Basın için iyi şeyler de oluyor

Dün akşam İzmir’de önemli basın etkinlikleri vardı. Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) genel kurulu Havagazı’nda toplanırken, ardından da İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın düzenlediği Uluslararası yerel Medya Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Zirveye 45 Avrupa ülkesinden ve Türkiye’nin 50 kentinden basın meslek örgütü temsilcisi katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı.

ULUSLARARASI BASIN MERKEZİ

Asıl olarak genel kurul ve zirve sonrasında akşamüzeri çok zengin bir protokol, basın örgütü ve kuruluşu ile gazeteci katılımıyla açılışı yapılan Uluslararası Basın Merkezi’nden söz etmek istiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi Havagazı yerleşkesinde önemli bir binayı tamamen bu basın merkezine ayırdı ve kullanımı için İGC’ye tahsis etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle hayata geçirilen; içinde konferans salonu, televizyon stüdyosu, serbest gazeteciler için çalışma alanları, Uluslararası Medya İletişim Ofisi, eğitim laboratuvarları, kütüphane ve çalışma ofislerinin bulunduğu Uluslararası Basın Merkezi’nin kurdelesini Başkan Soyer ve İGC Başkanı Dilek Gappi ile birlikte Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, CHP İzmir milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Özcan Purçu, Kani Beko ile Murat Bakan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mogens Blicher Bjerregard kesti.

MERKEZDE NELER YAPILACAK?

Yaklaşık 600 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek Uluslararası Basın Merkezi’nde başta genç gazeteciler olmak üzere tüm meslek mensuplarına günün teknolojilerini öğrenme ve kullanmaya yönelik ücretsiz eğitimler sunulacak. Belirlenen eğitim programları çerçevesinde hafta içi tüm meslek mensuplarına “Görsel ve İşitsel Medyada Yeni Teknolojiler”, “Yeni Medya ve Dijital Uygulamalar”, “Dijital Pazarlama” ve “Yabancı Dil” dersleri verilecek.

Merkezde ayrıca İzmir’e gelen yabancı basın mensuplarına ve sahada çalışan serbest gazetecilere haberlerini hazırlayabilecekleri çalışma ortamı sunulacak. Televizyon stüdyosu, İzmir basınının prodüksiyon ihtiyaçlarını karşılayacak. Stüdyoda ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimlerin canlı yayın, program ve yapımları için hizmet verilecek. 60 kişilik konferans salonunda ise panel, konferans, açık oturum gibi geniş katılımlı organizasyonlar düzenlenebilecek. Bu etkinlikler, canlı olarak çeşitli mecralarda yayımlanabilecek.

Açılış sonrasında basın merkezini Başkan Soyer ile birlikte gezdik. Hakikaten de hayal ettiğimin çok ötesinde bir donanımla karşılaştım. Soyer, açılış konuşmasında “Basın özgürlüğünü desteklemek için yalnızca düşünce üretmeyi değil, bu düşüncelerin hayat bulacağı ortamı hazırlamayı da kendimize görev bildik.” derken meğer bu donanımı kastetmiş. Onun anlattıkları ile gördüklerim örtüştü doğrusu. Açılışa katılan basın kuruluşu yöneticileri de, gazete sahipleri ve yöneticileri de, gazeteciler de oldukça mutlu görünüyordu çünkü hakikaten de İzmir’in böylesi bir merkeze ihtiyacı vardı. Zaten gazetecilerin mutluluğu akşamın ilerleyen saatlerine kadar süren ve müziğin ritmine kapıldıkları atmosferden de anlaşılıyordu.

Açılışta CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir il yöneticileri Ahmet Yıldız, Fulya Alçay, Leman Tunus; Karaburun Belediye Başkanı İlkay Erdoğan, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce; Zeynep Altıok Akatlı, Sıtkı Şükürer, TGS İzmir Şb. Başkanı Halil Hüner ile pek çok sivil toplum örgütü başkanı da sayısı 500’ü aşan davetlilerin içinde selamlaştıklarım arasındaydı.

Uluslararası Basın Merkezi, İzmir’e, gazetecilere hayırlı olsun.

Basın için iyi şeyler de oluyor - Resim : 1

Basın için iyi şeyler de oluyor - Resim : 2

Basın için iyi şeyler de oluyor - Resim : 3

Basın için iyi şeyler de oluyor - Resim : 4

Etiketler
İzmir