Brugge'un Türk scout'u izlediği Türk futbolcuları açıkladı!

Belçika'nın en büyük kulüplerinden Club Brügge'ün scoutu olan Halis Yen, Belçika futbolununun altyapıya bakış açısından, scoutingin önemine, Türkiye'den listesinde yer alan futbolculardan, TFF'ye önerilerine kadar birçok konuyu Fanatik'e anlattı.

Brugge'un Türk scout'u izlediği Türk futbolcuları açıkladı!

Her sezon ligde zirveye oynayıp, Şampiyonlar Ligi'nde boy gösteren hem de tamamlanan son 5 transfer sezonunda toplamda 50 milyon Euro'nun üstünde kâr sağlayan Club Brugge'ün Türk scoutu (oyuncu gözlemcisi) Halis Yen, Fanatik'e, Belçika futbolununun altyapıya bakış açısından, scoutingin önemine kadar birçok konuyu anlattı, tecrübelerini ve deneyimlerini aktardı.

İşte Halis Yen’in açıklamaları:

- Öncelikle kendini biraz tanıtır mısın?

İsmim Halis Yen, 33 yaşındayım. Belçika’nın köklü kulüplerinden Club Brugge’ün bünyesinde son dört yıldır scout (gözlemci) olarak görev yapıyorum. Onun haricinde UEFA B lisansımı almış bulunuyorum ve ayrıca bir yandan da kondisyon antrenörlüğü eğitimlerimi de sürdürüyorum.

- Scouting nedir? Scout olmak için ne yapmak gerekir?

Scouting bana göre ana temelli oyuncuyu erken bulup, geliştirip, güzel bir miktara satmak. Biz bunlara 11 yaşında başlıyoruz, kendimiz futbolcu adayını eğitip parlatıp satmamız için. Gerçi yaşı 20 veya 32 olsun… Katkı sağlayacaksa her oyuncu gözlemlenebilir. Takıma ayak uydurabilecek mi? Oynadığınız sisteme uygun mu? 32 yaşında futbolcu biraz daha olgun ve oturmuş oluyor genellikle. Genç bir futbolcuyu analiz ederken gelişime açık mı değil mi, oyun okuması, fiziksel durumu gibi kriterler var. Kanımca yaşlı veya genç oyuncu yoktur; iyi oyuncular ve pek iyi olmayan oyuncular vardır. Ancak unutmamak gerekir ki; scoutingde altyapıya indiğiniz zaman transfer ücreti de vermek zorunda kalmıyorsunuz. Bu da kulüp için ekstra bir kazanım oluyor.

- Club Brugge'de çalışmaya nasıl başladınız?

Futbola yeni yeni adım atmıştım, ve yarım sezon U8 scoutluğu yapmaya başladıktan sonra scoutlar için Club Brugge seçmeleri vardı. Özgeçmişimi yolladım davet ettiler. Sonrasında bizi altyaş kategorilerindeki Club Brugge - Krc Genk maçına götürdüler. Orada scout adayı olarak 20-30 gözlemci vardı. Maçtan sonra hepimiz raporlarımızı hazırlayıp yetkililere yolladık. O kadar kişi arasından beni seçtiler. O maçta beğendim en iyi oyuncu Ibe Hautekiet'ti ve şu an zaman zaman A takımla antremanlara çıkıyor. Belçika Federasyonu'nun organize ettigi scout kursunda da gözüme hoş gelen futbolu ve Ibe Hautekiet'i raporlamıştım.

- Türkiye'ye gelen isimlerden sizin de takip ettikleriniz var mıydı? Şu an mevcut kadronuzdaki sol bek Sobol uzun bir süre Fenerbahçe ve Beşiktaş 'ın listesindeydi örnek vermek gerekirse... Yoksa eğer Türkiye'den listenizde olan bir isim var mı?

Fenerbahçe'den; Arda Güler (16) ve Bora Aydınlık (16), Galatasaray'dan da Bartuğ Elmaz (18) gibi oyuncuları takip ediyor, onların gelişimini merak ediyorum. Benim için önemli olan altyapıdan kaç futbolcu çıkar? Aslında altyapıdan yeterince gençlerimiz çıkıyor ama A takımlarda sistem ve sabır olmadıgı için bu yetenekli gençleri her zaman A takıma entegre edemiyoruz.

Etiketler
Belçika Bolu Futbol Türkiye