Acelesi Olan Kanlı Bir Edebiyat Kolu Gazetecilik

KAYDA GEÇSİN Gazetecinin işi malum , haber vermek , ‘doğru ‘ , ‘yanlış’ yorumları aslında işi değil . Ona göre doğru bize göre yanlış olabilir...

KAYDA GEÇSİN

Gazetecinin işi malum , haber vermek ,

‘doğru ‘ , ‘yanlış’ yorumları aslında işi değil .

Ona göre doğru bize göre yanlış olabilir .

Gazetecilik dünyadaki çok temel mesleklerden biri,

Gazeteci hikaye anlatır ama bize rapordur aslında anlattıkları , politika, spor, eğlence dünyasından bu hikayalerle insanların bilgilenmesi , sağ duyulu kararlar vermesi mümkün olur.

Gazeteci kamuyu bilgilendirip eğitir hayatını etkileyen etkileyecek pek çok konuda fikir sahibi yapar.

Araştırır , biriktirir ve hikayeyi sunar.

Gazete , magazin, radio , televizyon internet fark etmez.

Tavrı objektifdir , aldığı riskler kazandığı paraya değmez, çünkü hayatını ortaya koyar .

Ekranlarda, gazetelerde takip ettiğimiz gazetecilerin kaçta kaçı bu mesleki kriterlere uyuyorlar da ekranlarda , gazetelerdeler acaba ?

Uyanlara yazık değil mi ?

Yorum , tavsiye, nasihat siyasi parti liderlerine akıl verenin zaten vakti olabilir mi gazetecilik yapmaya .

Başta Kılıçdaroğluna güya kendine taraftar kanallardan verilen tavsiyeler ‘gazeteci’ lerin ağzından çıkınca insan ; bunlar madem ülke yönetmek istiyor ve kendilerini liderlere tavsiye verecek kadar yeterli hissediyorlarlar neden siyasete atılmıyorlar diye düşünmeden edemiyor.

Belki de istediler yolları kesildi , partilerin başka yanlış tercihleri bile olmuş olabilir , ama bu durumda bile sığınacakları tek güvenli liman meslekleri gazeteciliktir.

Gazetecilik cesaret , ahlak , bilgi , sahaya çıkmak , akıl isteyen ve çok tehlikeli bir meslek .

2020 yılında global olarak dünyada öldür en gazetecilerin sayısı önceki yıla göre iki misline çıkmış.

Gazeteciler için en tehlikeli 2 ülke ise uyuşturucu kartellerinin at oynattığı Meksika ve Afganistanmış. New York Times yalancısıyım .

İran’da 2017 de hükümet karşıtı haber yapan Ruhollah Zam ise 2020 de öldürülmüş !

Meksika’da pat pat 4 gazeteci yetmiyor arkadan bir tane daha öldürülüyor 2020 de. Dahasını yazmaya insan utanıyor, üzülüyor.

Çok acıklı ,

Bu gazeteciler sahillerde ünlülerle yayılmış palavra sohbetler yapmıyorlar , ellerinde kameraları , kalemleri insanların dünya halinden haberleri olsun ki , belki bu merhametsiz düzenin umursamazlık , bencillik , adaletsizliği son bulur diye hayatları pahasına çalışıyorlar.

Öyle İnstagramdan bana hakaret ettiler, twitterdan sövdüler mağduriyeti değil bu işler hayatları söz konusu tıpkı Udo, Uğur Mumcu ve diğerleri gibi.

Hepsinin aileleri , anneleri , babaları , çocukları eşleri var gökten zembille inmediler,

Tam da bu yüzden gazeteciler ; mesleklerinin hakkını , saygınlığını vermekten aciz kendini gazeteci , olmadı iletişimci diye yutturanların değil programlarına çıkmak , aralarına kabul etmemeliler artık , nerede ise tersi oluyor.

Esas mesleğini yapamıyanlar cenneti oldu ekranlar , bu nedir böyle !

Gazetecilik ; kimyager, fizikçi, mimar , sağlık memuru, asker, mühendis saymakla bitmez mesleklerden insanların kendilerine ekranlarda gazeteci olmadı , ‘İletişimci ‘ diye yer bulduğu bir kalabalık ünivers yaratıldı diziler gibi , ‘iletişimci ‘ sıafatını kullananlar artık kime neyi iletiyorlarsa !

Koskoca siyasetçilerde bu masa lambalarının karşısındalar , yapmayın Allah Aşkına.

Birde bu iktidar döneminde medya bilirkişisi zanıyla pozisyon aldırılanlar var , kibir, ukalalık gırla , hemen hepsi yurt dışında olan biten gazetecilik olaylarına ilgisiz , tuhaf adamlar.

Şimdilerde bütün ülkelerde gazetecilerin par a yollarında karşılarına çıkanları yaza, oyunları boza, bir çok ülkeyi para trafiğini görmezden gelen yasalarını değiştimeye zorladıklarını sağır sultan duydu !

Gazeteci Will Gitzibbon hesaplamış zenginlerin global para , vergi kaçağı dünyadaki 34 milyon hemşirenin maaşlarını karşılayacak büyüklükte .

Gazetecilik gelişimci demokrasinin , yani değişimin en büyük itici gücü , ve asla hiç bir koşulda sessiz kalması mümkünd değil doğasına aykırı .

Ama bu boş boş konuşmak anlamına gelmiyor , cır cır aynı şeyleri tekrar etmekle gazeteci olunmuyor. Eskiden Robespierrin arkadaşıydım demekle de olunmuyor , torpille filan hiç olunmuyor.

Popüler olanın değil olmayanın arkasında dik duranlara gazeteci deniyor cesaret burada ünlü yalakalığıyla o lmuyor kardeşler ,

İyi gazetecilik ucuz değil bu da bir gerçek ,

gazetecilik moral duruş olmadan yapılacak bir iş de değil , iyi gazetecilerin hepsi ahlakçıdır , böyle bir iş .

Meşhur olayım hem gezer hem yer içerim diye yapılacak bir işe döndürmenin alemi yok çünkü değil olamaz bunu yapan gazeteci değildir diyememe hali yaşıyor Türkiye.

Popüler kültürün en alt katmanına hizmet eden ‘gazeteci’lerin şimdi halimize bakıp acaba içleri sızlamıyor mu ?

Magazinciler hep yazarım satır aralarında çok ciddi işleri kayda geçirdiler onları tenzih ederim.

Peki utanıyorlar mı , sanmam , yedikleri haltlar karşısında aptala döndürdükleri , küçük düşürdükleri insanlara , eşleri dahil sığınanlar bile var.

Gazetecilik acelesi olan , kanlı bir Edebiyat türü iken ne hale getirdiler senelerdir , ayıp çok ayıp .

Gazeteciliğe Asıl Zulüm Bu, Kayda Geçsin Efendim necefugurlu@gmail.com