Sosyal Medya Düşmanlığıyla Olmaz Güzel Hayaller Lazım

KAYDA GEÇSİN Sosyal medya tıpkı sinema gibi dikkat çekme , oyalamaca (distraction) üzerine takipçileriyle var oluyor , artistik değil, zaman zaman mediokr...

KAYDA GEÇSİN

Sosyal medya tıpkı sinema gibi dikkat çekme , oyalamaca (distraction) üzerine takipçileriyle var oluyor , artistik değil, zaman zaman mediokr , bayağı olması bu yüzden yani işin içinde sanatın kaldırmayacağı bayağılık olabiliyor; Ünlülerin özel yaşamlarını , çok özel hallerini paylaşımları kendilerini , mal mülklerini teşhirlerininin yalan dolan , manipulative haber kadar tehlikeli yanı yok , sadece görgüsüz ve değersizler.

Yıllarca bizzat yönetici yaratıcıları tarafından yaratık haline getirilen basınımızın yaptıklarında sosyal medyanın yaptığından çok fazlası vardı .

Değersizi dikkat çekmek için kullanmak , yüceltmek , kendi tekelinde değilse değerli hiç bir şeye geçit vermemek , yok farzetmek işleriydi , şimdi öcü haline getirilmeye çalışılan sosyal medyanın rolünü yıllarca fazlasıyla oynamadılar mı , sosyal medya hiç olmazsa kimseye mani olmuyor bunlar gibi .

Gazetecilik , habercilik yapmak yerine bir nevi sosyal medyanın yaptığını gazetecilik diye yaptılar , ciddiyetsizdiler elbette istisnalar saygıyla tenzih edilir .

Gazetecilik habercilik yapmak yerine sosyal medyanın yerini baskı gurupları oluşturarak aldılar şimdi öldürdükleri yazılı basının arkasından ‘ dünyada da böyle kimse artık gazete almıyor okumuyor nutukları ‘ hala yuttururuz çabası gülünç , yiyen var mı acaba .

Dünyada gazete tirajları belli , 14 milyon tirajlı gazete var Japonya’da onlarda sosyal medya , teknoloji yok mu ? Bizden daha geriler de ondan mı gazete okuyorlar hala!

Adamlar gazetecilik yapıyor , haber veriyor sen ise oturduğun yerde uydur kaydır yapıyorsan bu gazetecilik olmaz tabii .

Japon gazetecinin Kuzey Irak’da kellesi gitti be gazetecilik yaparken !

Sen burnunun ucundaki yerlerde bile olamadın , sadece kokteyl, toplantılar, Davos onun bunun evinde davetteydim ile gazetecilik olur mu ?

Bu durumdaki ‘habersiz gazete’ leri kim niye okusun , yani sosyal medya çıktı okumayı bıraktılar gibi bir durum yok .

Sosyal medya şimdi dikte edilmeye çalışıldığı gibi yazılı basına , televizyonlara , haberciliğe , gerçek gazeteciliğe rakip filan da değildir .

Bir nevi ‘sosyal medyacılık’ tekeli kurup gazetecilik diye yutturup medyayı öldüreceksin , patronlar camdan atlayıp kaçıp gidecek sonra dünya değişiyor diyeceksin , büyük medya duayeni olacaksın öyle mi , iş ülke güvenliğine dayanmasa ne bok yerse yesin de, insaf artık .

Gerçek gazetecilik yapılmayan yerlerde sosyal medya haber vermeye çalışıyorsa sistemde zaten ciddi bir arıza var demektir ama kaynak sosyal medya değil yapılamayan gazetecilik.

Gazetecilik , habercilik sosyal medyadan ayrı kulvarlardır ama haber vermezsen boşluğu sosyal medya doğru yanlış , çünkü denetim mekanizması yok , doldurmaya çalışabilir bu da sorunlu olacaktır elbette yani bu hale getirenlerin verdiği zarar daha uzun yıllar temizlenemiyecek gibi , bunların medyada bıraktıkları iz yangındır ve hala konuşuyorlar.

‘Dünya değişti artık gazete okunmuyor ‘ demek hele sosyal medya çıktı gazete alışkanlığımız yok oldu demek hiç doğru değil , çünkü biz haber alma özgürlüğüne alışık , aşık , talep eden gazete okuyan bir ülke hiç olmadık .

Haber vardı da okumadık mı?

Benzin Vardı da içtik mi , Demirel rahmet istedi.

Tekrar ediyorum , kuzey Irak’ ta haber uğruna Japon gazetecinin kellesi gitti Ey bizim medya designer - allamesi sen orada mıydın?

Mizansen masalar plastik çiçeklerle Gabar’da işler yolunda resimleri çekince gazeteci olunmuyor ama milletvekili olunabiliyor fakat onu da sonra burnundan getiriyorlar adamın.

Eğer Bosna meselesini bir Alman Gazeteci Bizim Müslüman gazetecilerden çok daha iyi anlatıyorsa iyi gazeteci olduğu içindir , tarihte böyle coğrafyada böyle, biraz utanın yahu , gazetecilik oturduğu yerden kıçından uydurmak , ne yedin ne içtin hangi şarkıyı dinledin , ruh ikizim dedi ki , ben kodum ki saçmalıkları değil , kaldıki ne ruh kaldı ne ikiz onu da postaladılar ülkesinde , biz ‘ ruh ikizlerinden’ buradaki Siyami’yi postalayamadık , hala hafta sonu 2 gün fotoroman gazeteciliği yapma peşinde , hayret bir ; ‘bana bir şey olmaz ‘ hali eski gazetecisi Gülben’in özgüvenini bile geçti , hatta hayret ötesi dehşet verici bir durum, beni aşar , çok güçlü kararlı devlet lazım bunlara.

Sosyal medya içine aynı zihniyetin sızması elbette endişe verici ama aşılmayacak işler değil çünkü muhayyelesi kıt bunların Allahtan, yatı katı , sevgilisi, boşanma avukatı , bikinili resmi ile sınırlı , muhayyelesi geniş insan lazım yeniden yapılanmaya , doğru düzgün dikkat çekecek güzel hayaller kurduracak insanlar.

Sosyal Medya düşmanlığıyla olmaz.

Kayda Geçelim , Sevgi Saygıyla Efendim necefugurlu@gmail.com