HDP İzmir'den Tunç Soyer'e destek

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak belirlediği Tunç Soyer’e Halkların Demokratik Partisi’nden de destek geldi.

HDP İzmir'den Tunç Soyer'e destek

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak belirlediği Tunç Soyer’e Halkların Demokratik Partisi’nden de destek geldi.

VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan HDP İzmir İl Eş Başkanı Kadir Baydur ilçelerdeyse henüz tavırlarını netleştirmediklerini söyledi.


Baydur, “31 Mart Yerel seçimlerinde HDP’nin İzmir’deki tavrı ne olacak?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Biz, emek ve demokrasi güçlerinin, ötekileştirilmiş kesimlerin, kadınların, Alevilerin, sol-sosyalist çevrelerin, derneklerin, demokratik kitle örgütlerinin önerileri doğrultusunda bir çalışma yaptık. Genel Merkez düzeyinde Batı metropollerinde olabildiğince muhalefet adaylarıyla ortaklaşabilmek için parti olarak fedakarlık yapacağımızı açıkladık. Bu çerçevede Genel Merkezimiz (İzmir) Büyükşehir’de aday çıkarmayacağımızı deklare etti. Bunu yaparken, ötekileştirilmiş tüm kesimlerin, tek adam diktatörlüğüne hayır diyen herkesin görüşlerini ve önerilerini aldık. Bu konuda bir yol haritası belirledik. İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı için Tunç Soyer’i destekleyeceğiz. Kararımız bu konuda net.

Bizim çizdiğimiz profile en uygun adayın Tunç Soyer olduğunu söyleyebiliriz rahatlıkla. Tunç Soyer’in Seferihisar’da iki dönemdir yapmış olduğu başkanlıktaki pratiği de bizim için önemli ve esastır. Orada olumlu çalışmalar yapmıştır. Tunç Soyer aynı zamanda sadece bizim değil, İzmir emek ve demokrasi güçlerinin de ortak kabulüdür. Bu konuda hem bize hem CHP İzmir İl Örgütü’ne hem de CHP Genel Merkezi’ne çevrelerden talepler gitmiştir. Bundan da bilgimiz var.


Biz kent sözleşmesini sadece muhalefet partileriyle ya da bizimle yapmasını istemiyoruz. Bu çerçevede önerisi olan değişik katmanlarla, ötekileştirilmiş kesimlerle, çevrecilerle, kadınlarla, LGBTİ’lerle, sol-sosyalist çevrelerle, demokratik kitle örgütleriyle, demokratik yöre dernekleriyle oturup, önerileri ortaklaştırmayı ve Tunç Soyer şahsında CHP’ye sunmayı düşünüyoruz. Bu önerileri dikkate alan bir pratik sergileyeceğine dair umutlarımız ve beklentilerimiz var. Birlikte yaşıyorsak, birlikte yöneteceğiz. Yönetimde olmak sadece temsil edilmek değildir. Söz sahibi olmaktır. Biz bu sözün bütün farklı kesimlerden gelmesini ve yerel yönetimlerde ortaklaştırılıp, buna uygun bir yerel politika belirlenmesini istiyoruz. Bu anlamda da geçmiş pratiğini göz önüne alarak Tunç Soyer şahsında umudumuz var.”

HDP’nin seçim sürecinde Tunç Soyer’e desteği afişler, mitingler gibi aktif biçimlerle mi olacak yoksa pasif bir destek mi vereceksiniz?

“Aslında ikisi de değil. Afişler şeklinde çok açık bir destek değil ama tabanda halk toplantıları yaparak, ilçe ilçe, mahalle mahalle gezerek neden Tunç Soyer’i desteklediğimizi açıklayacağız ve sandığa kitlemizi bu şekilde taşıyacağız. Sizin de bildiğiniz gibi bizim CHP ile resmi olarak kurumsal anlamda bir ittifakımız yok. Biz bu süreci tabanda ittifak yaparak götüreceğiz.”

Etiketler
Tunç Soyer İzmir HDP