Patateste kafa karıştıran soru: Yandaşlar mı zengin oluyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının yerli üreticiyi perişan ettiğini belirtirken patates üzerinden, yandaşa rant sağlandığını ifade etti.

Patateste kafa karıştıran soru: Yandaşlar mı zengin oluyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının yerli üreticiyi perişan ettiğini söyledi.

Niğde ve Nevşehir’deki büyük depolarda 400 bin tona yakın patatesin bulunduğunu belirten Gürer, “AKP zihniyetinde yerli üretici değil, yabancıya destek var. Sen yurtdışından 200 bin ton patates getireceğine, 15 Nisanda yazlık patates ekimi başlayacak, onun girdi maliyetini düşür. Sulama suyu olan enerji ile kuyudan çıkan suyun elektriğini ucuzlat, mazotu ucuzlat, gübre, tohum, ilaç ithal onların fiyatını düşür” dedi.

İTHAL PATATES ÜZERİNDEN RANT İDDİALARI

Gürer, üreticiye ‘stokçu muamelesi’ yapılarak patates depolarına baskınların düzenlenmesi ve bu şekilde patateslerin zamanından önce piyasaya sürülmesinin dengeleri bozduğunu söyleyerek, “Üretici korkudan erken satış yaptı, tüccarın büyük depolarda bu mevsim için depoladığı patates var ama ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması gibi uygulamaların, “Patates üzerinden, yandaşa rant” sağlandığı yönündeki şüphelerini artırıyor dedi.

Mart ve Nisan ayında piyasaya sürülmesi gereken patatesler için devlet eliyle depolara 2 ay öncesinden baskın yapılmasının ardından 2 ay sonra gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla ortaya çıktığını anlatan Gürer, “Hangi mantıkla depoların bastırılmasının altında yatan gerekçe ne?” diye sordu.

Nevşehir ve Niğde’deki büyük depolarda 400 bin ton patatesin bulunduğunu vurgulayan Gürer, “ Çukurova patatesi Nisan sonu çıkar. Niğde ve Nevşehir Nisanda eker, Çukurova üreticisi maliyetine zor satacak.

Niğde ve Nevşehir’de maliyeti karşılamaz diye ekim azalacak ve patates seneye daha pahalı mal olacak. Sorun artacak çiftçiye destek gerekli. Yurtdışından 200 bin ton patates getirdiğinizde, yurtiçinde bulunan bu kadar patates ne olacak?” ifadelerini kullandı.

YERLİ ÜRETİCİDEN NE İSTİYORSUNUZ?

Niğde ve Nevşehir’den Türkiye’nin toplam patates üretiminin yarısına yakınının karşılandığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sadece Niğde’de resmi rakamlara göre 800 bin ton gayri resmi olarak da 1 milyon 200 bin ton patates üretiliyor.

Geçen yıl 15-20 kuruşa patates satmak zorunda kalan üreticiler, bu yıl rekoltedeki düşüş ve gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla kara kara düşünür oldu. Gübre ve tohumun fiyatı ikiye katlamış onu dahi alamıyor üretici. Patatesteki hastalık rekolteyi düşürüyor birde o sorun var.

AKP, zihniyeti; yerli üretici sorununu çözmeye değil sürekli zora sokmak, adeta ekim yapmamaya teşvik etmek, yabancı üreticiyi de ithalatta gümrük vergisini sıfırlayarak desteklemek ister gibi politikalar üretiyor. Bu uygulama AKP zihniyetine yakışabilir ama şu bilinsin ki bu zihniyet, yerli üreticiyi, köylüyü bitirir. Böyle giderse Türkiye’de tarım diye bir şey kalmaz” ifadelerini kullandı.

SORUN ÜRETME, SORUNLARI ÇÖZ

Ülke genelinde ise 1.5 milyon dekar alanda toplam 4.4 milyon ton patates üretiminin yapıldığını hatırlatan Gürer, çeşitli toprak hastalıkları nedeniyle son yıllarda 25 ilde 141 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığına dikkat çekti.

Gürer, hükümetin bu gibi sorunlarla uğraşmak yerine, adeta yabancı üreticilere teşvik verir gibi ithalatta gümrük vergisini sıfırlamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

YANDAŞLAR MI ZENGİN OLUYOR?

Türkiye’nin yıllık 500 bin ton olan patates tohumu ihtiyacının, ancak 3’te 1’inin ülkemizde karşılandığını, 350 bin tona yakın patates tohumunun 30 milyon dolar bedelle ithal edildiğini de vurgulayan Gürer, “Patates üreticisi büyük sorunlarla uğraşıyor.

Mazot, gübre, ilaç tohum gibi girdi maliyetleri her geçen yıl yarı oranında artıyor. Tamamına yakını ithal olan bu girdi kalemlerinin dışında, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji borçları nedeniyle mağduriyet yaşayan binlerce patates üreticisi icra kıskacıyla karşı karşıya kaldı.

Böyle bir ortamda yerli patates üreticisinin desteklenmesi gerekirken, yabancı üreticiye yeşil ışık yakmanın altında ne yatıyor? Patates üzerinden yandaşların zengin edildiği yönündeki ortaya atılan iddiaların doğruluk payı, son uygulamalarda artıyor” ifadelerini kullandı.

20 NİSANA KADAR GÜMRÜK VERGİSİ YOK

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 20 Nisan tarihine kadar yurtdışından 200 bin tona kadar olan patates ithalatı için gümrük vergisi kaldırılmıştı.

Etiketler
Niğde Milletvekili Vergi Ömer Fethi Gürer