Erdoğan'ın 'alakam yok' dediği SADAT kurucusu, Saray'ın zirvesinde Hakan Fidan'la yan yana

Erdoğan'ın tepkiler üzerine bir alakasının olmadığını söylediği SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi, 2018'de yapılan Güvenlik Zirvesi'ne katılan isimlerden biriydi

Erdoğan'ın 'alakam yok' dediği SADAT kurucusu, Saray'ın zirvesinde Hakan Fidan'la yan yana

GERÇEK GÜNDEM - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun SADAT'a düzenlediği sürpriz ziyaretin ardından iktidarın bu paramiliter yapılanmayla ilişkisi ve seçim güvenliği tartışmaları devam ediyor.

Son olarak AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısında konuyla ilgili olarak, "SADAT'ın yöneticileriyle, kendileriyle, yakından uzaktan hiçbir alakam olmadığı halde, bunun darbeci bir oluşum olduğunu söyleyecek kadar bu başkan terbiyesizleşiyor" ifadelerini kullandı.

Ancak Erdoğan'ın SADAT yöneticileriyle hiçbir alakasının olmadığı yönündeki açıklaması, bir dönem Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurul Üyeliği yapan Adnan Tanrıverdi'nin 2018'deki katıldığı Güvenlik Zirvesi toplantısıyla çelişiyor.

Ocak 2018'de Afrin'e yönelik askeri harekatın başlamasının ardından Tanrıverdi Güvenlik Zirvesi'ne katılan isimlerden biriydi. Toplantıda MİT Başkanı Hakan Fidan'ın yanına oturan Tanrıverdi'nin toplantıya katılımı o dönem gündem yaratmıştı.

HARP OKULU MÜLAKATLARINA GİREN SADAT'ÇILAR

Erdoğan'ın bir bağlantısı olmadığını iddia ettiği SADAT'ın Erdoğan yönetimiyle ortaya çıkan bağlarından biri de 15 Temmuz sonrası yapılan harp okulu mülakatlarıydı.

O dönem mülakatlara SADAT mensuplarının girdiği iddia edilmiş, Adnan Tanrıverdi yaptığı açıklamada iddiaları yalanlamamıştı. Tanrıverdi, "Milli Savunma Bakanlığı’nın iradesi içindedir" demişti.

SADAT kurucularından Gürcan Onat ise konuyla ilgili olarak, "Mülakatlar 2020 yılının sonun kadardı. 15 Temmuz kalkışmasından sonra emekli subaylar çağırıldı. Bu uygulama 2020 yılına kadardı, üç yıl görev yaptım. 2021’de eskiye dönüş yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı kendi bünyesinden oluşturduğu ekiple mülakatları yapıyor" demişti.

İngiliz Sunday Telegraph gazetesi ise 2020 yılında yaptığı bir haberde Tanrıverdi'yi şu ifadelerle tanımlamıştı:

"Kimilerinin gözünde İslam dünyasının en güçlü kiralık katili, emrinde binlerce savaş tecrübesine sahip Suriye'den paralı askerler olan eski bir general. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın sırdaşı olan Adnan Tanrıverdi, sabotajdan, kontrgerilla harekatına ya da suikastlere kadar savaşın bütün karanlık sanatlarında uzmanlığı olduğunu iddia ediyor."

ERDOĞAN’LA TANRIVERDİ’NİN TANIŞTIĞI GÜN: 1994’DEKİ SEÇİM DÖNEMİ ERDOĞAN ZİYARETE GİTTİ

Gazeteciler Caner Taşpınar ve Ersin Eroğlu, SADAT’ı anlattıkları Gölge Ordu kitabında, Erdoğan’la Tanrıverdi’nin 1994 yılında tanıştığı aktarıldı.

Kitapta, Erdoğan’ın 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu günlerde, Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanı olarak görev yapan Tanrıverdi’yi ziyaret ettiği ve tanışıklıklarının o gün başladığı belirtildi.

Gölge Ordu kitabında konuyla ilgili şu satırlar yer aldı:

“Araç, Maltepe’deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı önünde durdu. Yolculuk boyunca komşusunu anlatmıştı, elbette öncesinde de...

Rakipleri sahada seçim çalışması yaparken, o Tugay Komutanı ile tanışmak istiyordu.

Komutanın odasına girdi, uzun yıllar sürecek olan “davadaşlığın” ilk selamını vermiş oldu.

Türkiye’nin büyük bir değişime sürüklendiği dönemdi, yıl 1994’tü...

Onları bir araya getiren kişi, yani komşu, dönemin Samandıra Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, olacakları tahmin bile edemezdi.

Tek dileği partisinde yıldızı parlayan ismi, Tayyip Erdoğan’ı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı koltuğuna oturtmaktı. Komutan da Erdoğan’ı heyecanla bekliyordu, sonuçta kendisine yakın bulduğu partinin adayıydı.

Her iki tarafın da mutlu ayrıldığı bir buluşma yaşandı. O günkü görüşmede, taraflar yıllarca sürecek birlikteliğin ilk adımını attıklarını biliyorlar mıydı? Bu sorunun yanıtı yok...

Biz en iyisi, o günden sonra, neler olduğunu anlatmaya başlayalım...

Tanışmadan sonra, Erdoğan belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Tugay Komutanı ile bağını koparmadı, sohbetleri devam etti.”

KILIÇDAROĞLU FOTOĞRAFI PAYLAŞTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Tanrıverdi'nin katıldığı toplantının fotoğrafını paylaştı ve şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan “SADAT ile alakam yok” demişsin. Tanıştırayım, devlet sırlarının konuşulduğu toplantıda solundaki 6. kişi SADAT'ın kurucusu. Silah tüccarı. Başkenti İstanbul, dili Arapça olan yeni bir devlet kurmak istiyor. Bu başdanışmanından dinlediklerini bize de anlat, aydınlanalım."

Etiketler
Hakan Fidan SADAT Saray