Bekir Bozdağ'dan İstanbul Sözleşmesi ve Osman Kavala açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ezi davasında çıkan mahkumiyet kararları ve İstanbul Sözleşmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bekir Bozdağ'dan İstanbul Sözleşmesi ve Osman Kavala açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in sunduğu 'Ankara Gündemi’ne konuk oldu.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bekir Bozdağ, Gezi davasında çıkan mahkumiyet kararları ve İstanbul Sözleşmesi üzerine konuştu.

Bozdağ, Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan iş insanı Osman Kavala ile ilgili, “Türkiye Osman Kavala AİHM'in verdiği 'hak ihlali' kararına uymuştur. Mahkemenin verdiği karar açıktır. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin denetleme yetkisi de bununla sınırlıdır. Türkiye'de bu karara uymuştur” dedi.

Bozdağ’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

“(AİHM kararları) Türkiye AİHM kararlarını uymaya taahhüt eder. Türkiye 3 bin 758'ini infaz etti. Geri kalanların infazı sürüyor. Türkiye onları da infaz ediyor. AİHM kararlarını uyma listesine bakıldığı zaman Türkiye 89.3 en yüksekte uyan ülke. Türkiye'ye karşı taraflı davranıyor. Yunanistan'da soydaşlarımız Türk ismi geçiyor diye Yunan hükümeti bunun kapatılmasına karar verdi. Sonra Yunan konusuna yargı taşındı. Yunan mahkemesi de soydaşlarımız aleyhine karar verdi. AİHM ise soydaşlarımız lehine karar verdi. Ancak 2008'ten beri yaptıkları iş yok. Yunanistan'a karşı hiçbir işlem yapılmıyor. Osman Kavala hakkında verilen 'hak ihlali' kararına uymamıza rağmen konuyu AİHM'e gönderdiler. Türkiye'ye karşı niyet okuyorlar. Biz Türkiye'ye karşı adil olmalarını istiyoruz. Avrupa Parlemantosu yayımladığı Türkiye raporunda yargılanan bazı kişilerin serbest bırakılması yönünde tavsiye veriyor. Kimse yargıya tavsiye veya talimat veremez. Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır. Vicdana göre karar verilmeye devam edecektir.

Türkiye Osman Kavala AİHM'in verdiği 'hak ihlali' kararına uymuştur. Mahkemenin verdiği karar açıktır. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin denetleme yetkisi de bununla sınırlıdır. Türkiye'de bu karara uymuştur.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Kadın cinayetleri hepimizin üzerinde özenle durduğu ve Türkiye'nin kanayan yarasıdır. Kadın cinayetlerini önlemek için ciddi tedbirler aldık. Kadın cinayetini kim işlerse işlesin ağırlaştırılmış müebbet cezası alıyor. Bunu sözleşmeden bağımsız olarak Türk Ceza Kanunu ile yaptık. Şu an en ağır cezalar kadına karşı işlenen suçlara veriliyor. TBMM'nin yürürlükten kaldırdığı tek bir uluslararası sözleşme yoktur. Uluslararası bir sözleşme olan 'İstanbul Sözleşmesi' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile yürürlükten kaldırılması anayasamıza uygundur. İstanbul sözleşmesi içerisinde yer alan 6284 sayılı uygulama kanunu yürürlükte ve uygulanmaktadır.”

Etiketler
Osman Kavala İstanbul Adalet Bakanı Bekir Bozdağ