Kızılçam Ormanı'nın içine mermer ocağı: ÇED süreci başlatıldı, köylüler tepkili

İzmir'in Tire ilçesinde jeotermal santrali ve dinamit tesisinin ardından bu kez de kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na büyük ölçekli bir mermer ocağı için ÇED süreci başlatıldı.

Kızılçam Ormanı'nın içine mermer ocağı: ÇED süreci başlatıldı, köylüler tepkili

İzmir'in Tire ilçesinde jeotermal santrali ve dinamit tesisinin ardından bu kez de kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na Osman Şenol ve Metin Suvat'ın ortağı olduğu, Emerald Taşımacılık Maden İnşaat adlı şirket, Tire'nin kırsal Büyükkale Köyü yakınlarına, yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurma talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ÇED başvurusunda bulundu.

Kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'nda 10 yıl boyunca mermer ocağı faaliyeti yürütmek isteyen şirketin başvurusu, bakanlıkça incelemeye alındı.

Mermer ocağı projesi kapsamında bölgenin oksijen deposu olan Kartal Dağı'nda binlerce kızılçamın kesilmesi gündeme geldi.

Köylüler ve çevreciler, 25 hektarlık alanda 10 yıl çalıştırılması planlanan mermer ocağı projesine tepki gösterdi.

200 futbol sahası büyüklüğünde alan

Şirket tarafından sunulan başvuru dosyasına göre, ruhsat alanının yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğündeki 95,49 hektarı kapsadığı, ancak ÇED alanının 24,8 hektar olduğu kaydedildi.

ÇED alanı içerisinde 15,09 hektarlık alanda 3 ayrı poligon bulunacağı bildirildi. 5,37 hektarlık alana pasa döküleceği, 1,02 hektarlık alanda cevher stoklanacağı, 0,28 hektarlık alanın şantiye ayrılacağı, 0,91 hektarlık kısımda ise toprak depolacağı belirtildi.

Etiketler
Kartal İzmir