ABD, Kıbrıs denklemini değiştirdi: Türkiye-İsrail ilişkileri için kritik karar

ABD, Türkiye'nin Doğu Akdeniz denkleminden uzaklaştırıldığı Eastmed projesinden desteğini çekti. Karar Türkiye'nin konumunu değiştirmesi nedeniyle Kıbrıs için büyük önem taşıyor.

ABD, Kıbrıs denklemini değiştirdi: Türkiye-İsrail ilişkileri için kritik karar

Doğu Akdeniz Boru Hattı veya bilinen ismiyle Eastmed Boru Hattı, Akdeniz'in sıcak gündemleri arasında yerini koruyor.

ABD'DEN EAST-MED KARARI

Doğu Akdeniz kaynaklarını Kıbrıs ve Girit üstünden Yunanistan topraklarına ulaştırması beklenen doğalgaz boru hattı için Atina'nın İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaptığı East Med boru hattı anlaşmasına ABD'nin desteğini geri çekmesi ise bölgeyi yeniden şekillendirdi.

Projenin Türkiye'yi Doğu Akdeniz'deki enerji hatlarından çıkarması gerilime neden olmuştu.

NİYEZİ KIZILYÜREK'TEN BARIŞ VE PETROL HATIRLATMASI

2019 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden Avrupa Parlamentosu milletvekili seçilen ve Birleşik Kıbrıs fikrinin savunucuları arasında yer alan Niyazi Kızılyürek, Yeni Düzen gazetesinde Akdeniz'in sıcak gündemi East Med boru hattını ve Türkiye-İsrail ilişkilerini Yeni Düzen gazetesindeki köşesinde yazdı.

AVD hükümetinin yarı resmi bir belge ile projeye desteğini geri çektiğini hatırlatan Niyazi Kızılyürek, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın " “Yani bu olumlu yaklaşım kazan kazan esasına dayalı olduktan sonra biz Türkiye olarak elimizden geleni yaparız. Her şeyden önce siyasetçiyiz. Siyasetçiler olarak biz kavga için yokuz, barış için varız ve barış için ne gerekiyorsa, eğer bu konuda petrol barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız.” ifadelerini yeniden gündeme getirdi.

Erdoğan'ın da dikkat çektiği Türkiye-İsrail yakın yakınlaşmasının barışa yol açabileceği fikrini değerlendiren Kızılyürek, ABD'de Joe Biden hükümetinin iklim krizinin önüne geçilmesi çalışmaları gereği Paris İklim Anlaşması'na döndüğünü ve East Med desteğine son verdiğini, yenilenebilir enerjiyi ön plana çıkardığını yazdı.

ABD'nin kararının kaynağının projenin Türkiye'yi arka planda bırakması ve Biden hükümetinin Türkiye'nin Doğu Akdeniz enerji politikalarında etkili olmasını istemesi olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin Mısır ile diplomatik ilişki kurma çabasının da bununla ilgili olduğunu yazan Niyazi Kızılyürek, "Erdoğan, açıkça Türk-İsrail yakınlaşmasının iki ülkenin enerji alanında ortak yararına ve kazan-kazan formülüne dayanacağını, bunun da kavgaya son verip barışı getireceğini söylüyor" ifadelerini kullandı.

East-Med projesinin Türkiye'nin rolünü değiştirmesi nedeniyle Kıbrıs'ta barışı olumsuz etkilediğini belirten Niyazi Kızılyürek, "Gelgelelim, East-Med projesi ile birlikte her şey ters gitmeye başladı. İsrail’de Netanyahu hükümetinin Türkiye’yi dışlama politikası ve Trump hükümetinin buna destek vermesi, Anastasiadis ve çalışma arkadaşlarını iyice şımartmıştı ve boylarından büyük bir jeopolitik oyunun parçası olmaya sürüklemişti." değerlendirmesinde bulundu.

Kızılyürek, ABD'nin projeden desteği çekmesinin Türkiye-İsrail yakınlaşmasını artıracağını belirterek, "Bu gelişmelerin Kıbrıs Sorununun çözüm arayışlarına ve bölgesel işbirliğine bir şekilde yansıyacağı kesindir... " dedi.

NİYAZİ KIZILYÜREK'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Kıbrıs İsrail Akdeniz Doğu Akdeniz