AKP'li Çonkar'ın önerisi: 'Hakaret'te siyasi yasağa karşı yasa değişikliği yapılabilir

AKP İstanbul Milletvekili Çonkar, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı İmamoğlu'na verilen cezayı yorumladı: "Yasalarımızda bu tarz suçtan siyasi yasaklı hale gelinmesi konusu da doğru bulunmuyorsa tüm partiler bir araya gelerek, bir yasa değişikliği ile konuyu yeniden değerlendirebilir."

AKP'li Çonkar'ın önerisi: 'Hakaret'te siyasi yasağa karşı yasa değişikliği yapılabilir

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hukuk tarihine bir skandal olarak geçecek 'ahmak' davasında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret iddiasıyla 2 yıl 7 ay hapis ve siyasi yasak cezasına çarptırılmasının yankıları sürüyor.

Karar, istinaf ve Yargıtay'da işleyecek sürecin sonunda kesinleşecek.

NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanvekili ve AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, konuyla ilgili olarak Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat'a dikkati çeken açıklamalarda bulundu:

"- Ekrem İmamoğlu kararı ile ilgili Türkiye’de yasal bir çerçeve var.

- Ancak tabii ki bu yasal çerçevenin kendi işleyişi içinde müdahaleden uzak, siyasi bakış açısına yönelmeden karar vermesini bekleriz.

- Bu durumda birinci derece mahkemede bir sorun varsa üst mahkemede değerlendirilir ve mutlaka hak yerini bulur.

'TÜM PARTİLER YASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN BİR ARAYA GELEBİLİR'

- Yasalarımızda bu tarz suçtan siyasi yasaklı hale gelinmesi konusu da doğru bulunmuyorsa tüm partiler bir araya gelerek, bir yasa değişikliği ile konuyu yeniden değerlendirebilir.

- Bu benim şahsi görüşümdür.

- Ben parti büyüklerimle bunu paylaşırım, onlar da doğru bulurlarsa uygun çağrıyı yaparlar.

- Bu siyasetin normalleşmesi için de bir ihtiyaçtır."

Çonkar, Cumhurbaşkanı ve AKP Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanlığı döneminde yaşadığı mağduriyetle bu konunun ilgisi olmadığı görüşünü de dile getirdi: "İki olay arasında benzerlik kurmak doğru değildir."

Yazının tamamı.

NE OLMUŞTU?

Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen kongrede 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesine değinerek siyasi eleştirilerde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde bir açıklama yaparak "Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek" ifadesini kullandı.

İmamoğlu da bunun üzerine "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" yanıtı verdi. Bu sözler üzerine YSK üyelerine hakaret suçlamasıyla dava açıldı.

Bu süreçte İmamoğlu cephesi mahkemede 'ahmak' ifadesinin YSK üyelerine değil, Soylu'ya söylendiğini net bir biçimde ortaya koydu. Öyle ki davanın hakimi dahi, "Soylu’ya söylenmediğini söyleyen varsa buraya gelsin. Biraz da gülelim. Herhangi bir çözümleme yapmaya gerek yok. Bu sözü kime söylediği belli. Süleyman Soylu’ya söylemiştir. Ben de o şekilde düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Ancak hakimin 'tespitine' rağmen İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca 'belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına' hükmetti. Karar kesinleşirse İmamoğlu, 'siyasi yasaklı' olacak ve belediye başkanlığı görevinden alınacak.

Etiketler
Ekrem İmamoğlu CHP AKP İstanbul