'Hiçbir devlet kendi askeri fabrikalarını yabancılara peşkeş çektirmez'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş'ın aday tanıtım toplantısında konuştu.

'Hiçbir devlet kendi askeri fabrikalarını yabancılara peşkeş çektirmez'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş'ın aday tanıtım toplantısında konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu, Tank Palet fabrikasının BMC’ye verilmesine tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Her şeyi sattılar, fabrikaları, bankaları... Milletin parasıyla yapılmış ne varsa sattılar. Sıra askeri fabrikaları satmaya geldi. Sakarya'da 1975 yılında kurulan Tank Palet fabrikası özelleştirme adı altında birilerine peşkeş çekiliyor.

Eğer bu fabrika verimlilik açısından değerlendirilecekse bu fabrika Türkiye'deki en verimli 3. fabrika. Dünya sıralamasında 5.sıra. Yeniden böyle bir fabrika kurulacaksa değeri 20 milyar dolar. Şimdi kalkıp bunu satıyorsunuz.

Gelen tepkiler üzerine sarayda oturan kibir abidesi dedi ki; Burada yapılan iş özelleştirme de değildir. İşletme hakkının belli süre dahilinde BMC'ye devredilmesidir. BMC kim biliyorsunuz, kimlerindir biliyorsunuz. Devleti yönetenlerin yapması gereken iş halkına yalan söylememektir.

Yalancıdan millete hayır gelmez, itibar görmez.

Cumhurbaşkanı kararında diyor ki; Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına, özelleştirme uygulamasının gerçekleştirilmesi, işletme hakkı süresinin 25 yıl olarak belirlenmesine... Kendi imzan var bu kararda. Kararname olmasa yarın diyecek "ben öyle bir şey söylemedim." Özelleştirme işleminin 31 Ekim 2019 tarihine kadar tamamlanmasına diyor kararnamede. Millete yalan söylemek bir ayıp değil midir? Eğer bu ülkede milliyetçilik diye bir kavram varsa, vatansevgisi, bayrak sevgisi varsa hiçbir devlet kendi askeri fabrikalarını yabancılara peşkeş çektirmez.

20 milyar dolarlık askeri fabrika... 9 soru soruyorum şimdi.

1- Fabrikanın özelleştirme işlemleri için değer tespit komisyonları oluşturuldu mu? 2- Komisyon bir değer tespiti yapmışsa bu değer kaç liradır?

3- Fabrikanın özelleştirme işlemleri için ihale komisyonu oluşturuldu mu?

4- İhale yapılmış mıdır? Yapıldı ise ne zaman, nerede hangi usüle göre yapılmıştır? 5- İhaleye kaç firma teklif vermiştir, verilen teklifler nelerdir?

6- İhaleyi alan şirkete üretim ve satış garantisi verilmiş midir?

7- Fabrikada çalışan askeri personel özelleştirmeden sonra da çalışmaya devam edecek midir? Edecekse askerlerimiz ihaleyi alan Katar şirketinin emri altında mı çalışacaktır?

8- Tank Palet yapacak olan BMC şirketinin yüzde 49.9'u Katarlılara kaça satıldı? Size bedava verildiği söylenen uçan sarayla bu ihalenin bir bağlantısı var mıdır?

9- Bu özelleştirmede bir ihale yapılmadıysa bunun sebebi nedir?

Bu 9 sorunun cevabını kibir abidesinden de, sözcülerinden de milli savunma bakanından da bekliyorum!

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu Mansur Yavaş