Direk dansının faydaları nelerdir? Direk dansının türleri nelerdir?

Pole dance (direk dansı) hem dünyada hem de Türkiye'de gittikçe popüleritesini arttırıyor.

Direk dansının faydaları nelerdir? Direk dansının türleri nelerdir?

Peki nedir bu pole dance (direk dansı)? Faydaları, etkileri, türleri nelerdir? Kimler pole dance (direk dansı) yapabilir, kimler yapamaz? Pole dance (direk dansı) yapmak isteyenlerin bunun için ne kadar bütçe ayırması gerekiyor? Milliyet, Pole Dance Eğitmeni Sevinç Gürmen anlattı.

Pole dance (direk dansı) nedir?

Pole dance genel anlamıyla bir direkle yapılan her tarzda dansa deniyor. Pole dance insanların kafasında filmlerdeki striptiz kulübü görüntülerinden dolayı tek bir şekilde yer alsa da günümüzde o kadar gelişti ki modern dansla, baleyle ve enstrümantel dansla birleştirilebiliyor veya spor olarak yapılabiliyor.

Bu dansı herkes öğrenebilir mi?

Herkes pole dance yapabilir. Bizim stüdyomuz Joy of Pole'da eğitmenlerimiz hiç dans etmemiş insanları eğitmek üzere eğitim alıyorlar. Dolayısıyla çok yumuşak bir biçimde ileriyor. Tabii ki eskiden dans ve jimnastik geçmişi olanlar daha hızlı ilerliyor. Yani öğrenme hızı değişse de herkes pole dance öğrenebilir.

Pole dance (direk dansı) neden bu kadar popüler oldu? Kimlerden daha çok talep oluyor?

Bana göre sadece spor olarak yapacaksanız başka bir spor tercih edebilirsiniz. Sonuçta kadınların egemen olduğu bir spor ve dans. Daha çok kadınlar yapıyor. Sürtünme kuvvetinden yararlandığımız için yarı çıplak olmayı gerektiriyor. Cildinizin direğe tutunabilmesi gerekiyor. Yarı çıplaklık işin içinde olduğu için kadın bedeninin sadece görüntüsüyle değil aynı zamanda yapabildikleriyle de kadınlara inanılmaz özgüven veriyor. Benim eğitmen hayatımda gördüğüm özellikle ilk 3 aydan sonra kadınların özgüvenlerinde, havalarında, bakışlarında büyük değişimler oluyor. Hangi dansı yaparsa yapsın; ister spor olarak yapsın, ister seksi bir dans olarak yapsın, ister modern dans olarak yapsın.

Pole dance (direk dansı) yapmak isteyenler ne kadar bütçe ayırmalı?

Biraz daha niş bir kitleye hitap ettiği için, pilates ve yoga gibi sınıfın genişliğine göre öğrenci alınamadığı için bir direğe bir öğrenci şeklinde kısıtlı sayıda öğrenci alınabiliyor. Bu yüzden diğer danslara göre biraz pahalı ancak insanların düşündüğü kadar pahalı değil. Mesela bizim stüdyoda gündüz öğrenciler için dersler var, ayda 200 lira gibi bir ücretle pole dance yapabiliyorlar. Diğer stüdyoları da düşünürsek ortalama ayda 250-300 liraya pole dance yapabilirsiniz.

Pole dance (direk dansı) yapamayacak kişiler var mı?

Sağlık problemleri olanlar tabii ki öncelikle doktorlarına danışsınlar elbette. Fakat bizim skolyozlu öğrencimizde var, vertigolu öğrencimizde var, fıtıklı öğrencimiz de. Aslında biz eğitmenler olarak insanlara vücutlarını dinleyerek hareket etmeye teşvik ediyoruz. Bu bilinçle öğrenci zaten kendini sakatlayacak, yaralayacak veya canını acıtacak durumlara sokmuyor. Bir de aklınıza pole dance deyince sürekli baş aşağı, tırmanmalı, dönmeli hareketler gelmesin; yerde yapılan çok tatlı hareketler de var.

Pole dance'ın alt kategorileri var mı?

Eskiden yoktu ancak şimdi çok fazla alt kategori var. Mesela seksi tarz denen bir kategori var; onun altında Rus egzotik var, Avustralyan egzotiği gibi türler var. Bunun dışında pole art var; bunun içine de contemporary pole, drama pole, comedy pole gibi türler giriyor. Bir de pole sports var; o da spor ve jimnastik figürlerinin yapıldığı bir tür.

Sevinç Gürmen kimdir? Türkiye'de pole dance'ın popüler olmasında etkisi nedir?

Sevinç Avustralya'da pole dance öğrendi. Türkiye'de o zaman pole dance yoktu, bunun yapıldığı bir stüdyo yoktu, tek tük birkaç insan özel ders veriyordu. Ben geri döndüğümde bunu bütün kadınların yapması lazım diyerek özel ders vermeye başladım, daha sonra kendi stüdyomu açtım.

Türkiye'ye ilk stüdyoyu açan ve yayılmasını sağlayan sensin diyebilir miyiz bu durumda?

Evet, diyebiliriz. Yetenek Sizsiniz'e çıktıktan sonra da oldukça popüler oldu.

Etiketler
Türkiye