Hakimlerde seçim telaşı: Kurullarda yer almak istemeyen hakimler sağlık raporu alıyor

YSK seçim kurullarını belirlemek için harekete geçti. Ancak birinci sınıf hakimler, kuraya girmemek için rapor alıp YSK'ya yolluyor. Sıkıntıyı aşmak için formül arayan YSK, raporları detaylı şekilde inceleme kararı aldı.

Hakimlerde seçim telaşı: Kurullarda yer almak istemeyen hakimler sağlık raporu alıyor

Türkiye, en geç 1 yıl içinde yapılması planlanan seçimlere odaklanmış durumda. AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, geçen aylarda Meclis’ten geçirdiği düzenlemeyle Seçim Kurulları’nın yapısı değiştirilmiş, kurullarda yer alacak yargı mensuplarının kurayla seçilmesi kararlaştırıldı.

Cumhur İttifakı’nın bu düzenlemesi yargı mensupları üzerindeki siyasi baskının artacağı, kurulları iktidarın istediği gibi şekillendireceği eleştirilerine neden oldu.

YSK’NIN BÜYÜK SORUNU: HAKİMLER GÖREV ALMAK İSTEMİYOR SAĞLIK RAPORU ALMAYA BAŞLADILAR

Yüksek Seçim Kurulu’nda büyük bir sıkıntı baş gösterdi. Yeni Seçim Kanunu kapsamında, il ilçe seçim kurulu başkanlıklarına yapılacak atamalar için birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasında yapılacak görevlendirmeler konusunda sorun çıktı.

6 Temmuz’a kadar bu atamaların gerçekleşmesi gerekirken kuraya girmek istemeyen hâkimlerden YSK’ya sağlık raporu yağmaya başladı.

Hükümete yakın Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre; sadece İzmir’de 40 civarında birinci sınıfa ayrılmış hakim sağlık raporu alarak kuraya girmek istemediklerini YSK’ya bildirdi. Kuradan çıkacak isimler seçim döneminde yoğun olarak bir ay görev yapacaklar. Bu sebeple birçok hakimin görev almak istemediği için sağlık raporu aldığı belirtiliyor.

RAPORLARA İNCELEME ALTINA ALINDI

YSK’daki ağırlıklı görüş ise hakimlik yapmaya engel bir hastalığı yoksa kuraya katılmaları zorunluluğu getirmek. YSK’ya hakimlerden gelen sağlık raporlarının büyük bölümü bu yüzden kabul edilmeyecek. YSK önümüzdeki günlerde sağlık raporları ile ilgili bir karar verecek ve sadece kanser hastalığı sebebiyle alınan sağlık raporlarının kabul edilmesi yönünde görüş bildirecek. Buna rağmen ad çekmeye katılacak hâkimin bulunmaması durumunda ise en kıdemli hakimden başlayarak il ve ilçe seçim kurullarında görev alacak olanlar belirlenecek.

MUHALEFET DÜZENLEMEYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Eski düzenlemeye göre, il-ilçe seçim kurulu başkanlığı görevini o yerdeki en kıdemli hakim yürütüyordu. Mart ayında Meclis’ten geçen yeni yasa ile bu kural değiştirildi ve muhalefetin tepkisine rağmen, en kıdemli hakim yerine birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından seçim kurulu başkanlıklarına atama yapılması öngörüldü. CHP bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götürmüştü. Yüksek Mahkeme ise başvuruyu esastan görüşme kararı almıştı.

Etiketler
Seçim YSK