AKP'nin muhalefete 'başörtüsü' ziyaretiyle ilgili CHP ve HDP'den ilk açıklama

AKP, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği temasları kapsamında bugün CHP ve HDP'yi ziyaret etti. CHP'li Altay görüşme sonrası, "AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikli önerisinin içinde olmayacağımızı söyledik" dedi.

AKP'nin muhalefete 'başörtüsü' ziyaretiyle ilgili CHP ve HDP'den ilk açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsüne yasal güvence talebi ve akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın el yükselterek 'anayasa değişikliği' çağrısı yapmasıyla başlayan çalışmalar sürüyor.

İktidar partisi temsilcileri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bugün CHP ve HDP’yi ziyaret etti.

CHP'DEN ZİYARET SONRASI AÇIKLAMA

Ziyaret sonrası açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği önerisinin içinde olmayacağımızı söyledik. Teklifi de gördükten sonra da değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Altay, temel hakların referandum konusu yapılmaması gerektiğini de belirtti.

HDP'DEN ZİYARET SONRASI AÇIKLAMA

Görüşme sonrası HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş açıklama yaptı.

Beştaş, "“Görüşmeyi yaptık. Bildiğiniz üzere anayasa değişiklik teklifiyle ilgili bir ziyaretti. Henüz yazılı bir metin yok. Sadece Anayasa'nın 24 ve 41. maddelerinde bir değişiklik olacağını ve kapsamını genel olarak paylaştılar. Biz de buna ilişkin tutumumuzu Eş Genel Başkanlarımız ve MYK’da yaptığımız değerlendirme sonucunda kamuoyuyla paylaşıyor olacağız. Sohbet ettik. Kıyafet özgürlüğü, türban, kadın haklarına dair bizim tutumumuz zaten çok net. Negatif tutumumuz olmadı. Ama böyle bir dönemde nasıl bir karar alacağımıza bizler tek başımıza değil, ilgili kurullarımızla birlikte karar vereceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Beştaş, "Evet veya hayır" diye bir yanıtlarının olmadığını ifade ederek, "Sanırım pazartesi günü Meclis'e sunulacak. Ondan önce bir görüşmemiz olur. Bize verilen bilgi, pazartesi sunmayı düşündükleri; bütün partilerle görüştükten sonra sunulması düşünülüyor" dedi.

Referandum sürecine ilişkin yöneltilen soruya Beştaş, "HDP olarak bizim bu konudaki tutumumuz evrensel hukuktan yanadır. Uluslararası sözleşmelerden yana olur. Biz hem bu mesele hem de konusu hak ve özgürlükler olan bir olguda, değişiklikte referandumu doğru bulmayız. Bu konu özelinde demiyorum, bunu da kapsayan, insanların nasıl giyineceğine dair bir özgürlüğü, hakkı nasıl halka soralım? Bu, vazgeçilemez bir hak. Referandum konusu da evrensel hukuk açısından doğru bulunmaz. Biz de hukuktan yana tavır alırız" diye yanıt verdi.

Etiketler
Başörtüsü HDP Muhalefet