Kılıçdaroğlu: Şaibeli bir yere Atatürk isminin verilmesi uygun değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hande Fırat'la Gece Görüşü'nde gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te Hande Fırat'la Gece Görüşü programında Gazeteciler Abdülkadir Selvi ve Murat Çelik'in sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Biz Cumhuriyet'i Ankara'da kurduk, dolayısıyla Ankara'da kutlanması lazım.

Bitmeyen bir havalimanı açıldı. Neden? Sayın Erdoğan bizim inandığımız şekilde yeterince sahip çıkmıyor Cumhuriyet'e. Tek adam rejimlerinin olduğu yerde Cumhuriyet şeklen vardır. Usulen vardır. Bizim anladığımız anlamda bir Cumhuriyet yoktu orada.

Havalimanı açılışa neden katılmadı?

Havalimanı açıldı, maliyeti nedir. Bunu biliyor muyuz? İhale yapıldı, yandaşlar için. Yolcu garantisi verildi. Biz bütün bunlardan rahatsızız. Neden yolcu garantisi veriliyor. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı Ankara'da kutlanır. Önce buna uymamız lazım. Bu gelenektir. Devlette gelenek kalmadı. Devleti ayakta tutan kurallardır. siz bütün kuralları yerle bir ediyorsunuz. Devlet hepimizin devleti.

Havalimanının ismi

Havalimanın ismi üzerinde çok durmadım. Bu kadar şaibeli bir yere Atatürk ismini verilmesi uygun değil. Bir sürü insan öldü, kaç kişinin öldüğünü bilmiyoruz. Şu anda o havalanı yapan 31 işçi cezaevinde. Neden hapishanedeler? Siz oraya Atatürk ismini koyacaksınız, bu olmaz.

Andımız tartışması

Türkiye ırk temeline dayalı bir devlet değildir, bir siyasi bilinç devletidir. Irk temelli bir şey yok orda. Eskiden beri okunuyor Andımız. Oturdular çözüm sürecinde bunu kaldıracağız dediler. Bizim ağrımıza giden nokta şu: Erdoğan'ın Danıştay hakimlerini aşağılayarak, küçümseyerek, azarlayarak meydan okuması. Nerede Külliye'de. İnsanın ağırına gidiyor. Normalde Danıştay üyeleri buna tepki göstermesi gerekiyor. Ama hakim çıkıp konuşmaz, kararıyla konuşur.

İttifak tartışmaları

Biz işbirilği yapacağız ama kiminle? İktidarın uygulamalarından rahatsız olanlarla... Bizim işbirliğimiz A partisi, B partisiyle değil, seçmenle... İşbirilği vatandaş ile yapılır. Doğrudan her vatandaşın oyunu isteyeceğiz.

'Senin orada oturmanın anlamı yok'

Hangi devletten bahsediyoruz. Erdoğan devleti. Böyle bir devlet yönetimi mi olur? Evrensel hukuka göre karar verilmek zorundalar. Mahkeme kararları saygı içerisinde eleştirilir. Yargı kararını denetleyen başka unsurlar da var. Çocuk azarlar gibi 'Burada oturmamın ne anlamı var' diyorsun. Senin orada oturmanın anlamı yok. Cumhurbaşkanlığı yapmıyorsun. Senin düşüncenin aksine karar vereni düşman ilan ediyorsun.

'Erdoğan haram yemesin istedim'

32 tazminat davası açılmış. Yargılamasını kaybettiğim tek dava var. Burhaniye'deki yazlığı sattığım. Erdoğan haram yemesin diye götürüp parayı yatırdım. İleride davayı kaybedersem faiz yükü var. Faiz ödemek istemiyorum. Götürdüm parayı yatırdım. Man Adası'nda bütün belgeler doğru. Belgelerin orijinalleri sunuldu. O zaman ben niye tazminat ödüyorum. Davanın düştüğü mahkemenin üç başkanı değişti. Erdoğan'ın istediği hakimler görevlendirildi. Yıldırım hızıyla karar verildi. Örneğine rastlanmayan yükseklikte tazminat çıktı. Onun feriştahı gelse, 21 kuruşum olmasa 81 milyon için, millet için sonuna kadar dava edeceğim. Parayla pulla işim yok. Akrabalarımdan borç aldım. Aldığım borç yüksek değil.

Ödediğim tazminatta CHP'nin 1 kuruş parası yok. Ahlakıma sığdıramam.

Onların kentsel dönüşümde çözemedikleri sorunları biz çözdük. Tapu dağıttık. Onlar kentsel dönüşüm yaptı, müteahhit ve vatandaş perişan. Bizim kentsel dönüşüm hedefimiz, vatandaşlar. Üsküdar'da sabaha karşı camiyi yıktılar, vatandaş evlerini terk etsin diye. Onların çoğu AK Parti'ye oy veriyor. Biz vatandaşın hakkını savunuyoruz, onlar rantı.

Muharrem İnce'nin açıklamaları kendi görüşüdür, saygı duymak gerek. Geçmişte takılıp kalırsak geleceği inşa edemeyiz.

Biz onlar gibi düşünmüyoruz. Milletvekililleri, aday adayları kendi aralarında konuşur. Engelleyemezsiniz. Türkiye'nin sorunlarını aşmak için fikirlerimizi dile getireceğiz.

100'ün üzerinde belediye adayını belirledik. Belediye başkanlığı yapılan kentte kent kültürünü marka haline getirmek önemli. Adayları belirlerken milletvekillerimizi görevlendirdik. İller ve ilçelerde kanaat önderleriyle konuştular. Bize rapor gönderdiler. Parti meclisi kabul ettikten sonra kamuoyu ile paylaştık. Milletvekili arkadaşlarım 50'den fazla ile gidecek. Raporları değerlendireceğiz. Adaylar netleşirse Parti Meclisi'ne indireceğiz.

Bahçeli'ye yanıt

Meclis'te HDP ve MHP beraber hareket ettiler buna ne diyeceğiz. Ülkenin düşünceleri ifade etme sorunu var, üniversitelerin bilgi üretme sorunu var. Bu nedenle beka sorunu var. Bahçeli'nin beka sorunu anlayışı farklı.

Yargı bağımsızlığını savunan demokratik parlamenter sisteme geçmek istiyoruz. Darbe hukukundan kurtulan demokratik parlamenter sisteme geçmek istiyoruz. Tek adam rejimine cuntasına inanmıyoruz.

Açığa alınan belediye başkanları yargı ile önleri kesilmezse aday olabilir. Herkesin belediye başkanı adayı olma hakkı var.

'Benimle ilgili kararı partim verir, kendine baksın'

Benimle ilgili kararı partim verir Erdoğan benimle ilgili karar vereceğine ülkenin haline baksın. Merkel, Trump telefon ediyor emredersin diyor. Emret Trump diyor.

Ekonomik kriz yorumu

Türkiye'yi kaostan, kabustan çıkarmak içni başarılı olacağız. Millet evine ekmek götüremiyor. Kim çıkaracak yangın yerinden Türkiye'yi. Krizin başında 13 madde saydım iktidarı eleştirmeden krizden çıkmak için. İnsanlar arasında hiçbir ayrım yapmadan 13 maddeyi saydım. Bunları uygularsanız 6 ay içinde mesafe alırsınız, uygulamazsanız kriz batağında kalırsınız dedim. Dolar baronu dedi. Dolar baronu sensin, dolar bazında kira sözü veren sensin.

Ayrıntılar geliyor...

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu Hande Fırat