İktidar medyasında hasar azaltma çalışmaları: Sabah, Erdoğan 'sürtük' dedikten sonra TDK'daki anlamını sansürledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'sürtük' çıkışından sonra Sabah gazetesinin bu kelimenin Türk Dil Kurumu'ndaki anlamlarından birini sansürlediği ortaya çıktı.

İktidar medyasında hasar azaltma çalışmaları: Sabah, Erdoğan 'sürtük' dedikten sonra TDK'daki anlamını sansürledi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemcileri için kullandığı "sürtük" ifadesine tepkiler sürerken, Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek dikkati çeken bir detayı okurlarıyla paylaştı.

Erdoğan bu sözcüğü kullandıktan sonra binlerce insanın Google'ı açıp "Sürtük ne demek?" diye arattığından emin olduğunu dile getiren Zeyrek, şöyle devam etti:

"Ben de öyle yaptım. En üstte Sabah Gazetesi'nden bir bağlantı çıktı.

(Son dönemde gazetelerin internet sayfaları 'tık almak' için bu yönteme başvuruyor. İnsanlar Google'a 'ne demek' diye sorduklarında, kendi linkleri öne çıksın diye, sorunun yanıtını içeren sayfaları kendi bağlantılarıyla insanların karşısına çıkarıyorlar. Belli ki bu bağlantı da aynı algoritmayla oluşturulmuş.)

Sabah Gazetesi'ndeki sayfayı açıp baktım ve sizin için ekran görüntüsü aldım:

İktidar medyasında hasar azaltma çalışmaları: Sabah, Erdoğan 'sürtük' dedikten sonra TDK'daki anlamını sansürledi - Resim : 1

Halbuki 'sürtük' kelimesinin çok daha yaygın kullanılan argo bir anlamı daha var. Gelin Sabah'ın bağlantısını bir yana bırakıp 'Sürtük ne demekmiş' diye Türk Dil Kurumu'nun (TDK) orjinal sözlüğüne bakalım:

İktidar medyasında hasar azaltma çalışmaları: Sabah, Erdoğan 'sürtük' dedikten sonra TDK'daki anlamını sansürledi - Resim : 2
Gördünüz mü?

Meğer üçüncü maddede 'Hayat Kadını' diye bir anlamı varmış. Hem de kategorisi 'kaba konuşmada' olarak ifade edilmiş.

Sizce Sabah Gazetesi TDK Sözlüğündeki bu maddeyi ne zaman sansürlemiştir?

Gelin geri dönüp metnin ne zaman yayınladığına bakalım: Metin 27 Ağustos 2021 günü 11:30'da yayınlanmış ama 4 Haziran 2022 günü 01:00'da (Yani geçen Cuma'yı Cumartesi'ne bağlayan gece) güncellenmiş.

Kıymetli meslektaşlarım herhalde Cumhurbaşkanımızın bir grup kadına 'kaba konuşma' kategorisine giren ve 'hayat kadını' anlamına gelen bir sıfat kullanmasını kabullenememişler ve o anlamı metinden hepten çıkarmışlar. (...)"

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan RTÜK