Bakan Kurum'dan çöp ithalatı itirafı

Bakan Kurum, çöp ithal edildiğini itiraf ederken, ithal edilen çöp miktarını ve içerisinde zararlı madde bulunup bulunmadığını açıklamadı.

Bakan Kurum'dan çöp ithalatı itirafı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün soru önergesine verdiği cevapta çöp ithal edildiğini itiraf ederken ithal edilen çöp miktarını ve zararlı madde bulunup bulunmadığını açıklamadı.

CHP’li Gök, Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2002 ile 2018 yılları arasında Türkiye’ye ithal edilen çöp miktarını sordu. Gök, sözü geçen çöplerde bulunan zararlı maddeleri ve ülkenin yıllık atık istatistiklerine de yanıt aradı.

YANITSIZ BIRAKTI

Önergeye yanıt veren Kurum, çöp ithalatı yapıldığını itiraf etti, ithal edilen çöp miktarını açıklamadı. ‘Bazı’ tehlikesiz atıkların ithaline kontrollü olarak izin verildiğini ifade eden Kurum, bu ticaretin gelir-gider bilançolarını açıklamaktan kaçındı. Bakan, ithal atıklarda bisfenol A maddesi bulunup bulunmadığına ilişkin soruyu da yanıtsız bıraktı.

31 MİLYON TON ATIK

Bakan Kurum, Türkiye’nin atık yönetimine ilişkin yöneltilen sorunun cevabında ise “2016 verilerine göre toplanan yıllık belediye atığı miktarı 31.6 milyon ton olmakla beraber atıkların yüzde 60’ı düzenli depolama, yüzde 27’si düzensiz depolama yoluyla bertaraf edilmekte, belediye atıklarının yalnızca yüzde 13’ü geri dönüşüm ve diğer yöntemlerle geri kazanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Zarar