Erdoğan, "fındıkta sömürüye son" diyen, darbecilerin görevden aldığı Terzi Fikri'yi hedef aldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1980 darbesiyle görevden alınan, halkçı uygulamalarıyla tanınan Fatsa'nın efsanevi Belediye Başkanı Terzi Fikri'yi hedef aldı.

Erdoğan, "fındıkta sömürüye son" diyen, darbecilerin görevden aldığı Terzi Fikri'yi hedef aldı

Ordu'da katıldığı toplu açılış döneminde fındık kilogram alım fiyatını 54 lira olarak açıklayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ordu Fatsa’nın devrimci belediye başkanı olan ve ‘Terzi Fikri’ olarak bilinen, 1980 yılında darbeciler tarafından görevden alınan, cezaevinde yaşamını yitiren eski Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez'i hedef aldı.

Sönmez, özellikle halkçı yerel yönetim uygulamalarıyla Türkiye tarihine geçmiş ve 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri olmuştu.

Erdoğan, "Ordu Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordu’m çok ödedi çok. Ama artık böyle bir şey var mı, yok. Yardım ve benzeri sinsi görüntüler altında üretimimizi, sanayimizi kısır bıraktılar" ifadelerini kullandı.

TERZİ FİKRİ KİMDİR?

FATSA’NIN SOLCU BELEDİYE BAŞKANI

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünden 1938 yılında doğan Fikri Sönmez küçüklüğünden beri terzilik yaparak ailesinin geçimini sağladı. 1960’lı yıllarda DİSK ve Türkiye İşçi Partisi’nin kurulmasıyla birlikte sol hareket tüm ülkede etkili olmaya başladı. TİP’in aktif bir üyesi olan Fikri Sönmez Dev-Genç ile birlikte 6. Filo’ya karşı düzenlenen gösterilere katıldı. Mahir Çayan’ın lideri olduğu THKP/C saflarında yer aldı.

12 Mart’tan sonra cezaevinden firar eden Mahir Çayan ve arkadaşları Karadeniz’e geçti. Mahir Çayan ve 10 arkadaşı Niksar’ın Kızıldere Köyü’nde katledildi. Fikri Sönmez gruba yardım ettiği gerekçesiyle tutuklandı, THKP/C davasında yargılandı. 1974 affıyla birlikte serbest bırakıldı.

Serbest bırakıldıktan sonra da Devrimci Yol hareketiyle politik faliyetlerine devam etti. Fatsa’daki terzi dükkanı hararetli tartışmaların yaşandığı çevredeki solcu gençlerin en önemli uğrak yerlerinden biri haline geldi.

1970’li yıllarda sol hareket daha da gelişti. 1979 yılında Fatsa’da yapılan belediye başkanlığı seçimini bağımsız aday olarak giren Fikri Sönmez kazandı. İlçeyi halkla birlikte yöneten Fikri Sönmez,bunun için belirli aralıklarla toplanan halk komiteleri kurdu. İlçenin çamur sorununu halkla birlikte çözdü. Beledi faaliyetlerin yanı sıra komiteler ilçede kumar, kadına şiddet gibi sorunlarla da mücadele etti.

Terzi Fikri’nin başarısı sağcıları ve iktidarı rahatsız etmeye başladı. Özellikle sağcı yayın organlarında Terzi Fikri ve Fatsa aleyhine yazılar, yalan haberler yayınlanmaya başlandı. Yürütülen kara kampanya sonucunda 11 Temmuz sabahı ilçe askerler tarafından ablukaya alındı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Terzi Fikri gözaltına alındı, ağır işkencelerden geçirildi. 12 Eylül darbesinin ardından hapis cezasına çarptırıldı, 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Terzi Fikri’nin Fatsa’yı yönettiği dönem sosyalistler için bir efsaneye dönüştü. O dönem hakkında çok sayıda kitap yayınlandı.

Etiketler
Uygulama Fatsa