Hozat'taki baraj projesi, bir köyü sular altında bırakacak

Tunceli'nin Hozat ilçesine yapılmak istenen baraj projesi, bölgedeki yurttaşlar tarafından hayvancılık ve tarımı bitireceği gerekçesiyle tepki ile karşılanıyor.

Hozat'taki baraj projesi, bir köyü sular altında bırakacak

Tunceli'nin Hozat ilçesinde bulunan Kalecik (Segedik) köyünü sular altında bırakacak Cevizli Dere Barajı Projesi’nin ihalesi, 9 Şubat’ta Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı tarafından yapıldı.

55 firmanın katılım sağladığı proje ihalesinin kimin aldığı ise açıklanmadı. Cevizli Dere, Bozağaç, Ulukale, Doğan, Payamdüzü, Akçapınar, Sarıbalta ve Uzungöl köylerinde toplamda 26 bin 360 dekar tarım arazisinin proje kapsamında sulanması öngörülüyor. Geçimlerini tamamen tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler endişeli.

BİR KÖYÜ TAMAMEN SULAR ALTINDA BIRAKACAK

Segedik Köyü tamamen sular altında bırakacak projenin maliyeti ise 200 milyon lira.

Barajın tamamlanmasıyla birlikte Peyik köyünde ait tarım arazileri de sular altında kalacak. Yine sular altında kalacak Segedik köyünde neolitik çağdan kalan geçmişi 17 bin yıla dayanan kaya mezarları bulunuyor.

Ayrıca 1600’lü yıllarda yapılan tarihi şapel de sular altında kalacak. Baraj yapımına karşı duran köylüler, projenin iptal edilmesini istiyor.

Etiketler
Tunceli