Zeydan Karalar: Adana sınıf atladı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, göreve geldiklerinden bu yana geçmiş dönemin borçlarıyla boğuştuklarını, 3.5 yılda Adana’nın mucize denecek biçimde sınıf atladığını söyledi.

Zeydan Karalar: Adana sınıf atladı

Gerçek Gündem’in Youtube hesabında yayınlanmaya başlayan Başkanlar Konuşuyor programının ilk konuğu Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar oldu. Usta gazeteci Rıdvan Akar’ın sorularını yanıtlayan Karalar, seçim sloganı olan “Adana gibi başkan”ı neden seçtiğini ve Adanalılığı şöyle anlattı: “Ben tipik bir Adanalıyım. Adananın ne kadar özelliği varsa onun tamamını içeren bir insanı. Adana gibi başkan sloganı da oradan doğdu zaten. Nedir Adanalı’nın özelliği? Delikanlı, yiğit… Aslında sert görülen ama temelinde yardımsever, yufka kalpli, sert ama aynı zamanda nüktedan yardımsever, dost canlısı. Biraz asabi ama siniri bir saniyede geçen…”

Karalar, 3.5 yıl önce göreve geldiklerinde borç batağına batmış, hiçbir hizmet üretemeyen, işçinin maaşını ödeyemeyen bir belediye ile karşılaştıklarını söyledi:

“Göreve başladığımızda elimiz kolumuz bağlıydı. Göreve ilk geldiğimizde ilk yıl emekleyeceğiz, sonra yürüyeceğiz, daha sonra koşacağız dedik. Üç sene gibi bir zamanda devasa borcun üzerinden geldik. Bu yıl gelirimizi borcumuzun üstüne çıkartıyoruz. Bu daha rahat belediyecilik, daha hizmet anlamına geliyor. Biz üç yıl sadece ve sadece alacaklarla, hacizlerle boğuştuk. 351 haciz dosyasını 8’e indirdik.”

Başkanlığının ilk günlerinde daha önceki dönemin borcu nedeniyle makam odasındaki eşyalar haczedilen Adana Büyükşehir Belediye başkanı “O alacaktan çok Zeydan Karalar’ı zor durumda bırakmak için yapılmış bir hareketti o. Ne olacak yani eski bir koltuğu alırsanız. 2017’den 2018’den kalan borçlarla Zeydan Karalar’ı zor durumda bırakmak için yapılmıştı o hareket. 2017’de, 2018’de neredeydi aklınız” dedik. Dolayısıyla insanlar bunun eski borçlardan kaldığını anlayınca iş tersine döndü” dedi.

Zeydan Karalar, Rıdvan Akar’ın belediyenin ne kadar borcu olduğu sorusunu ise şöyle yanıtladı: “4,5 milyar borcumuz var. Aslında borcun yüksekliği gelire oranı olarak değerlendirmek gerekir. 2018’da gelirin dört katına yakın borcumuz vardı. Sistemi kilitleyen bu. 10 milyar borcunuz olur, ama o kadar da geliriniz olur. O zaman sorun olmaz. Şimdi onu sağladık. Şimdi borcun üzerine çıkan bir gelir hedefledik ve bunu sağlamak üzereyiz.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ihalelerde yaşanan savurganlıklar konusunda ise şu örnekleri verdi: “Hem ASKİ’de hem büyükşehirde yaklaşık 65 milyon liraya biten araç ihalesi vardı. İkisini de iptal ettik. Nerdeyse yarısına bitti yenisi. İlk ihale yapıldığında dolar 5.8’di, biz yaptığımızda 7.5’ti, ki doların otomobil işinde ne kadar önemli olduğunu herkes bilir. Yaptığımız işleri daha ekonomik yapmaya başladık. Bir de yapılmayan işlerin de ödemelerin yapıldığını gördük.”

Zeydan Karalar hayalindeki Adana’yı ve hedefini ise şöyle anlattı:

“Adana’da tarih, kültür, sinema gastronomi, nehir, deniz, dağ, olağanüstü bir ova var. Tüm dünyada çok az kentte olan bu özelliklere rağmen Adana bunlara rağmen hala bir turizm merkezi olamadı. Benim hedefin tüm bu zenginlikleri kullanıp Adana’yı bir cazibe merkezi haline getirmek. Böylelikle istihdam da artar, insanlar daha mutlu olur. Yoksa Adana büyük bir köy halinde kalır.”

Başkanlar Konuşuyor programının tamamını Gerçek Gündem TV Youtube hesabından izleyebilirsiniz.

Etiketler
Adana Zeydan Karalar