HDP'den AKP'ye rest, muhalefete mesaj: 'Salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacağız'

HDP'nin 'Çözüm biziz, sözümüz var' şiarıyla düzenlediği kongrede partinin yürütme organları belirlendi. HDP yola Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar'la devam ediyor.

HDP'den AKP'ye rest, muhalefete mesaj: 'Salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacağız'

Halkların Demokratik Partisi'nin 5. Olağan Büyük Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor. 1050 delegenin oy kullanacağı kongrede 100 kişilik asil, 50 kişilik yedek ve 30 kişilik fahri Parti Meclisi (PM) üye listeleri seçilecek. Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar'la yola devam edilecek.

'Çözüm biziz, sözümüz var' şiarıyla düzenlenen kongreye binlerce kişi katıldı; Kürtçe ve Türkçe 'Ayrımcılığa karşı engelsiz yeni yaşam', 'İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz', 'Gazetecilere özgürlük, özgür basın susturulamaz', 'Demokrasi ittifakı ile üçüncü yol' gibi pankartlar yer aldı.

Pervin Buldan ve Mithat Sancar, kongrede yaptıkları konuşmalarda AKP'nin çatışmacı politikalarına karşı çıkarken Kürt sorununun kalıcı çözümü konusunda muhalefet partilerine çağrıda bulundular.

Buldan, partisinin 'salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir hesapta köprü olmayacağını' dile getirdi. Sancar da parlamento seçimlerinde kendi yollarını izleyeceklerini, cumhurbaşkanlığı seçimindeyse belirledikleri şartlar çerçevesinde muhalefetle birlikte ortak aday belirleme seçeneğine açık olduklarını söyledi:

"Bizler kamuoyunun önünde açık, şeffaf görüşme yapılması halinde, tutumumuzu duyurduğumuz ilkeler çerçevesinde ortak aday fikrine açığız. Eğer bu çağrımıza karşılık alamazsak, seçimlere kendi adayımızla girme seçeneği de önümüzde duruyor."

'SEÇİMLER YAKLAŞIKÇA 'HDP, İKTİDARLA ANLAŞACAK' GİBİ ZIRVALAR TEDAVÜLE SOKULUYOR'

Sancar, 'HDP, iktidarla anlaşacak' minvalindeki iddialara da çok sert tepki gösterdi. Bunları ileri sürenlerin siyasetten anlamadığını dile getiren Sancar, "Bu milyonlar, demokrasi ve barış mücadelesinin en dinamik gücüdür. Bu güç dikkate alınmadan ülkeye ne demokrasi ne adalet ne de barış gelir. Seçimler yaklaştıkça iktidarla anlaşmak gibi zırvalar tedavüle sokuluyor, bizler töhmet altında bırakılacağız. Bunları ortaya atanlara bakın, fikrinizi kolayca belirlersiniz zaten" diye konuştu.

PERVİN BULDAN: KİMSENİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEDİK

Kongrede sözü ilk olarak HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan aldı. Kürt sorununun bir hakikat olarak ülkenin ve siyasetin önünde durduğunu belirterek şunları kaydetti:

"- Kimsenin önünde diz çökmedik. Kimseye biat etmedik bundan sonra da kimseye diz çökmeyeceğimize, biat etmeyeceğimize sizlerin huzurunda söz veriyoruz.

'ÖCALAN'IN ÇAĞRISINA AĞIR TECRİTLE KARŞILIK VERİLMESİ ÇÖZÜMSÜZLÜK KAOSUNU BÜYÜTÜR'

- 'Bir haftada çatışma ihtimalini ortadan kaldırırım' diyen Sayın Öcalan'ın çağrısına ağır tecritle karşılık verilmesi çözümsüzlük kaosunu daha da büyütür. Tecritte ısrar, İmralı sistemiyle Türkiye'yi siyasi ve ekonomik olarak her yönüyle kontrol altında tutan uluslararası çözümsüzlük hattına hizmet etmektedir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Bir 100 yıl daha aynı acılarla böyle devam etmeyecektir.

- Savaş ve ilhak politikalarınızla, Kürt karşıtı dış politikalarınızla Kürt sorunu gerçeğini ortadan kaldıramayacaksınız. Ortadoğu ve Suriye, sizin Kürt düşmanlığı zihniyetinizle değil, Kürt halkının bir arada yaşama isteğiyle kurduğu ittifaklarla devam edecektir.

AKP'YE MESAJ: SİZLER GİDİCİSİNİZ, GİDECEKSİNİZ

- (AKP'ye) Sizler gidicisiniz, sizler gideceksiniz. Bu ülkeyi halklarımız yönetecek, HDP ve ittifakları yönetecek. Bu ülkenin bir sahibi var. Bu ülkenin sahibi bizleriz, emekçi halklarımızdır.

- Herkesin hakça bölüştüğü, emeğinin karşılığını aldığı, üretenin, emekçinin söz ve karar sahibi olduğu, kadın yoksulluğunun son bulduğu müreffeh bir ülkeyi ve sosyal devleti, sosyal devleti, adaleti hep birlikte tesis edeceğiz.

'HER GÜN ADALETSİZLİK ÜRETEN, KAYYUMCU, HUKUK TALANCISI İKTİDARI KESİNLİKLE GÖNDERECEĞİZ'

- Gezi aileleri için, 480 gündür direnen Emine Şenyaşar için, Cumartesi Anneleri için, Çorlu aileleri için, Soma aileleri için, Roboski aileleri için, erkekler tarafından katledilen ve şiddete uğrayan tüm kadınlar için adaleti aranır değil, yaşanır hale getireceğiz. Sözümüz var, sorunu kaynağında çözeceğiz. Her gün adaletsizlik üreten gaspçı, kayyumcu, hukuk talancısı iktidarı kesinlikle ama kesinlikle göndereceğiz.

'HDP BU SEÇİMLERİN VE SONRASINDAKİ SÜRECİN TEMEL BELİRLEYENİDİR'

- Önümüzde önemli seçimler var. Bu seçimler kimin cumhurbaşkanı olacağı seçimi değildir. Asıl olan, kriz üreten bu sistemin değiştirilmesidir. HDP bu seçimlerin ve sonrasındaki sürecin temel belirleyenidir. 27 Eylül deklerasyonumuzda ilkelerimizi net bir biçimde ortaya koyduk. Aynı noktada olduğumuzun altını çizmek istiyorum. Biz halkımızın ve ülkenin gündemindeki yakıcı sorunlara ve bunların kalıcı çözümüne odaklıyız. Türkiye halkları kriz iktidarına da restorasyon siyasetine asla mahkum ve muhtaç değildir.

'HDP SALT NEHRİ GEÇMEK ÜZERE YAPILAN HİÇBİR SİYASİ HESAPTA KÖPRÜ OLMAYACAK'

Kendisini yeni bir gelecekte görmek isteyenlerin duracağı yer, duracağı nokta Halkların Demokratik Partisi'dir. HDP salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır. Bizler başka bir yol var diyoruz, o yol da HDP'nin kararlılıkla savunduğu üçüncü yoldur. O da tüm demokrasi gçleriyle bilikte yol alacağımız demokratik ittifaktır. Demokrasi ittifakı aynı zamanda savaş karşıtı mücadele ortaklığıdır. Emeğin mücadele birliğidir. Kadınların mücadele ittifakıdır."

MİTHAT SANCAR: BOŞUNA UĞRAŞIYORLAR, BOŞ HAYALLER PEŞİNDE KOŞUYORLAR

Buldan'ın ardından sözü, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar aldı. İktidarın ve etrafındakilerin rant saldırılarına karşı duran tüm kesimleri selamlayarak konuşmasına başlayan Sancar, kongredeki kalabalığa dikkati çekerek "Partimize, yoldaşlarımıza, halkımıza karşı düzenlenen bütün kumpaslara, tertiplere, operasyonlara gerekli cevabı bu coşkulu kalabalık ve gözü bizde olan milyonlar çok net biçimde veriyor. Buradan taşan ses, mutlaka sözümüzü bu ülkenin bütün emekçilerine, ezilenlerine ulaştıracaktır. O nedenle bu kongre, bu kalabalık, bu kararlılık, bu cesaret, bu adanmışlık, saraydakilere diyor ki 'Bizi bu mücadeleden, bu birliktelikten vazgeçiremezsiniz.' Çünkü bizim fikriyatımız çok güçlüdür, bu dava çok haklıdır. Bu nedenle mutlaka kazanacağız arkadaşlar" ifadesini kullandı.

Ardından Kürt sorununun çözümüne değinen Sancar, şöyle konuştu:

"- Özellikle vurguluyoruz, çözümün yönetemi savaş, şiddet, çatışma olamaz. Çözüme ve barışa ancak ve ancak diyalog, müzakere ve demokratik siyasetle ulaşılabilir. Hep yüzleşme, hep hakikat diyoruz. Bu hakikatin mutlaka görülmesi gerektiğinde ısrar ediyoruz. Çözümdeki ısrarımız sadece tabanımızın büyük çoğunluğunun Kürtlerden oluşmasından kaynaklanmıyor. Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesinin inkar, imha ve asimilasyon politikalarından vazgeçildiği bir ülkenin bu topraklara huzur, refah ve özgürlük kazandıracağına inanıyoruz. Bu nedenle sürekli barış diyoruz, ısrarla büyük barışı savunuyoruz.

'HEDEFİMİZ, TOPLUMSAL MUTABAKATLA HAYATA GEÇİRİLECEK BİR BARIŞ SÜRECİ'

- Hedefimiz, toplumsal mutabakatla hayata geçirilecek bir barış sürecidir. Meclis'in merkezde olmasını neden istiyoruz? Çünkü Meclis, sürecin güvencesini oluşturacaktır ve şeffaflığı sağlayacaktır. Bunlar olmadan barış süreçlerini çözüme götürmek ve yerleştirmek, kalıcı kılmak mümkün değil. Birkaç adım atılabilir, çok öyle zor adımlar değil bunlar.

ÇÖZÜM İÇİN ÖNERİLERİNİ SIRALADI

- Bizler şunları öneriyoruz; Eşit yurttaşlığın güvence altına alınması, anadil başta olmak üzere kimlik haklarını tanınması, yerel demokrasinin kabul ve inşa edilmesi, tüm siyasi mahkumiyetlerin ve davaların sonuçlarıyla birlikte derhal ortadan kaldırılması, siyasi irade ve kazanımlara yönelik gasplara, başta belediyeler olmak üzere her alandaki kayyum rejimine son verilmesi.

- Bunların müzakere edilip hayata geçirileceği yer en başta Meclis olmalıdır. Bunları topluma mal etmek için de güçlü bir barış ve çözüm iradesi gereklidir. HDP bütün bu konularda temel aktördür, kurucu güçtür. Üzerine düşen her türlü görevi ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır.

'TECRİTE SON VERİLEN, ABDULLAH ÖCALAN'IN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ KAMUOYUNUN ÖĞRENMESİNİ SAĞLAYACAK İMKANLARI SAĞLAYIN'

- Hükümeti açıkça uyarıyoruz; tecrit üzerinden oyun oynamayın. Bu denli hayati bir meseleyi siyasi ikbal meselelerinize alet etmeyin. İmralı adına söz kurmayın, halkı yanıltmaya çalışarak afaki gündemler yaratmayın. Tecrite son verin. Abdullah Öcalan'ın ne düşündüğünü kamuoyunun öğrenmesini sağlayacak ve esasen hakkı olan bütün imkanları sağlayın. Muhalefet partilerine de seslenmek istiyorum, tecrit meselesi iktidarın manipülasyonlarına terk edilemeyecek kadar çizgidir.

'KALICI İTTİFAK' ÇAĞRISI

- Geçici değil, seçime dönük değil, ortak mücadele zemininde buluşan, uzun soluklu, kalıcı bir ittifak oluşturacağımız taahhüt ettik. Demokrasi ittifakı toplumsal ve siyasal muhalefetle, emek, ekoloji, kadın ve gençlik hareketleriyle en geniş birlikteliği kurmanın, değişim ve dönüşümün öncüsü olmanın, bu topraklarda yaşayan herkesin kendi yaşamlarını arzu ettikleri gibi kurmalarının zeminini yaratmanın adresidir.

'HDP TABANINI BİR SAYI OLARAK GÖRENLER NE SİYASETTEN ANLIYORLAR NE TARİH BİLİYORLAR'

- Kürtler başta olmak üzere HDP tabanını seçim hesaplarında bir sayı olarak görenler ne siyasetten anlıyorlar ne de tarih biliyorlar. Bu milyonlar, demokrasi ve barış mücadelesinin en dinamik gücüdür. Bu güç dikkate alınmadan ülkeye ne demokrasi ne adalet ne de barış gelir. Seçimler yaklaştıkça iktidarla anlaşmak gibi zırvalar tedavüle sokuluyor, bizler töhmet altında bırakılacağız. Bunları ortaya atanlara bakın, fikrinizi kolayca belirlersiniz zaten.

MUHALEFETE MESAJ: ÇAĞRIMIZ KARŞILIK BULMAZSA KENDİ ADAYIMIZLA SEÇİME GİRERİZ

- Değerli yoldaşlarım, parlamento seçimlerine nasıl gireceğimizi söyledik zaten. Hedefimiz, halkların, ezilenlerin, dışlananların ortak iradesini parlamentoda en güçlü şekilde temsil etmek olacak. Bu hedefte en ufak tereddüdümüz yok. Cumhurbaşkanlığı seçimindeyse yine tutumumuz açık. Bizler kamuoyunun önünde açık, şeffaf görüşme yapılması halinde, tutumumuzu duyurduğumuz ilkeler çerçevesinde ortak aday fikrine açığız. Eğer çağrımız karşılık bulmazsa, seçimlere kendi adayımızla girme seçeneği de önümüzde duruyor. Ulaşabileceğimiz tüm kesimlerle istişare ederek aday belirleyeceğiz. Hedefimiz de en az ikinci tura çıkmak olacaktır arkadaşlarım."

HDP'den AKP'ye rest, muhalefete mesaj: 'Salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacağız' - Resim : 1

MUHALEFET PARTİLERİNDEN KİMLER TAKİP ETTİ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Bilici ve Yönetim Kurulu üyesi Nuray Sağıroğlu, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen ile Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın ile Genel İdare Kurulu üyesi Süleyman Tekbaş, Yeniden Refah Partisi Engelli Koordinasyon Birim Başkanı Davut Konakçı ile Tek Parti Genel Başkan Vekili Süleyman Yağcıoğlu beraberinde bir heyet ile katıldı.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

Çok sayıda dernek ve vakıf temsilcileri de kongrede yer aldı. Katılımcı gönderen dernek, vakıflar şöyle: Diyalog Grubu, Yurttaş Girişimi, Hak ve Adalet Platformu, İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Asrın Hukuk Bürosu, Hak İnisiyatifi Derneği, Türkiye Engelliler Konfederasyonu ve Altınokta Körler Derneği, Türkiye Sosyal Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES), Sosyal Araştırmalar Vakfı, Kars İş Adamları Derneği, Ankara Dayanışma Akademisi, Barış İmzacıları, Mülkiyeliler Birliği, Devrimci 78’liler Federasyonu, 78’liler Girişimi, Çerkesya Hareketi, Mustafa Supi Kültür Merkezi, Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu (DGD), Muş Dernekleri Federasyonu, Elih-Batman Dernekleri Federasyonu, İstanbul Bekiran Derneği, Van Dernekleri Federasyonu, Iğdır Dernekleri Federasyonu, Yaşam Ağacı Derneği, KHK Platformu, Denge Denetleme Ağı, KAOS-GL Derneği, Yeni Yaşam Derneği, Artvin Kültür ve Dayanışma Derneği, Kulplular Derneği, Ankara Dersimliler Derneği, Vartolular, Çaldıranlılar, Karakoçanlılar dernekleri, Divriği Kültür Derneği, Ankara Dayanışma Derneği, Hüseyin Gazi Başak Kültür ve Sanat Derneği, Kızılırmak Dernekleri Federasyonu, ANKA-DER, Karala Dergi, Tüketici Hakları Federasyonu, Sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği (SODİD), Siirt Şivan Dernekleri Federasyonu, Erzurum Dernekleri Platformu, KAYY-DER, Adyaman, Gergerliler, Kozluklular dernekleri temsilcileri kongreye katıldı.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Ahmet Karer Yurdaş, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve bağlı sendikalar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanları Şükran Kablan ile Mehmet Bozgeyik, KESK’e bağlı sendikaların genel başkanları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz, İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği, Geri Dönüşüm İşçileri Derneği, İzmir Seyyar Satıcılar Derneği, Pressan Direnişi, TOMİS, Yemek Sepeti Direnişi, Tozkoparan Rantsal Dönüşüme Karşı Mücadele Derneği, Tüm Emekliler Sendikası, 2021 Tüm Emekli Sen üyeleri de kongre salonunda yer aldı.

AVRUPA’DAN ORTADOĞU’YA KATILIM

Katalan Komünist Partisi, Avrupa Sol Parti, EFA (Avrupa Özgür İttifakı) Başkanı, Fransa Yeni Anti-Kapitalist, İsveç Sol Parti, Norveç Yeşil Parti, Norveç SolKurd, Hollanda Sosyalist Partisi, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak, Finlandiya Sol İttifak, Danimarka Kızıl Yeşil İttifak, İsviçre- BastA, İsviçre Emek Partisi, İsviçre Sosyaldemokrat Parti, İspanya Podemos, İtalya Komünist Yeniden Kuruluş Partisi, Hollanda İşçi Partisi, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti Katonts Parlamentosu, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti İspanya Senatosu, Katalan Parlamentosu Üyesi ve CUP, Norveç Sosyalist Sol Parti, AP SD grubu, BASK Bildu Dış İlişkiler Sekreteri, Katalan Parlamentosu Üyesi ve CUP Dış İlişkiler üyesi, Bulgarist Sosyalist Partisi, Almanya Sosyal Demokrat Partisi, Portekiz Komünist Partisi Avrupa Parlamentosu, Fransa Sol Parti, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Fransa Komünist Partisi, İtalya Demokratik Partisi, SYRIZA, AP Sol, Die-Linke, Birleşik Krallık Unite Sendikası, AKPM Birleşik Sol Grup Başkanı,Rosa Luxemburg Stiftung, Birleşik Krallık İşçi Partisi ve EFA’dan katıldı.

HDP kongresine Cezayir İşçi Partisi, Fas Demokratik Yol Partisi, Fas Demokratik Yol Partisi, Fas Birleşik Sosyalist Partisi, Tunus Halkım Akımı Partisi, Filistin Ulusal Girişim Hareketi, Lübnan Komünist Partisi, Mısır Sosyalist Halk Koalisyonu, Ürdün Arap Kadınları, DKY Ortadoğu Kuzey Afrika Sözcüsü/Fas İnsan Hakları Örgütü, Filistin Kadın Komiteleri, Ürdün Halkın Demokratik Partisi, BM Kadın Bölgesel Grubu Üyesi Cezayir Kadın Gözlemevi, Adalet Derneği ve Yemen Eski BM Barış Elçisi, Ürdün Halkın Birliği Partisi PB üyesi, Kuveyt İlerici Hareketi katıldı. Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Hizbî Zehmetkêş, Hizbî şûî Kûrdîstan, Bizûtneweyê Rizgari Demokrati Kurdistan, Yekitiya Parlamentere Kurdistan, Yekitiya Neteweyî Demokrata Kürdistan temsilcileri salonda yerini aldı.

TUTUKLU SİYASETÇİLERDEN MESAJ

Binlerce kişinin katıldığı kongreye katılamayan çok sayıda kişi ve kurumdan da destek mesajları gönderdi. Aralarında tutuklu siyasetçilerin, sanatçıların ve aydınların da olduğu çok sayıdan isimden gelen mesajların bir kısmı şöyle:

HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı: Bizim kitabımızda teslim olmak, biat etmek, yenilmek yoktur

“Divanı, tüm katılımcıları ve çok değerli halkımızı en içten duygularımızla yürekten selamlıyoruz. Hukuk ve ahlak dışı tüm baskılara zorbalıklara rağmen, dimdik ayakta durmayı başaran HDP bu kongreyle birlikte çok daha güçlü şekilde yürüyüşüne devam edecektir. Halkımızın iradesini, aklını, vicdanını ve direniş ruhunu hafife alan herkes bugüne kadar yanıldı, bundan sonra da farklı olmayacaktır. Halkımızın öncülüğünde sürdürülen mücadeleye biz de zindanlardan ses olmaya, ses vermeye devam edeceğiz. Bizim kitabımızda teslim olmak, biat etmek, yenilmek yoktur. Zulüm iktidarını alaşağı edip, demokrasi, barış ve özgürlükleri sağlayıncaya kadar direnmeye devam diyoruz. Partimizle, halkımızla el ele, yürek yüreğe bu mücadeleyi mutlaka zaferle taçlandıracağız.

Bu vesileyle tüm yönetim kademelerini kutluyor, yeni seçilecek arkadaşlara başarı ve dayanışma dileklerimizi iletiyoruz. Kongremizin tüm halkımıza, dostlarımıza hayırlı olması temennisiyle hepinize sıcak selam, sevgi ve saygılarımızı gönderiyor, özgür yarınlarda yeniden buluşmayı diliyoruz.”

Figen Yüksedağ, Gültan Kışanak, Gülser Yıldırım, Edibe Şahin, Nurhayat Altun: HDP, kadınların, gençlerin, emekçilerin kendi kaderini tayin etme mücadelesinin sarsılmaz kalesidir

“Merhaba umudun, özgürlüğün, barışın, adaletin, emeğin, doğanın ve insanı insan yapan direncin yoldaşları!

Bu büyük demokrasi şöleninde, bütün engelleri, kalleş saldırıları aşarak bir araya gelen siz değerli canlarımızı, arkadaşlarımızı sevgiyle, sımsıcak selamlıyoruz. Zorlu ve çetrefilli bir süreçte parti yönetimini, politik üretimi başarıyla gerçekleştiren Parti Meclisimiz, eş genel başkanlarımız, kadın ve gençlik meclislerimiz her ilde, ilçede, mahallede halk iradesini örgütleyen yoldaşlarımız, büyük kongreyle taçlanan demokratik direniş ve yeniden atılım sürecinin mimarlarıdır. İnsanlık dışı faşist zulme, acılara, yokluklara bir onur ve kararlılık abidesi gibi karşı duran halklarımız ve kadınlar HDP’nin kendisidir. Bugüne kadar ve bundan sonraki kazanımların asıl sahibidir.

Çok söze gerek yok. Öyle bir ufka geldik ki, en iyi, en soylu direnenler kazanacak. Hayat ve hakikat tanığımızdır ki, HDP sadece kaybettirmeyi değil, kazanmayı da iyi bilir. Nice ateş çemberlerinden geçtik, yine geçeriz. Nice barajı yıktık, yine yıkarız. HDP halktır, zapt edilmez hakikattir. Halklarımızın, kadınların, gençlerin, emekçilerin kendi kaderini tayin etme mücadelesinin sarsılmaz kalesidir. Ona tepeden bakanların göremeyeceği, gidemeyeceği bir yoldur. İsmin, cismin ve her türden zorba, kibirli siyasi tahakkümün ötesinde, kendi yolunda yürüme ferasetidir, ruhudur. Böyle hayati, bıçak sırtı bir dönemde, HDP’nin açtığı üçüncü yolda birleşenler, hapishanelerden, sokaklara, Meclis’e kadar her yerde hiçbir mahkumiyete boyun eğmeyenler siyasetin dizilimini belirleyecek. İnançla, güvenle söylüyoruz ki, faşist nefret kurşunlarına hedef olan Deniz’imizin, miting meydanlarında katledilen canlarımızın, Suruç’ta linç edilen, işkenceyle öldürülen halkımızın ahı yerde kalmayacak.

Biliyoruz, yükselen sesiniz, iradeniz bütün kilitleri açacak. Zindanlardaki binlerce siyasi mahpusun, İmralı’daki mutlak tecrit altındaki Sayın Öcalan’ın esaretine karşı bir özgürlük çığlığı gibi yankılanacak. Elbette adalet, mücadeleyle yerini bulacak. Bu umut ve inançla hepinizi yeniden ve yürekten selamlıyoruz. Sevgiyle, görüşmek dileğiyle…”

Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Aynur Aşan, Zeynep Ölbeci, Ayla Akat Ata, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli, Dilek Yağlı ve Ayşe Yağcı: Köyden şehire, tarlalardan fabrikalara, evlerden sokaklara mücadeleyi yükseltmenin zamanıdır

“Sayın divan, sayın kongre delegeleri, çok değerli halkımız, sevgili dostlar, yoldaşlar; hepinizi mücadelemizin direngenliği ve coşkusuyla, kadın yoldaşlığının güzelliği ile selamlıyoruz.

Kongremizin Kürdistan ve Türkiye halklarının, kadınların, emekçilerin yaşadığı siyasal, ekonomik ve toplumsal sorunların çözümü için demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir yaşamı inşa etme azim ve kararlılığını göstereceğine inanıyoruz.

Değerli halkımız, sevgili yoldaşlar;

Bizler cezaevinde olsak da halkımızın eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış sorunlarına, kadınların eşitlik ve özgürlük sorunlarına karşı koşullarımız doğrultusunda mücadelemizi sürdürüyoruz. Halklarımızın yaşadığı sorunları, siyasi-ekonomik gelişmeleri takip ediyoruz. Sizler dışarıda, bizler içeride mücadele ederek bu zulüm düzenini değiştireceğimize inanıyoruz.

Köyden şehire, tarlalardan fabrikalara, evlerden sokaklara yaşamın her alanında mücadeleyi yükseltmenin zamanıdır.

Yeni yaşamı hep birlikte, sizler dışarıda bizler içeride direnerek, mücadele ederek kuracağız. Kendi geleceğimizi kendi ellerimizle şekillendirmek için yola çıkan HDP’nin kuruluşundan bugüne emek veren tüm yoldaşlara, halkımıza selam ve sevgilerimi sunuyor, görev alacak eş genel başkanlarımıza ve tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz.

Selam ve sevgilerimizle.”

Leyla Güven: Asla umutsuzluğa düşmeden her zeminde birbirimize sarılıp, kadın öncülüğünde birlikte yürüyerek düzlüğe çıkacağız

“Bizler Xarput (Elazığ Cezaevi) zindanında bulunan 9 Kürt kadını olarak sizleri saygıyla selamlıyor, faşizme karşı ortaya koyduğunuz destansı direnişin ve güçlü iradenin önünde saygıyla eğiliyoruz. HDP’ye diz çöktüremeyenlere inat on binler olarak bir araya geldiğiniz kongremizin başarıyla gerçekleşmesini temenni ediyor, her anlamda yolunuz açık olsun diyoruz.

Şunu çok net belirtmeliyiz ki; Kürt halkı ne AKP-MHP’nin çürütme politikalarına muhtaçtır ne de iktidara talip olan üç ayaklı masanın bileşenlerinin karnından konuşan ürkek, cesaretsiz yaklaşımlarına muhtaçtır. Bizler, partimiz HDP’nin kuyumcu titizliğiyle hareket edip seçimlerde stratejik tutumuyla herkese en iyi cevabı vereceğini biliyoruz. Tecridin Sayın Abdullah Öcalan ile başlatıldığı ve bütün cezaevlerine, toplumun her kesimine yayıldığı; Kürtlerin, muhaliflerin, kadınların, işçilerin, emekçilerin, kısacası hakkını hukukunu arayan herkesin “terörist” ilan edildiği bu faşist rejimden hesap sormanın zamanı gelmiştir.

Değerli halkımız, asla umutsuzluğa düşmeden her zeminde birbirimize sarılıp, kadın öncülüğünde birlikte yürüyerek çıkacağız düzlüğe. Yoksulluğun, baskının, zulmün, hukuksuzluğun olmadığı bir düzlüğe… “Umut zaferden değerlidir”. Umudu diri tutarak yolumuza devam edelim. Herkese başarılar.”

Günay Kubilay, Nazmi Gür, Ali Ürküt: Büyük denizlerde yelken açanlar büyük dalgalarla boğuşmayı ve büyük dalgalarda kulaç atmayı da bilirler

“Sevgili arkadaşlar, değerli dostlar;

HDP, insanlığın evrensel ölçekte süregiden kurtuluş, özgürleşme ve barışçıl bir dünya yürüyüşünün bu topraklardaki biricik adresi ve sembolik ifadesidir. HDP, varoluşsal yol gösteren düşünce, ezilen halkların özgür ve demokratik geleceğine ışık tutan bir projeksiyondur ve o projeksiyonu söndürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir.

Eğer Türkiye, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılını kazanmak istiyorsa, yeni seçim atmosferini solumaya başlarken, “İkinci yüzyılda nasıl bir Türkiye’de, nasıl bir cumhuriyette yaşamak istiyoruz?” sorusunu sormalıdır. Kürt sorununu demokratik çözüme kavuşturacak ve Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracak toplumsal ve siyasal bir iradeyi göstermeli, kalıcı barışın yolunu açmalıdır.

Büyük denizlerde yelken açanlar büyük dalgalarla boğuşmayı ve büyük dalgalarda kulaç atmayı da bilirler. Yeter ki alnımız ak, başımız dik, yüreğimiz pek olsun. Bu vesileyle 5. Büyük Kongremize başarılar diliyoruz. Hepinize selamlarımızı ve sevgilerimizi gönderiyor, saygılar sunuyoruz.

Serkeftin hevalno!”

Mücella Yapıcı: Karanlık günlerden hep birlikte güneşe çıkmak umuduyla kongrenizi selamlıyorum

“Adalet eşitlik ve barışa en çok ihtiyaç duyduğumuz, aklımızın, fikrimizin neşemizin ve umudumuzun tutsak edildiği şu karanlık günlerden hep birlikte güneşe çıkmak umuduyla kongrenizi selamlıyorum. Kurtuluş yok bir başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz.”

Nesrin Nas: Bugün tüm demokrasi güçlerinin yan yana omuz omuza haklarımızı talep etme günüdür

“Türkiye’nin geleceğe güvenle yürümesinin önünde en önemli mesele olan Kürt sorununun, derin toplumsal korkuları ve endişeleri köpürterek seçim kazanmayı hedefleyen kısır siyasete ve iktidarda kalmak için Kürt meselesini araçsallaştıran yaklaşımlara geçit vermemek tüm demokrasi güçlerinin ortak önceliğidir.

Bu nedenle bugün, siyasi partilerden sivil inisiyatiflere ve sivil topluma tüm demokrasi güçlerinin yan yana omuz omuza haklarımızı talep etme günüdür. Yüzyıllık Cumhuriyet tarihinin en kritik dönemlerinden birini yaşadığımız bu zaman aralığında, Halkların Demokratik Partisi’nin 5’inci Büyük Olağan Kongresi’nin, hepimizi kucaklayan eksiksiz bir demokrasinin inşasına çok önemli katkı sunacağına inanıyor, başarılar diliyor, Kongre’ye katılan ve katkı sunan herkesi saygıyla selamlıyorum.”

Gülten Kaya: Tarihten, kimliğimizden, haklılığımızdan ve varlığımızdan aldığımız güçle engelleri aşacağız

“Kürt halkının yolunu, önüne düşürülen taşlar, kayalar zaman zaman tıkasa da, tarihten, kimliğimizden, haklılığımızdan ve varlığımızdan aldığımız güçle o engelleri aşacağımıza hep inanacağız. Sazımızdan tel koparanları bağışlamayacak, koparılan telleri sabırla onarıp, devam edeceğiz türkülerimize ve halaylarımıza.

Sayın Divan, Değerli Eş Başkanlar ve tüm halkımız;

Bu inançla ve kıymetli yol arkadaşım Ahmet Kaya’nın cümlesiyle kongrenizi ve sizleri “En içten devrimci duygularımla selamlıyorum” ve başarı diliyorum.

“Hevalênhêja û delal, ez bi dil û can biwe re me, jiwehemiyan re rêz û silavêngerm.”

Suavi: HDP’siz kurtuluş yolu yaratmanın olanağı yok

3 Temmuz Pazar günkü Kongre için davet edilmiş olmama karşın, konserlerim nedeniyle aranızda olamayacağımı üzülerek paylaşmak istedim.

Özellikle bu buluşmanın tarihsel öneminin ve sorumluluklarının bilincindeyim ve tüm katılımcılara yürekten başarı dileklerimi iletiyorum.

Ülkenin içine sürüklendiği bu kaotik ortamdan HDP siz bir çıkış/kurtuluş yolu yaratmanın olanağı kesinlikle yokken..,ısrarla üretilen “yok sayma” dayatmalarına karşın.., inatla; “biz varız ve hep olacağız” diyen bir kararlılığın, dalga-dalga yayılacağı bir kongreye vesile olmasını dileyerek, şahsınızda tüm katılımcıları selamlıyorum. Barışa ve özgürlüklere vesile olması dileklerimle, Kongreyi dostça selamlıyorum. Dostlukla…”

Tarık Ziya Ekinci: Büyük kongreyi yürekten selamlıyor ve Kongreye başarılar diliyorum. Sağlığım elvermediği için aranızda bulunmaktan yoksun kaldım. Üzgünüm.

Büyük Kongre, iktidarın devlete ait tüm şiddet araçlarını kullanarak HDP’ye karşı saldırıya geçtiği ve kapatılma davasının görülmekte olduğu bir ortamda yapılıyor. Buna karşın kongre çalışmaları büyük bir heyecanla hazırlıklarını tamamlanmış ve dünya siyaset sahnesinde yerini almıştır.

Türkiye’yi içine girdiği ekonomik, siyasal, yönetsel ve hukuksal çıkmazdan kurtaracak tek yol HDP 5. Büyük Kongresinin belirlediği halkçı ve bilimsel ilkelerdir. Ülkemizi felakete sürükleyen iktidardaki siyaset erbabının HDP’yi tanımak ve ondan ders almak suretiyle siyaset yapmalarında sayılamayacak kadar çok ülke yararı vardır.

HDP’nin bu görkemli 5. Büyük Kongresini hazırlayan fedakâr kardeşlerimi candan kutluyorum.

5. Büyük Kongre Kararlarının dünya siyaset tarihine armağan edilmesini diliyor ve öneriyorum.

DANIŞMA KURULU'NDA YER ALAN İSİMLER BELLİ OLDU

Danışma kurulunda, Ahmet Telli, Ahmet Türk, Akın Birdal, Ali Alfatlı, Ali Bayramoğlu, Ayşe Erzen, Ayşegül Devecioğlu, Bülent Küçük, Celil Kaya, Cihan Sincar, Erdoğan Aydın, Fatma Gök, Ferda Koç, Gençay Gürsoy, Halil Aksoy, Hamit Geylani, Hasan Cemal, Kenan Kalyon, Kerem Fırtına, Levent Köker, Mahmut Demiralp, Mehmet Altan, Meral Camcı, Mustafa Kemal Coşkun, Muzaffer Kaya, Naci Kutlay, Nizamettin Toğuç, Nurettin Sözmez, Nurten Ertuğrul, Onur Hamzaoğlu, Özgür Müftüoğlu, Rıza Türmen, Several Ballıkaya, Sevilay Çelenk, Seyfi Öngider, Sırrı Sakık, Sırrı Süreyya Önder, Süreyya Karacabey, Şebnem Oğuz, Tarık Ziya Ekinci, Veli Büyükşahin, Yavuz Önen, Zerrin Şahin Kurtoğlu isimleri yer aldı.

Kongre faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından seçim ve oylama işlemlerine geçildi.

HDP kongresinde, iki yıl süreyle görev yapacak parti meclisi, merkez disiplin kurulu ve uzlaşma kurulu üyeleri belirlendi.

Parti meclisi

HDP Parti Meclisi’nde görev alacak asil üyelerin isimleri şöyle:

Abdullah Zeydan, Ahmet Saymadi, Aleddin Erdoğan, Ali Kenanoğlu, Ali Özkan, Alişan Şahin, Aydın Çetinkaya, Aylin Onursev, Ayşe Elif Ela Hasanoğlu, Berkat Kar, Besriye Tekgür, Bülent Uyguner, Cemalettin Yüksel, Cengiz Topbaşlı, Cihan Aydın, Çiçek Arıç, Dersim Dağ, Doğan Erbaş, Ebrü Günay, Elif Bulut, Emine İnan, Emirali Türkmen, Eylem Arzu Kayaoğlu, Fatma Çelik, Feleknas Uca, Feray Mertoğlu, Fırat Keser, Fikret Melih Çolakoğulları, Gülistan Ataş, Gültekin Koçdemir, Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Hacay Yılmaz, Hacer Elçin, Hacı Bayram Kızartıcı, Hakkı Saruhan Oluç, Halime Bayram, Hanım Binici, Hasret Alp, Hatice Akdağ, Hatice Betül Çelebi, Hişyar Özsoy, Hividar Özdemir, Işık Arcan, İbrahim Sungur, İdil Uğurlu, Kemal Bülbül, Latife Demirci Kahya, Leman Kiraz, Leyla Atsak, Livan Orman, Mahfuz Güleryüz, Mediha Azra Güllüpınar, Mehmet Raci Bilici, Mehmet Rüştü Tiryaki, Mehmet Saltoğlu, Mehtap Sert, Menekşe Kızıldere, Metin Uğurtepe, Muhammed Ayten, Murat Çepni, Musa Piroğlu, Mustafa Güler, Naci Sönmez, Nazım Karakurt, Nazile Tursun, Nuray Özdoğan, Nuray Türkmen, Oya Ersoy, Ömer Öcalan, Özcan Ay, Özcan Teker, Özgül Saki, Özgür Zeydanoğlu, Özlem Gündüz, Perihan Ağaoğlu, Pero Dundar, Rıdvan Turan, Sait Taycı, Samet Mengüç, Sedat Şenoğlu, Semiha Şahin, Serhat Eren, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Servin Karakoç, Seval Çadırcı, Sevda Çelik Özbingöl, Sevgi Kişin Sazan, Sidar Karaçelik, Songül Tunçdemir, Sultan Özcan, Şaziye Köse, Şerife Yıldırım, Tayip Temel, Tevfik Kaçar, Tulay Hatimoğulları Oruç, Tuncer Bakırhan, Turgut Öker, Turkut Çatar, Zeki Koç, Zeynep Nilgün Salmaner.

Disiplin kurulu

HDP Merkez Disiplin Kurulu’dan Adalet Aydın Sözkesen, Gülistan Koç, Gülseren Pusatlıoğlu Kaçaroğlu, Gülseren Tural, Hüseyin Gözen, Mehmet Karayılan, Mehmet Öner, Ahmet Eken ve Ömer Aşkara yer aldı.

Uzlaşma kurulu

Uzlaşma kuruluysa Deniz Yıldırım, Diba Keskin, Mustafa Yıldız, Necdet İpekyüz, Nusret Doğruak, Yıldız Bahçeci, Yüksel Akgün isimlerinden oluştu.

BULDAN VE SANCAR YENİDEN SEÇİLDİ

Kongrede, 1050 delegeden 806'sı oy kullandı ve geçerli oy sayısı ise 797 olarak belirlendi. Mevcut Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar oyların tamamını alarak yeniden seçildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

HDP kongresinde gözaltına alınan 4 kişi hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklaada, "Ankara Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen Halkların Demokratik Partisi 5'inci Olağan Kongresinde atılan sloganlar nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2. maddesi gereğince 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan resen soruşturma başlatılmıştır. Şu ana kadar 4 şüphelinin kimlikleri tespit edilmiştir. Cumhuriyet başsavcılığımızca verilen talimatlara istinaden, tüm şüphelilerin tespit edilmesi ve başsavcılığımıza sevklerinin sağlanması işlemlerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir" denildi.

Etiketler
Pervin Buldan HDP Kongre Mithat Sancar