Darbeye direnen komutan Bülent Bostanoğlu’nun korumalarını aldılar: Mahkeme 'telafisi güç olur' dedi, İçişleri kararları çiğnedi

Montrö açıklamasında ismi bulunan emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun özel koruması mahkeme kararları hiçe sayılarak defalarca kaldırıldı. Mahkeme, “telafisi güç olur” dedi İçişleri Bakanlığı ise kararı tanımadı.

Darbeye direnen komutan Bülent Bostanoğlu’nun korumalarını aldılar: Mahkeme 'telafisi güç olur' dedi, İçişleri kararları çiğnedi

GERÇEK GÜNDEM-FURKAN KARABAY

Türkiye’de son dönemlerde alınan yargı kararları kadar mahkemelerin hükmünü hiçe sayan devlet kurumları da tartışma konusu oldu.

Yargının siyasi davalarda, iktidar baskısıyla verdiği hükümler tepki çekerken, bazı mahkeme kararları da hukukçuların takdirini aldı.

MAHKEME KARARINI UYGULAMADILAR ESKİ KUVVET KOMUTANINI KORUMASIZ BIRAKTILAR

Ancak başta “Biz yapalım hukuk arkamızdan gelsin” diyen Süleyman Soylu’nun başında olduğu İçişleri Bakanlığı’na bağlı kurumlar, mahkeme kararlarını “yok” saydı.

O kararlardan birinin mağduru da, geçmişte kumpaslarda yargılanan TSK mensuplarına siper olan ve 103 emekli amiralin "Cemaat evindeki amiral, Montrö'nün tartışmaya açılması, Atatürk ilke ve devrimleri" konularında 4 Nisan'da yaptıkları açıklamada ismi bulunan emekli Oramiral Eşref Uğur Yiğit’ti.

Montrö açıklamasından bir gün sonra yani 5 Nisan’da, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Merkez Koruma Komisyonu, üç eski Deniz Kuvvetleri Komutanı; emekli Oramiraller Bülent Bostanoğlu, Murat Bilgel ve Eşref Uğur Yiğit'in özel koruma kararı kaldırmıştı. İçişleri Bakanlığı da Merkez Koruma Komisyonu’nun isteğini onaylamıştı.

Terör örgütleri tarafından hedef gösterilen Eşref Uğur Yiğit, özel koruma tedbirinin tekrar uygulanması için Merkez Koruma Komisyonu’nun kararının iptali amacıyla mahkemeye başvurmuştu. Ancak Merkez Koruma Komisyonu, 5 ayrı idare mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen özel koruma tedbirini uygulamadı.

CANLI YAYINDA DARBEYE KARŞI AÇIKLAMA YAPAN İLK KOMUTAN DA

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Merkez Koruma Komisyonu, benzer hukuksuz işlemleri emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu için de uyguladı.
AKP’li birçok ismin, 15 Temmuz 2016’daki Fethullahçı darbe girişiminde sessizliğe büründüğü sırada darbe girişimine karşı onlarca telefon görüşmesi gerçekleştiren bir isimdi Bülent Bostanoğlu.

Darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Bostanoğlu, ordu içerisinde emri altındakileri uyarmış, gece boyunca sürekli yer değiştirerek telefonla verdiği talimatlarla, darbeyi bastırmaya çalışmıştı.

Emekli Oramiral Bostanoğlu, AKP’lilerin henüz açıklama dahi yapmaya çekindiği darbe gecesi, Genelkurmay Başkanı ve diğer kuvvet komutanlarından haber alınamaması üzerine CNN Türk yayınına bağlanmıştı. Canlı yayında darbeye karşı açıklama yapan ilk komutandı.

Bostanoğlu, darbe girişiminden sonra 15 Temmuz davalarında müşteki-tanık sıfatıyla ifadeler verdi. Darbe girişimi sonrasında da görev süresi bitene kadar kuvvet komutanlığını sürdürdü.

ÖZEL KORUMA TEDBİRİ KALDIRILDI ORDUEVİNDEN ATILDI

Ancak aradan yıllar geçti, “Cemaat evindeki amiral", "Montrö'nün tartışmaya açılması”, "Atatürk ilke ve devrimleri" konularında kamuoyunu bilgilendiren açıklamada ismi yer alan Bostanoğlu’nun bir gün sonra İçişleri Bakanlığı’na bağlı birim tarafından özel koruması alındı. Bostanoğlu ayıca, Milli Savunma Bakanlığı tarafından da ikamet ettiği Fenerbahçe Orduevi’nden çıkarıldı.

KARARI “PROSEDÜR GEREĞİ” UYGULADILAR, “HUKUKUN ARKASINDAN” DOLANDILAR

Bostanoğlu da tıpkı Eşref Uğur Yiğit gibi “Özel Koruma Tedbirinin Çağrı Üzerine Koruma Tedbirine Dönüştürülerek Korunmasının Devamı” kararına karşı mahkemeye başvurdu.

Merkez Koruma Komisyonu’nun 06 Nisan 2021 tarihinde tebliğ edilen koruma tedbirinin kaldırılması kararı, Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından 22 Ekim 2021’de iptal edildi. Komisyon davayı bir üst mahkemeye taşıdı. İstinaf mahkemesi de 17 Şubat 2022 tarihinde Merkez Koruma Komisyonu’nun itirazını reddetti ve iptal kararı kesinleşmiş oldu.

Merkez Koruma Komisyonu mahkeme kararları üzerine, Bostanoğlu’na telefonla ulaştı “kararın gereğinin yerine getirildiği ve özel koruma tedbiri uygulanmasına karar verildiğini” bildirdi. Ancak bir gün sonra Bostanoğlu tekrar arandı ve özel koruma tedbirinin kaldırıldığı ifade edildi. Yani İçişleri Bakanlığı’na bağlı komisyon, mahkeme kararlarını “prosedür gereği” uygulamış oldu.

Bostanoğlu tekrar mahkemeye başvurdu. Ankara 3. İdare Mahkemesi de komisyonun kararını iptal etti. Ancak komisyon yine mahkeme kararlarını uygulamadı. 30 Aralık 2021 tarihinde Bostanoğlu’na, özel korumasının kaldırılmasına dair karar tebliğ edildi.

Bostanoğlu yeniden mahkemeye başvurdu ve Ankara 9. İdare Mahkemesi 12 Ocak 2022 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Komisyon itiraz etti fakat istinaf mahkemesi itirazı reddetti. Yürütmeyi durdurma kararı yeniden kesinleşmiş oldu. Ancak komisyon yine mahkeme kararını tanımadı. Merkez Koruma Komisyonu’nun 01 Şubat 2022 tarihli Kararıyla 4’üncü kez “Özel Koruma Tedbirinin Çağrı Üzerine Koruma Tedbirine Dönüştürülmesine” karar verildi.

MAHKEME “TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR OLUŞABİLİR” DEDİ

Merkez Koruma Komisyonu’nun “hukuka aykırı” bu kararına karşı Bostanoğlu yeniden mahkemeye başvurdu. Ankara 9. İdare Mahkemesi de 28 Nisan 2022 tarihinde “yürütmenin durdurulmasına” karar verdi. Mahkeme kararında, özel koruma tedbirinin uygulanması belirtildi ve uygulanmaması takdirinde “telafisi güç zararlar” oluşabileceğine dikkat çekildi.

Ancak İçişleri Bakanlığı’na bağlı komisyon yine hukuku ayaklar altına aldı ve 5’inci kez özel koruma tedbirinin kaldırıldığına dair kararı Bostanoğlu’na bildirdi.
Bostanoğlu pes etmedi bir kez daha mahkemeye başvurdu. Ankara 9. İdare Mahkemesi, Ankara 9. İdare Mahkemesi komisyonun bu hukuksuz kararını da iptal etti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA BAĞLI KOMİSYON MAHKEME KARARINI 6 KEZ UYGULAMADI

İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü de bu karar üzerine bu kez mahkemenin hükmü üzerine Bostanoğlu’na bir tebliğ kağıdı gönderdi, özel koruma tedbirinin tekrar uygulanmaya başlanacağını bildirdi.

Ancak bu tebliğden bir ay sonra 6’ncı mahkeme kararı uygulanmadı ve Merkez Koruma Komisyonu tarafından Bostanoğlu’nun özel koruma tedbiri kaldırıldı.
Bostanoğlu hukuksuzluğa karşı bir kez daha mahkemeye başvurdu, 29 Temmuz 2022 tarihinde de Merkez Koruma Komisyonu’na karşı "yürütmenin durdurulması”na karar verildi.

Emekli Oramiral Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent’in yaşadıkları gösteriyor ki, bir yerde hukuku uygulamaya çalışanlar diğer yerde de mahkeme kararlarını uygulamamak için direnenler var.

Etiketler
İçişleri Bakanlığı Emekli Mahkeme