Cengiz Holding'in Kazdağları'nı 'talan etme' çabalarına yargı 'dur' dedi

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki altın-bakır madeni projesine karşı açılan davada yargı projeyi iptal etti.

Cengiz Holding'in Kazdağları'nı 'talan etme' çabalarına yargı 'dur' dedi

AKP'ye yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding'in Halilağa Bakır-Altın Madeni projesine ÇED olumlu kararı verilmiş, geçen aylarda TEMA Vakfı gibi 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı tarafından açılan dava açmıştı.

YARGIDAN CENGİZ'E DUR

Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, Cengiz Holding’in Bayramiç ilçesinde hayata geçirmeyi planladığı ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi’ projesini iptal etti.

Kararda, ÇED Yönetmeliği’ne atıfta bulunularak ‘ÇED olumlu’ kararının uygun olmadığı vurgulandı.

''SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE, BAKIR CEVHERİNDEN DAHA ÖNEMLİDİR''

Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçesinde, “Arkeoloji biliminin bağlayıcılığı açısından; sürdürülebilir çevrenin korunması ile bakır cevheri ihtiyacı karşılaştırıldığında, üstün kamu yararının sürdürülebilir soyut ve somut kültürel miras, yaşam ve çevre hakkı olduğu” ifadeleri yer aldı.

Projenin, çevreye etkileri dikkate alınmadan hesaplandığına vurgu yapılan kararda, ÇED raporunda küresel ısınmanın göz önüne alınmadığı da vurgulandı. Kararda, ‘ÇED olumlu kararının, madenin çevresel etkilerinin bütüncül bir yaklaşımla hazırlanmış olmaması nedeniyle uygun olmadığı’ belirtildi.

''PROJE, TARIMA ZARAR VERİR''

Maden ocağı işletmesi sırasında kullanılacak su ihtiyacı da bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Su sıkıntısı çeken Bayramiç ve Çan ilçesi köylüleri, tarımsal sulamada kullandıkları sularını, Cengiz Holding ile paylaşmayacaklarına dair eylem yapmışlardı. Mahkeme bu konuya da dikkat çekerek, projenin ‘bölge tarımına zarar vereceği’ tespitinde bulundu.

Etiketler
Altın Cengiz Holding Maden