Karar yazarı Oğur: Meral Hanım'ın Başbakanlık yolu da HDP’den geçiyor

Karar yazarı Yıldıray Oğur, seçimden sonra parlamenter sisteme geçilmesi için Millet İttifakı'nın HDP'yle işbirliği yapmak zorunda olduğunu hatırlatarak "Meral Hanım'ın Başbakanlık yolu da HDP’den geçiyor" dedi.

Karar yazarı Oğur: Meral Hanım'ın Başbakanlık yolu da HDP’den geçiyor

Karar gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "HDP'nin olduğu masada biz olmayız. Bizim olduğumuz masada da HDP olmaz" şeklindeki ifadesine değindi.

"Seçimlerde ittifakı bir tarafı bırakalım, eğer seçimden sonra parlamenter sisteme geçilecekse, yeterli sayıya ulaşmak için Millet İttifakı’nın HDP ile işbirliği yapması, masaya oturması, yeni sistemi konuşması matematiksel bir zorunluluk" diyen Oğur, şöyle devam etti:

'PEK ÇOK MESELEDE MHP VE ÜLKÜCÜLÜK REFLEKSLERİNİ AŞAMADILAR'

"Yani Meral Hanım’ın Başbakanlık yolu da HDP’den geçiyor. Ama İYİ Parti sadece Kürt meselesinde değil, diğer pek çok meselede de MHP ve ülkücülük reflekslerini aşamamış bir parti.

Hatta muhtemelen İYİ Partililerin çoğu gerçek, öz, hakiki ülkücülerin kendileri olduğunu iddia ediyor olabilir. Çünkü İYİ Parti, bir fikri açılımın, sosyal bir dönüşümün üzerine kurulmuş bir parti değil, MHP’nin AK Parti’ye yanaşmasını kaldıramayanların parti içinde başlattıkları bir isyan hareketinin sonucu.

O yüzden 2001’de AK Parti kurulurken söylenen 'Milli Görüş gömleğini çıkardık' gibi sert bir özeleştiri ve muhasebe sürecinden geçmediler. Hocalarına isyan eden AK Partililer gibi, Başbuğlarına isyan etmediler.

Tabanın bir kısmı şehirli, seküler olsa da bu zenginleşen, şehirleşen, merkeze açılmak isteyen bir toplumsal tabanın temsilcisi oldukları anlamına gelmiyor, parti tabanının da esas motivasyonu AK Parti iktidarı karşıtlığı.

Büyüyen ve iktidara alternatif olan bir partide yer almak ve Meral Akşener’in liderliği herkesi birleştiren ana ideoloji.

Partinin teşkilatları ve tabanının önemli bir kısmı o yüzden hala ülkücü. Sadece Ülkücüler daha büyük bir parti olabilmek için o kadar fazla Ülkücülük yapılmaması gerektiğinin farkındalar.

'İYİ PARTİ'NİN BÜYÜMEYE ÇALIŞIRKEN SIK SIK MÜTTEFİKLERİNİN DUVARLARINA TOSLAMASINA NEDEN OLUYOR'

Genel olarak üzerinde çok düşünülmemiş, birbirleriyle çelişen fikirler ve bu fikirleri temsil eden insanların toplamı bir partiden bahsediyoruz. Bu da İYİ Parti’nin büyümeye çalışırken sık sık müttefiklerinin duvarlarına toslamasına neden oluyor.

İYİ Parti son haftalarda sadece HDP ile değil, milliyetçi, seküler ve Kemalist kesimlerin oyunu almaya çalıştıkça CHP ile, ekonomi politikalarında DEVA Partisi ile sık sık karşı karşıya geldi.

'UFUKTA GÖRÜNEN İKTİDAR IŞIĞI GÖZ KAMAŞTIRICI OLMALI'

Uzun süredir iktidardan uzak kalmış, devlette ve iktidarda var olmayı seven ve isteyen bir milliyetçi-ülkücü taban ve yönetici elit için ufukta görünen iktidar ışığı göz kamaştırıcı olmalı.

Partinin oylarının artması da bir özgüven yaratmış durumda. Ama seçime 8 ay kala muhalefetin en son ihtiyacı olan ittifak içindeki bir partinin tek başına büyüme ve güçlenme ihtirası ile yarattığı güven sorunları herhalde."

Yazının tamamı.

Etiketler
Bakanlık HDP İttifak Millet İttifakı