Nebati ve AK Parti'nin İzmir kompleksi

Hazine ve Maliye Bakanı olarak sizi rakamlarla baş başa bırakıyorum Nebati Bey… İzmir’den ne kadar vergi gidiyor bütçeye? İzmir ne kadar yatırım alıyor? Bir bakın…

Alem adam doğrusu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati…Hazin ekonomik tabloda bile memleketi gülmekten kırıp geçirebiliyor. Geçenlerde İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “İktisat Kongresi’nin İkinci Yüzyılı” oturumuna alternatif olarak hükümetçe gündeme getirilen ve İzmir’de ilk iktisat kongresinin yapıldığı binanın rölevesine uygun yeniden inşaatı sonrasında aynı yerde yapılacak 6. İktisat Kongresi ile ilgili olarak İzmir’de bilgilendirme yaparken fena bir gafa imza attı! Nebati, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’i de muhatap alarak yanlış bir yerden salvolamaya çalıştı ama günümüz gençliğinin tabiriyle boş yaptı!

NEBATİ DERSİNİ ÇALIŞMAMIŞ!

Şöyle demiş Nebati:

“Binayı yetiştirmek için hazırlıklar yapılıyor, sonra birileri çıkıp ‘ben burada toplantı yapacağım’ diyor. Bunun izah edilebilir bir tarafı yok. Olmaz! Bunun dışına çıkarsanız tek başınıza kalır ve şehrinize katkı koyacak olan programı sekteye düşürmeye çalışır konuma gelirsiniz.”

Oysa, Nebati’nin, yani merkezi yönetimin bakanının muhatap aldığı İzmir Büyükşehir’in yerel yöneticisi Soyer, gazetecilerin “Hükümetin düzenlediği kongreye Cumhurbaşkanı da katılırsa, aynı gün siz ne yapacaksınız? Cumhurbaşkanının kongresine katılacak mısınız?” sorusuna her zamanki nezaketi ve kentine karşı sorumluluk bilinciyle şu yanıtı vermişti:

“Hiç şüphesiz katılırım. Program aynı saate rastlarsa, bizimkini değiştirir cumhurbaşkanınkine katılır, sonra bizim kongremizde çalışmalarımıza başlarız.”

Nebati’nin boş yaptığı bir husus var; Soyer, İktisat Kongresi’nin İkinci Yüzyılı oturumlarını 180 günde ayağa kaldırılacak 1. İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı binada yapmayacak ki! Kompleksle hareket edilmeye görülsün, o zaman böylesi şaşkınlıklar olabiliyor pekala. Şahsen kongrenin yeri belli mi, bilmiyorum… Ama şunu iyi biliyorum; Soyer’in, İzmir Büyükşehir’in düzenleyeceği kongre ilk kongrenin binasında toplanmayacak.

İZMİR'E ŞAŞI BAKAN AK PARTİ VE SOYER'İN HAKLI TEPKİSİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2023 bütçe onayı ile ilgili oturumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin talep ettiği ama yapılmayan işleri, kamu zararı yaratan engellemeler, kamuya zarar yaratan engellemeler, hem kamu zararı hem de kamuya zarar yaratan engellemeler olarak üç başlıkta sıraladığını hatırlatan Başkan Soyer, Aralık ayı olağan meclis toplantısının ilk birleşimde de tepkisini şöyle dile getirdi:

“Bir metrelik metro tüneli de devletimiz yapsın bu İzmir'e! İzmir hak etmiyor mu? Mesela Otogar-Halkapınar Metrosu. 8-9 senedir geçiyor yatırım planlarında. Bir tane de o metroyu devletimiz yapsın İzmir'e. Yakışmaz mı İzmir'e!”

Soyer, söz konusu oturumda şu rakamların da altını çizdi:

“Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Ekim sonunda hangi ilin ne kadar yatırım aldığını yayımladı. Bu kısımla ilgili bir sıkıntı var: Valiliğimizin yaptığı yatırım koordinasyon toplantısının rakamları. İzmir toplam 4 milyar lira yatırım almış. 2,5 milyar liralık yatırımı Büyükşehir Belediyesi yapmış. Gönül ister ki devletimiz daha çok işin içinde olsun, daha çok yatırım yapsın. Bunu kim istemez?”

İZMİR, KENDİ GÖBEĞİNİ KENDİ KESİYOR

Tabii, İzmir kendi göbeğini kendi kesme konusunda 2002’den bu yana 20 yıldır mahirleşti. Kenti il düzeyinde yatırımsız bırakmıyor. Sadece son dönemdeki gelişmelere şöyle bir bakalım…

Buca Metrosunun tünel ve istasyonların yapım işi 3 milyar 921 milyon 498 bin TL tutarındaki sözleşme bedeliyle tamamlanacak. Hatta çalışacak trenlerle birlikte toplam 765 milyon Euro’ya mal olacak. Üçyol-Buca metro hattı için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile toplam 250 milyon Euro’luk dış finansman sözleşmesi imzaladı; ayrıca Asya Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon Euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de 115 milyon Euro tutarında bir yetkilendirme anlaşmasına imza atılmıştı. Üçyol-Buca Metro Hattı yapım sözleşmesi 4 Ocak 2022’de imzalandı, 14 Şubat 2022’de ise temeli atıldı. Kasım 2022 sonlarında ise tünel için kazı çalışmasıyla inşaat ivme kazandı.

İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin 5. aşamasını oluşturan bu hat kentin ilk denize dik hattını oluşturacak. TBM makinesi kullanılarak derin tünelle geçilecek hattın uzunluğu 13,5 km olacak ve 11 istasyondan oluşacak. Tren setleri sürücüsüz hizmet verecek.

Buca Metrosu’nun dört yıllık çalışması kentin ekonomisine can suyu katacağı gibi istihdama da katkı sağlayacak. Proje kapsamında 80 bin metrekarelik kapalı alanda bakım atelyesi ve depo da kurulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa ettiği 7,2 km uzunluğundaki F. Altay-Narlıdere metro hattında da çalışmalar AK Parti grubunun Büyükşehir meclisindeki “imalat durdu vb.” dezenformatif propagandaları bir yana yüzde 100’e yaklaştı ve 600 mühendis ve işçinin gece-gündüz mesaisiyle hızla ilerliyor. Hedef, 2023’ün ilk üç ayında deneme seferlerine başlanması ve 2023 ortalarında da işletmeye açılması. Bu bağlamda Balçova ve Narlıdere Kaymakamlık istasyonlarında otopark da inşa edilecek ve yurttaşların araçlarını otoparka bırakarak kent merkezine metro ile gidip gelmesinin önü açılacak.

ESHOT’un otobüs filosu da son dönemde yapılan yatırımla büyük ölçüde çevre dostu araçlarla yenilendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımcı kuruluşlarından İZBETON, 2022 yılı içinden yollardan kentsel dönüşüme, kent mobilyalarından çevre ve kavşak düzenlemelerine kadar pek çok alanda 1,4 milyar liralık yatırımla İzmirlinin yaşam konforunu artıran çalışmalara imza attı.

İzmir Büyükşehir’in yatırımcı iştiraki İZSU da afetlere direnç, kesintisiz su ve temiz körfez hedefi doğrultusunda 2022’de dev projelere imza attı. Yaklaşık 3 milyar liralık yatırımı hayata geçiren İZSU, kentin birçok noktasındaki sorunları çözüme kavuştururken, güçlü ve sağlıklı bir altyapıyla İzmir’i geleceğe taşıyacak projelere öncelik verdi. 2022 İZSU açısından hem bütçe hem de fiziki gerçekleşmelerle rekorlar yılı oldu.
İZSU Genel Müdürlüğü kentin her noktasına kesintisiz ve temiz içme su ulaştırma, olası su baskınlarının yaratacağı zararların önüne geçme ve atık yönetimini çevre dostu yöntemlerle geliştirme vizyonuyla toplam 12 bin kilometre kare alanda İzmir’in 30 ilçesindeki 1295 mahallenin tamamına kesintisiz hizmet sağladı. İl genelinde 800 km içme suyu şebekesi yenilendi. 153 içme suyu sondaj kuyusu açıldı. 6 içme suyu arıtma tesisi yapıldı ve hizmete alındı. Taşkınların önüne geçilmesi için yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatı, dere ıslah projeleri ve yaklaşık 200 noktada lokal çalışma yapıldı. Atıksu Arıtma Tesisleri revizyon çalışmaları yanında yeni tesisler devreye sokuldu ve inşaatına başlandı.

Tarımsal alanda da İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütün Türkiye’ye örnek olacak ve merkezi hükümetin kıskandığı projelere imza atıyor.

Bir çırpıda ilk aklıma gelenlerden söz ettim. Kısacası, merkezi hükümetin üvey evlat muamelesine karşın, İzmir’den 40 alıp 1 vermesine karşın İzmir Büyükşehir hiç sızlanmadan işine bakıyor; öz kaynaklarıyla ve yüksek kredibilitesi sayesinde aldığı kredilerle İzmirlilerin gereksinimlerini, kentin gereksinimlerini karşılamayı başarıyor.

YA İKTİDARIN ‘35 SÖZ’ÜNE NE OLDU?

Bu noktada AK Parti’nin, iktidarın 2011’de, 12 yıl kadar önce İzmir için verdiği “35 söz” geliyor. İktidarın, bu arada o zamanki görevinin ne olduğunu bilmediğim Nebati’nin o sözlere dönüp bakarak İzmir ile yüzleşmesi nasıl olurdu acaba? Örneğin, o sözlerden birisi olan İzmir-Ankara YHT’si ne oldu? 12 yıl geçti üzerinden daha hala 3 yıl sonrasından söz ediliyor! Onu da Allah bilir! Ya Kaklıç Havalimanı? İzmir’in gereksinimi olan kuzeydeki havalimanı projesinin “p”si bile yok ortada… 35’ten 2’sinden sonrasını saymaya gerek var mı?

İktidarın eli bir türlü İzmir’e gitmiyor. Ancak iktidarın derdi davası “nasıl oluyor da şu İzmir’i alamıyoruz?!.

Alamazsınız… İzmir size yüz vermez. Unutun İzmir’i. Ama hakkını da yemeyin.

Epistomoıloji-mepistomoloji vb. diyerek hepimizi şaşırtan İzmir’in yabancısı Nebati de İzmir ile ilgili konuşurken önce bilgi sahibi olmalı…

“İzmir kompleksi”nden sıyrılmalı artık iktidar. Bir hükümet, bir belediye ile yatırım yarışmasına girer mi hiç? Bir hükümet, bir ilden aldığına koşut bir yatırımı o ile yapmaz mı? Bir hükümet, bir ili bu kadar da ihmal eder, ‘üvey evlat’ yerine koyar mı?

O ilin adı, “İzmir”… İşgalde ilk kurşunu atan, Kurtuluş’un ilk günü halkının kentini gelincik tarlası gibi ay yıldızlı al bayraklarla donatan yer. Yakışır mı sahi iktidarın şaşı bakması İzmir’e?...

Hazine ve Maliye Bakanı olarak sizi rakamlarla baş başa bırakıyorum Nebati Bey… İzmir’den ne kadar vergi gidiyor bütçeye? İzmir ne kadar yatırım alıyor? Bir bakın…

BİR NOT VE ÖNERİ

Mahmut Övür, Sabah’ta Nebati’nin İzmir’deki iktisat kongresine ilişkin basın toplantısı üzerine yazmasaydı bu yazıyı kaleme almayacaktım. Söz konusu yazısında şunu da söylüyor Övür:

“Dahası hükümet onların alkışlaması gereken bir adım da atıyor. CHP’li İzmir Belediyesi’nin 1979’da yıktırıp otopark yaptırdığı İzmir İktisat Kongresi binasını yeniden yaptırıyor.”

Konu şu: Söz konusu bina özel mülk. Yıllarca yıkık ve metruk haldeyken otoparka dönüştürülüyor. Hükümet de İzmir Büyükşehir’in iktisat kongresi için harekete geçtiğini öğrenince özel mülkü mirasçılardan satın alıp 180 günde aslına uygun ayağa dikmek için ihaleye çıkıyor. Yani, “kompleksli” hükümet bir yerel yönetimle yarışa giriyor….

Övür’e önerim, İzmir’le madem ilgileniyor, o halde örneğin, AK Parti hükümetinin yıllar önce verdiği 35 söze de bakıp ne kadarının realize olduğunu, ne kadarının olmadığını irdelemesi…

Etiketler
İzmir Vergi Hazine ve Maliye Bakanı