Uçuşlar iptal oldu, Belarus’a gitmek isteyen Suriye, Irak ve Yemen vatandaşları havalimanında kaldı

AB'nin devreye girmesi sonrası Belarus havayolu şirketi Belavia'nın Minsk seferlerine bugün Suriye, Irak ve Yemen vatandaşı yolcular alınmadı. Yolcular, havalimanında beklemeye devam ederken; taşkınlık çıkarmaları durumunda zorla atılacakları söylendi.

Uçuşlar iptal oldu, Belarus’a gitmek isteyen Suriye, Irak ve Yemen vatandaşları havalimanında kaldı

Belarus-Polonya sınır hattında yaşanan göçmen krizi devam ederken; bölgeye sığınmacı taşınması iddiaları ile ilgili tartışmalar sürüyor.

İlk kez Gerçek Gündem Almanya Temsilcisi Banu Acun'un gündeme getirdiği iddialar sonrası, Avrupa Birliği de yaptırım tehdidinde bulunmuş, THY Belarus'a yaptığı uçuşlara Suriye, Irak ve Yemen vatandaşlarını almama kararı almıştı.

UÇAKLARA ALINMADILAR

Belarus havayolu şirketi Belavia da Ankara’nın talebiyle Suriye, Irak ve Yemen vatandaşlarının Türkiye’den Belarus’a yapılan uçuşlara alınmayacağını açıkladı.

UÇAĞA ALINMADILAR

07.55’teki THY-Belavia ortak uçuşu gerçekleşirken, 13.20’deki sefer için İstanbul Havalimanı’na gelen çok sayıda Suriye, Irak ve Yemen vatandaşı yolcu uçağa alınmadı. Yolcular arasında çok sayıda çocuklu aile de bulunuyordu.

''TAŞKINLIK YAPANLAR, ZORLA ÇIKARILACAK''

Sivil Havacılık’ın açıklamasını okuyan bir havayolu yetkilisi, yolcuların kesinlikle uçağa alınmayacağını belirtirken, kontuar önüne gelen polisler de tepkili bir şekilde bekleyişe geçen yolculara “taşkınlık çıkarmaları veya herhangi protestoda bulunmaları halinde” havalimanından zor kullanılarak havalimanından çıkarılacaklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Gerçek Gündem Almanya Temsilcisi Banu Acun, geçtiğimiz günlerde bir yazı yazarak konuyu gündeme getirmiş ve Ekim ayında Belarus'tan Almanya'ya beş bin sığınmacının geçtiğini ifade etmişti.

Yazısında İstanbul'dan Belarus'a göç trafiğine değinen Acun, "İstanbul Havalimanı, Belarus üzerinden AB’ye göçün en önemli duraklarından biri. İstanbul- Minsk arasında kimi günler 4 sefer düzenleniyor. Seyahat acentelerinin çalışanları turist vizesi aldıkları müşterilerine, pasaport kontrolüne kadar eşlik ediyor. Bu uçuşlar daha çok Belarus’un resmi havayolu olan Belavia üzerinden yapılıyor. Çoğu göçmen İstanbul rotasını tercih etse de Dubai üzerinden Minsk’e uçanlar yok değil" ifadelerine yer vermişti.

YAPTIRIM TEHDİDİ

Polonya ve AB, Belarus ve Rusya’yı, mültecilerin Polonya-Belarus sınırına gitmelerine izin vermekle suçlamış, AB Komisyonu Von der Leyen de mültecilerin Belarus’a taşınmasında rol oynayan üçüncü ülke havayollarına yaptırım uygulamak için çalıştıklarını açıklamıştı.

Etiketler
Belarus Irak Suriye