Patolojik birliktelikler; Narsist erkek & histerik kadın...

Narsist ve histerik kişiler kurufasülye ve pilav gibi birbirlerini tamamlarlar. Narsist erkek görünüşte dışarıya yansıttığı olumlu, özgüvenli kendilik...

Narsist ve histerik kişiler kurufasülye ve pilav gibi birbirlerini tamamlarlar. Narsist erkek görünüşte dışarıya yansıttığı olumlu, özgüvenli kendilik algısına tezat olarak dışarıdan da çok fazla beğeni ve takdir görme isteğiyle yanıp tutuşur. Genelde toplumda karizmatik kişiler olarak tanımlanırlar. Zayıf, haset, aşağlık kompleksi içeren kırılgan ve güvensiz yapılarını dış görünüşlerine ve giyimlerine de aşırı özen göstererek maskelerler. Sahte ve yüzeysel karizmatik yapılarıyla içlerindeki zayıf güvensiz çocuğu saklamaktır asıl amaçları.

İkili duygusal ilişkilerinde ve sosyal ilişkilerinde karşısındakileri sömürme, manipüle etme, değersizleştirme eylemleriyle ve böylece de onay ihtiyacı içinde olan histerik yapıları kendilerine bağımlı kılma yoluna giderler....Evet narsist yapı bağımlı kişilikleri sever.

Narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar kendilerini diğer insanlardan üstün görürler ve başkasını överken bile aşağılama eğilimleri vardır, ki narsist karşısındaki kişiyi övüyorsa da sadece o anlıktır ya da uzun vadeli memfaatlerini hesaba katmıştır bile.

Bu insanlar asalak olma ve karşısındaki kişileri duygusal ve maddi olarak sömürme üzerine bir yaşam biçimi geliştirmişlerdir işte bu yüzden kadın kurbanlarını , histerik veya bağımlı, maddi ve statüsel olarak kullanabilecekleri özgüvensiz onaya ve ilgiye muhtaç kişilerden seçerler. Çünkü histrionik kişilik bozukluğu olan bir kadının beğenilme arzusuyla vereceği imtiyazlar asalak erkeğimizin gözlerini bin kilometre öteden bile kamaştırmaktadır.

Ve böylece de kadınımızın beğenilme açlığıyla onay mercisi olarak seçtiği narsist prensle ilişkisi başlamış olur. Buna karşın yapılan araştırmalarda partnerlerden herhangi birinde bir kişilik bozukluğu yoksa kişinin narsistle birlikte geçireceği süre ortalama dört ay civarındadır, fakat iki tarafta da birbirini tamamlayan bir patoloji var ise, iki ileri bir geri bu ilişkimsi durum, dramatik bir tiyatro oyunu gibi histerik kadının narsist tarafından asla doyurulmayacak olan onay ihtiyacıyla sürer gider. Çünkü narsist erkek özde zayıf kişiliğini "kimseye ait olamayan" şeklinde etiketlemiştir bir kere ve karşı taraf da bu söylemi terse çevirmek için çabalamaya ve özveride bulunmaya aday ( kurban) dır...

Histerik kadın özgüvensiz yapısını, mutlu abartılı, flörtöz, sıcakkanlı sahte görünümüyle kamufle etmeye çalışırken, kolay etkilenen ve telkine yatkın yapılarıyla narsistin tüm manipülatif eylemlerinin nesnesi olmaya hazırdır aslında. Ve sonuç olarak kuru fasülye pilavsız narsist de şakşakçısız kalmayacaktır, ta ki kadın tarafın tükenip vereceği bir şey kalmayana kadar ya da dışarıdaki sağlıklı ilişkilerle kendi ilişkisinin sağlamasını yaparak hastalıklı bir ilişki yaşadığını fark ederek çıkış yolu arayarak, yardım alması gerektiğini düşündüğü ana kadar.

Narsist beyleri biraz daha tanıyalım ; kırılgan benlik algılarını güçlü bir maskeyle gizliyorlar. Neden ?: çünkü sağlam bir kendilik algıları yok, zamanında aile tarafından o sağlıklı geribildirimler ve yerinde onaylar verilmemiş çocuğa, bunun sonucu olarak da oluşamamış sağlam bir kişilik algısı ; jöle kıvamında yaşamaktansa o da yapmış afilli bir maske kendine ve yaşamaya çalışıyor alkışlarla. Ne kadar ihtiyacı varsa onaya, o kadar parıltılı jan janlı maskesi ve statüsü sadece, bu kadar basit durum. Buradaki önemli ayrım şudur : narsist bir kişiliğin size olan aşağılayıcı, sömürücü ve doyurucu olmayan tavrını normalleştiriyorsanız ve bunu hakettiğinizi düşünüyorsanız ya da bir türlü zararlarına rağmen ilişkinizden kopamıyorsanız eğer, kendinizde de bir sorun olabileceğini düşünmeniz gerekmektedir. Konu bu kadar net : Narsist sevgiliniz tedaviyi kabul ediyor mu? etmiyorsa siz ilişkiyi bitirmelisiniz, bitiremiyorsanız siz bir psikoterapistten destek almalısınız ; neden hala bile isteye acı çektiğiniz bir ortamda bulunmayı seçtiğinizi çözümlemelisiniz.

Klinik Psk. Nilgün Saltaş

Bir de film önerelim konumuzla ilgili : “Gaslight “ George Cukor tarafından yönetilen 1944 ABD filmi. Psikolojik manipülasyon yöntemi olan “gaslighting” teriminin isim babası film olur kendisi. İyi seyirler...