Fethullahçılar başlatmış AKP devam ettirmişti: 28 Şubat davasında, 80 yaşın üzerindeki generaller Kovid-19'a yakalandı

FETÖ üyeliği nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan ve firari olan savcı Mustafa Bilgili’nin hazırladığı ve AKP yargısının devam ettirdiği 28 Şubat davasında, emekli generaller Kovid-19'a yakalandı.

Fethullahçılar başlatmış AKP devam ettirmişti: 28 Şubat davasında, 80 yaşın üzerindeki generaller Kovid-19'a yakalandı

GERÇEK GÜNDEM - FURKAN KARABAY

28 Şubat davasında hüküm giyip hapse atılan, yaşları 80 yaşa yakın ve üzeri olan emekli korgeneraller Yıldırım Türker, Vural Avar ve Cevat Temel Özkaynak, hapsedildikleri cezaevlerinde Kovid-19’a yakalandı.

Gerçek Gündem’in edindiği bilgilere göre, sağlık sorunları bulunan ve Kovid-19’a yakalanan generallerin görüşlerinin kapalı gerçekleştirilmesi kararı alındı.

SAĞLIK SORUNLARI SIKLIKLA GÜNDEME GELİYOR

FETÖ üyeliği nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan ve firari olan savcı Mustafa Bilgili’nin hazırladığı ve AKP yargısının devam ettirdiği 28 Şubat davasında, yaşları 80 ve üzeri olan çok sayıda emekli generaller tutuklanmıştı. Emekli generallerin avukatları, hapisteki müvekkillerinin sağlık sorunları sık sık dile getirmişti.

SAHTE DELİLLERLE KURULAN KUMPAS: “HUKUK TARİHİMİZDE ACI BİR TABLO”

28 Şubat davasında hükümlü olan emekli generallerin avukatlarından Hüseyin Ersöz, Gerçek Gündem’e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dava sürecinde yaşanan hukuksuzluklardan bahseden Ersöz, dosyadaki delillerin sahteliğine ve Adil Yargılanma Hakkı’nın ihlal edildiğine dikkat çekti.

Ersöz şunları ifade etti:

“Kamuoyunda 28 Şubat Davası olarak bilinen davada, yaşları 80'nin üzerinde olan emekli askerlerin cezaevinde tutulmaları, hukuki değil siyasi bir yargılama sürecinde gerçekleşmiştir. Defalarca Mahkeme Başkanının değiştiği, dosya içindeki delillerin sahteliğinin bilirkişi raporlarıyla ortaya konulduğu ve lehe birçok delilin göz ardı edildiği yargılamanın Adil Yargılanma Hakkı'na uygun gerçekleştiğini söyleyemeyiz. Tüm bu sürecin sonunda, 400 gündür cezaevinde olan emekli askerlerin, sağlık sorunlarına karşın özgürlüklerinden yoksun bırakılmaları, kamu vicdanını yaralayan bir durumdur. Halihazırda Sağlık ve Yaşam gibi, temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini düşündüğüm bu süreçte, Anayasa Mahkemesi tarafından bir hak ihlali kararı verilerek, infazın durdurulması gerekmektedir. Aksi halde bu insanların yaşayacakları mağduriyet, hukuk tarihimizde acı bir tablo olarak yer alacaktır.”

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, eski orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Ahmet Çörekçi, İlhan Kılıç, emekli korgeneraller Çetin Saner, Yıldırım Türker, Vural Avar ve Hakkı Kılınç, emekli koramiral Aydan Erol, emekli tümgeneraller Erol Özkasnak, Cevat Temel Özkaynak, Kenan Deniz ve emekli tuğgeneral İdris Koralp hakkında "hükümeti cebren vazife görmekten men" suçundan verilen müebbet hapis cezasını onamıştı.

Aynı cezaya çarptırılan sanıklar Halil Kemal Gürüz, Erdoğan Öznal, Hayri Bülent Alpkaya ve Muhittin Erdal Şenel'in ise "yardım eden" sıfatıyla cezalandırılmaları gerektiği gerekçesiyle haklarındaki mahkumiyet kararını bozan Daire, haklarında "zaman aşımı" nedeniyle düşme kararı verilen sanıklar Orhan Yöney, Şükrü Sarıışık, İzzettin İyigün, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Şevket Turan, Yücel Özsır, Metin Yaşar Yükselen, Refik Zeytinci ve İbrahim Selman Yazıcı'nın ise diğer sanıklarla "gizli ittifakları"nın olduğu gerekçesiyle cezalandırılmalarını istemişti.

Haklarında bozma kararı verilen 16 kişi hakkında, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başlamıştı.

HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN

28 Şubat Davası’nda müebbet hapis cezası verilen ve bir yıldır cezaevinde olan 83 yaşındaki emekli orgeneral Çevik Bir, hapiste demans hastalığına yakalanmıştı.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce müebbet hapis cezasına çarptırılarak 21 Ağustos 2021'den bu yana cezaevinde tutulan emekli orgeneral Çevik Bir hakkında tahliye kararı vermişti.

Çevik Bir’in ardından 28 Şubat davası kapsamında hapis cezası verilen emekli generaller, Bir gibi demansa yakalanan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ve hasta tutuklular için de tahliye talep edilmişti.

Etiketler
FETÖ Emekli Savcı Soruşturma