Kimsesizler, Ertuğrul Özkök, Cem Yılmaz bir filmin çakılma öyküsü

KAYDA GEÇSİN 29 Ekim Beştepe davetinde bir araya gelen ünlü, zengin ve kimsesizleri bir araya getiren protokolü kutlamak lazım. Malum Atamızın ‘Cumhuriyet...

KAYDA GEÇSİN

29 Ekim Beştepe davetinde bir araya gelen ünlü, zengin ve kimsesizleri bir araya getiren protokolü kutlamak lazım.

Malum Atamızın ‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir ‘ vecizesine yepyeni bir bakış getirmişler . Ünlü , zengin kimsesizlere sahip çıkmışlar .

Bir içim su Kimsesiz Nagehan Alçı’nın davet sonrası yazısı ilginç değildi , daha ziyade resim çektirdiği önemli kişilerle ‘yıkılmadım ayaktayım’ mesajını veriyordu . Onlarda ne yapsınlar mahallenin ağabeyleri gibi Perihan Abla’nın yanında poz vermiş gibiydiler.

Ama Kimsesiz Ertuğrul Özkök’ün yazıları , o güzel kalmei gecenin ‘iklimi’ ile ilgili çok şey anlatıyordu , ne de olsa adam gazeteciliğe iyi kötü bulaşmış bir adam .

Kimsesiz Özkök , yazısında gül yapraklı tarçın çubuklu kokteyli anlattığı kısımla ağlattı hepimizi , ahh Allah kimseyi gördüğünden etmesin , Petrus şaraplarından tarçın çubuk gül yapraklı kokteyl kılığına girmiş uyduruk şerbetlere kalacak adam mıydı Kimsesiz Özkök , ve sonunda bardacıklı kokteyli içmece , ah benim kimsesiz talihsiz kardeşim , ama gururundan asla şikayete etmiyor , gece herşeyi beğenme gecesi , çağırıldığı için sevinmiş belli.

Ama diğer kimsesizler ile fotoğrafı yok , Kimsesiz Nilgün Belgün , Kimsesiz Yavuz Bingöl ,Kimsesiz Burak Özçivit , Kimsesiz Bülent İnal, Kimsesiz Hazım, Kimsesiz Ferit ile resmi yok .

Ama Kimsesiz Ertuğrul’ umuz durumunu Doğan Şentürk , Metin Yılmaz Beylerin konumuyla bir tutup yakıştırmış bitiştirme yapmış , onlarla fotoğrafı var , aslında ortak yanları var mı ileride gazetecilik tarihini yazanlar belki inceler ben resimden sadece uzun ayakkabılarını ortak payda gördüm .

Kimsesiz Ertuğrul gecede Kuran okunurken dinlemeyenleri tespit ediyor , ve ‘Ben dinledim diyor ‘ . Öğretmenin arkadaş dinlemiyor gibi olmuş !

Kuran dinleyen Kimsesiz Ertuğrul’u İmamHatip’lerden birine sosyoloji , medya okur yazarlığı hocası atarlarsa şaşmam , Kuran dinliyor , ama laf dinleyeceğini sanmam .

Zaten orada İncil , Tevrat dinleme imkanı vardı da dinlemedi mi ?

Çok duygulandığım ve yazısında hüngür hüngür ağladığım asıl yer ise Cem Yılmaz’sız davetin , bardacıklı, gül yapraklı kokteyllerin boğazından geçmemesi .

Beni Ertuğrul ve Cem gibi kimsesiz insanlarımızın birbirleriyle olan dayanışmaları hep ağlatır zaten , iki kimsesiz nasılda birbirlerini koruyup kolluyorlar .

Zaten Cem Yılmaz’ın filmi çakıldı diye milli bir teyakkuz içine girildi, nerede ise ulusal yas ilan edilecek bayraklar indirilecek ve filme gitmeyenler tutuklanacak , veya en azından bazı kamusal haklarından mahrum edilecek o derece bir yas önlem alma hali.

Benzicide pompacılık yapan Prof, yumurta satan öğretmen, ayakkabı boyayan cerrah , temizlğe giden hakım, bulaşıkçılık yapan üniversite mezunu gençler Cem’in filmi kadar kimsenin umuru olmadı .

Halka kabahat bulan var filmi anlamadılar diye, komik değil diyenler azar işitiyor , Defne ile ilişkisi yüzünden filim çakıldı diye kadına kabahat bulanlar bile var !

Yahu filimler böyledir , bazen iyi filimdir çakılır, berbattır çok gişe yapar ,hem berbattır hem çakılır ve en acısı çok başarılı işler bazen gösterime bile sokulmaz işte bu ciddi sorundur ama sonuçta sanat tarihi hepsine bir yer açar .

Cem , Şahan çakılamaz gibi bir inanış yerleşmiş, inançla tartışılmaz tamam da biraz abartılmadı mı , bu yüzden kıyamet kopuyor , filme kefil olanlar Cem’in oyunculuğu , yazarlığı , yönetmenliği için ortaya hayatını koyanlar ise ayrı bir Cem Pelikanları Çetesi saki .

Bunların işi gücü yok herhalde ya da işleri Cem çünkü :

Ne Ege adaları , ne Kıbrıs açıklarında gaz aramada olan bitenler , ne İdlip , ne Suriye , ne ekonomi, ne şehidler, akıl fikir Cem’de , Cem ile bozmuşlar !

Bazı televizyonların başöğretmen kılıklı sunucuları ısrarla filmin çakılmasını sahibinin Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine saygısına bağlıyorlar nerede ise, iyice üşüttüler. Siyasal islamcıların filimlerle ilgili eleştiri, tavsiyeleri belirleyici olsa kendi mahallelerinin yaptıkları filimler rekor kırardı , yok böylesi !

Cem Defne’yle ayrıldı Ahu’dan 2. Çocuk yapmak için mi, yoksa Serenay mı devrede , hal böyleyse Cem kime yetişecek o da bir insan olağanüstü olsa da bu arada kimse Defne belki sıkıldı adamdan , koydu kapının önüne demiyor , yoksa bu ihtimali aleleacele kaldırmak için mi çıktı ortaya Serenay ile kapandılar bir daha evden çıkmadılar lafları bilinmez .

Serenay Sarıkaya böyle bir şey olmadığını açıkladı , bu söylentileri bir nevi tekzip etti durup dururken adını son filmi çakılmış Cem’e teselli mükafatı gibi çıkartmak istemiyor belli.

Kimsesiz Ertuğrul’un Cem’i Sayın Cumhurbaşkanımızla karşılıklı stand-up yaptırmak istemesi ise Kimsesiz Ertuğrul ‘un bitmeyen abuk sabuk arzularının en sonuncusuydu 29 Ekim itibariyle , sonra yeni abuklukları olabilir ben tarih düşeyim en iyisi .

Biraz kasmış , Cem artık komik değil , kimsesizde değil ….kabullenemiyor Kimsesiz Ertuğrul yoksa orada olurdu Cem ,

Nitekim Kemal Kılıçdaroğlu Cem’in yanında , o da kimsesiz olmayanların kimsesi olmayı tercih etti , yeni öğreniyoruz ve alıyoruz boyumuzun ölçüsünü .

Esasen çakılan bir filme gerekçe olarak Cumhuriyetten yana olmak , siyasi duruş, Atatürkçülük gibi kavramları yapıştırmak nesi yahu .

Cem ve Şahan siyasi , hele devrimci filimler yapan insanlar olmadılar, mecburda değiller, filimlerindeki cehalet övgüsü moral oldu halka ! gerçek bu .

Yılmaz Erdoğan farklı , onun temalarının misyonu belli , nitekim hiç bulaşmıyor sürüden çoktan ayrıldı , akıllı çocuk .

Bu arkadaşların Sayın Cumhurbaşkanı ile sorunları olduğunu düşünmek de nereden çıktı ?

Sanki Cem filmi iş yapmayınca haksızlığa uğramış Cumhuriyetçi mağdur bir kimsesiz , sahip çıkmak için bir telaş bir telaş , öyle bir telaş ki bu işin içinde bir iş var dedirten cinsten , bu filim tutmaz bir başkası tutar , veya tutmaz bu tür filimlerin raf ömrü bellidir malum.

Eyy ekranlardan ben neden davete edilmedim diyen kardeşler, çünkü muhtemelen siz kimsesiz değilsiniz ondan davet edilmediniz !

Aman kendinizi sakın ‘Çağırılmayan Yakup’ sanmayın , o şiirde çağırılmayı bekliyor .

Hala seveniniz, eşiniz dostunuz yüzüne bakabildiğiniz okuyucu , izleyicileriniz var demek , sadece kimsesizlere sahip çıkmışlar devlet protokolümüzde , onun için fazla şey yapmayın , bende uzatmıyayım şeyi çıkmasın sonra hepimizi şey yaparlar .

Asıl marifet bir filim çakıldı diye oluşan telaşın arkasında yatanların filmini yapabilmekte o da olacaktır , ben aydınlık günlere ‘nereden nasıl geleceğini bilemeden’ inanıyorum .

Saygıyla Şeyleri Kayda Geçirelim necefugurlu@gmail.com

Etiketler
Cem Yılmaz Film Ertuğrul Özkök