İşte Büyükçekmece'ye emsal niteliğinde 2004 Iğdır kararı

AKP’nin Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını vermemek için adete topu taca atar gibi bir itirazla gündemi kilitlediği Büyükçekmece itirazının bir benzeri 2004 yerel seçimlerinde Iğdır’da yaşanmıştı.

İşte Büyükçekmece'ye emsal niteliğinde 2004 Iğdır kararı

2004 yerel seçimlerinde Iğdır’da sandıkta kıyasıya rekabet eden SHP’li ve MHP’li başkan adayları arasında yaşanan taşıma seçmen tartışmasına YSK son noktayı koymuştu.

SHP’li başkan adayı 28 Mart 2004 yapılan seçimlerden önce 22 Mart ve 23 Mart’ta Iğdır Merkez İl Seçim Kurulu'na başvurarak sahte seçmen ihbarında bulunmuştu ancak yine de seçim yapıldı.

Seçimlerde SHP 7 bin 719 oy, MHP ise 9 bin 753 oy aldı. Yani aradaki oy farkı 2 bin 34 idi. SHP’li başkan adayı 3 bin 640 seçmenin Iğdır’da ikamet etmediği halde oy kullandığını, bu kişilerin de seçim sonucunu değiştirdiğini iddia etti. Ancak YSK mazbatayı MHP’li adaya verdi.

MAHKEME SÜRECİ İLE KESİNLEŞTİ

SHP’li başkan adayı, iddialarını mahkemeye taşıdı. Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi 03 Temmuz 2008'de verdiği kararla 3 bin 640 seçmenin taşındığını tespit etti. SHP’li başkan adayı kararın onanmasının ardından yeniden Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu, burada hak ihlalinin tespit edilmesine ve kendisi hakkında YSK kararının bozulmasını talep etti.

MAZBATA VE SEÇİMİN İPTALI İSTENEMEZ

Yüksek Seçim Kurulu 01 Temmuz 2014'te verdiği kararla, sandık ve seçmen listelerini yeniden ele alınması ve incelenmesinin mümkün olmadığını belirterek 298 Sayılı Kanu'na göre mazbatanın ve seçimin istenemeyeceğine hükmetti. YSK aynı zamanda konunun tam kanunsuzluk hali olmadığını ve kendilerinin doğrudan işe el koyma olağanı bulunmadığını belirtti. YSK ayrıca ceza davaları ve verilen ceza mahkumiyetlerinin seçimin iptalini gerektirmeyeceğini, geriye dönük bir değerlendirme yapma olağanın da bulunmadığını belirtti.

Iğdır kararının altında YSK Başkanı olarak hala mevcut başkan olan Sadi Güven’in imzası vardı.

İşte Büyükçekmece'ye emsal niteliğinde 2004 Iğdır kararı - Resim : 1

İşte Büyükçekmece'ye emsal niteliğinde 2004 Iğdır kararı - Resim : 2

Etiketler
Büyükçekmece Seçim Büyükçekmece Iğdır Ekrem İmamoğlu