öfkeli ses tonuyla hitap etti. Bunun üzerine ikili arasında gergin anlar yaşandı.

Kislitsa, konsey üyelerine hitaben, "Sakinlik çağrılarının zamanı geçti. Rusya devlet başkanı savaş ilan etti ve bu konseyin savaşı durdurma sorumluluğu var." şeklinde seslendi.

Oturumun durdurulması ve başkanlığın Rusya'dan alınıp BM tüzüğüne saygı duyan başka bir ülkeye verilmesi gerektiğini söyleyen Kislitsa, Rus büyükelçi Nebizia'ya dönerek "Büyükelçi, savaş suçluları için dezenfektan yok. Onlar cehenneme gidiyor." ifadelerini kullandı.

Rusya adına BMGK dönem başkanlığını yürüten Büyükelçi Vasily Nebizia ise Ukraynalı delegeye hitaben, "Biz Ukrayna halkına karşı saldırgan değiliz. Sadece Kiev'deki iktidardaki askeri konseye karşıyız." diye konuştu.

Rus büyükelçi, "Şu anda yaşananlar bir savaş değil, Donbas bölgesine askeri operasyon deniyor." diye ekledi.

"BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN TASARIMI ÇOK HATALI"

Rusya'ya olan tepkisini BMGK salonu çıkışında da devam ettiren Ukrayna Büyükelçisi Sergei Kislitsa, böyle bir durumda Rusya'nın dönem başkanlığının "hatalı" olduğunu söyledi.

Kislitsa, bir soru üzerine Rusya'nın başlattığı saldırının en kısa zamanda binlerce insanın ölümüne yol açabileceğini belirterek "Dünyanın her şeye rağmen bir araya gelmesini ve Rusya Federasyonu'nun saldırganlığına karşı koymasını istiyorum." dedi.

Rus Büyükelçisi Nebizia'nın "Saldırıların Ukrayna halkına değil, iktidardakilere yönelik" olduğunu söylemine de tepki veren Kislitsa, Rus mevkidaşını "kelimelerle oynamakla" suçladı.

Toplantının başında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Rusya'dan Ukrayna'ya karşı saldırılarını durdurmasını istemiş ve "barışa bir şans daha verilmesi" çağrısında bulunmuştu.

NATO VE AB'DEN KINAMA

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya'nın uyarılara ve diplomasi çağrılarına rağmen bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçtiğini belirtti.

Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, korkunç zamanda Ukrayna halkının yanında olduklarına, NATO müttefiklerinin Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğine işaret ederek, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duyduklarına işaret edilen açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

BULGARİSTAN'DAN KINAMA

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Başbakan Kiril Petkov, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesini kınadı.

Radev ve Petkov, düzenledikleri ortak basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Radev, "Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna topraklarındaki altyapısına yönelik konvansiyonel saldırısı kesinlikle kabul edilemez." dedi.

Ukrayna'da Bulgar kökenli 4 bin civarında vatandaş bulunduğunu kaydeden Radev, bu vatandaşların tahliye talep ettiklerini söyledi. Radev, Ukrayna hava sahasının kapalı olması nedeniyle vatandaşların kara yoluyla tahliye edileceğini bildirdi.

Radev, Ukrayna'daki Bulgarlara ve sığınmak isteyen Ukrayna vatandaşlarına da kapılarının açık olduğu mesajını verdi.

Başbakan Petkov ise "Rusya Federasyonu'nun eylemlerini büyük bir şiddetle kınıyoruz. Kabul edilemez bu girişimin karşısında Bulgaristan NATO ile tam uyum içinde ortak tavır alacak." ifadelerini kullandı.​​​​​​​

Etiketler
Rusya Ukrayna