Cumartesi Anneleri, Cemal Kavak için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, 908’inci hafta açıklamasında, Cemal Kavak için adalet istedi.

Cumartesi Anneleri, Cemal Kavak için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarındaki 908’inci hafta açıklamasında, 24 Nisan 1996'da Diyarbakır merkezde kaybolan ve daha sonra cansız bedeni bulunan Yargıçlar ve Savcılar Sendikası üyesi Cemal Kavak’ı gündeme getirdi.

Cemal Kavak için adalet isteyen Cumartesi Anneleri’nin açıklamasında, “Devlet görevlilerinin işledikleri ağır insan hakları ihlalleri için siyasi bir irade hiç olmadı” denildi.

İşte o açıklama:

NE OLMUŞTU?

“İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Derya Yıldırım, Kavak'ın nasıl öldürüldüğünü ve yargı sürecinde yaşananları şöyle anlatmıştı:

"Kavak, kaybolduktan iki gün sonra ailesi, Diyarbakır Devlet Hastanesi morguna kimliği belirsiz bir bedenin geldiği duyumu üzerine morga gitti. Kimliği belirsiz kişinin Kavak olduğu tespit edildi.

Kavak’ın cansız bedeninin Diyarbakır-Bismil karayolu üzerinde bulunan sazlıkların arasında boynundan telle boğulmuş bir vaziyette bulunmuştu.

Cemal Kavak’ın cansız bedeninin bulunduğu yere hangi yönden gidilirse gidilsin iki ya da üç güvenlik kontrol noktasından geçmeden ulaşmanın mümkün olmaması, yine cansız bedeninin, son görüldüğü yerden çok uzakta bir yerde bulunması, faili meçhul bir cinayete kurban edildiğinin işaretiydi.

Ailenin avukatı Diyarbakır İdare Mahkemesinde devlet aleyhine tazminat davası açar ancak bu davanın olumlu sonuçlanmaması üzerine 4 Ağustos 1999 tarihinde AİHM’ne başvurur.

AİHM 6 Temmuz 2006 tarihli kararında, Sözleşme’nin yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesinin Kavak’ın ölümü ile ilgili etkili ve yeterli bir soruşturma yapılmadığı için usulden ihlal edildiğine, ayrıca etkili bir başvuru hakkı olmadığı için Sözleşme’nin 13. maddesinin ihlal edildiğine karar verir ve devleti tazminat ödemeye mahkûm etti.”

Etiketler
Cumartesi Anneleri