Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu'na verilen cezalar Yargıtay tarafından onandı. Kaftancıoğlu'nun yıllar önceki Twitter paylaşımları cezaya gerekçe gösterilirken, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Soylu'nun o yıllardaki açıklamaları akıllara geldi.

Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı

GERÇEK GÜNDEM - FURKAN KARABAY - SAMİ MENTEŞ

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na 5 ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 gün olan bölümünü onadı. Yargıtay, Kaftancıoğlu'na iki suçtan verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasını ise bozdu.

Kaftancıoğlu'na, "PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis ile "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçundan verilen 2 yıl 8 hapis cezaları ise daire tarafından bozuldu. Bu kararla birlikte Kaftancıoğlu’na siyasi yasak getirilmiş oldu.

Kaftancıoğlu’na verilen cezaların sebebi ise, Kaftancıoğlu’nun 2012 yılındaki Twitter paylaşımları sebebiyle, "Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama", ''kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret'', ''Cumhurbaşkanına hakaret'', ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek'' ve ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçlamasıyla 2019 yılında açılan davaydı.

MAHKUMİYET KARARINI “YENİ ZEKERİYA ÖZ” VERMİŞTİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Kaftancıoğlu hakkında 5 ayrı suçlamadan iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, Erdoğan'ın aralarında bulunduğu 8 kişi ise "müşteki" sıfatıyla yer almıştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yeni Zekeriya Öz” dediği Hakim Akın Gürlek’in mahkeme başkanı olduğu İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Kaftancıoğlu’na toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası vermişti. HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’a örgüt propagandası suçundan 4 yıl 8 ay, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı 2,5 yıl hapis cezası vermiş, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu için verdiği hak ihlali kararına direnmişti.

Kaftancıoğlu’na, yıllar önceki Twitter paylaşımları üzerine verilen cezanın, Yargıtay tarafından onanması başta CHP olmak üzere kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.

Bununla birlikte Kaftancıoğlu’na yıllar önceki paylaşımları nedeniyle ceza verilmesi akıllara, FETÖ’yü öven, sahiplenen, savunan açıklamalar yapan şimdilerde iktidarda olan ve hükümete yakın isimleri getirdi.

ERDOĞAN’DAN GÜLEN’E ÇAĞRI: BU HASRET ARTIK BİTSİN İSTİYORUZ

Fethullahçı Terör Örgütü mensuplarını savunan, öven ve sahip çıkan isimlerin başında ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geliyordu.

Kaftancıoğlu’na verilen cezaya gerekçe olarak gösterilen paylaşımların yapıldığı 2012 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan, FETÖ’nün Türkçe Olimpiyatlarına katılmıştı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, FETÖ lideri Gülen’e övgü dolu sözler sarf etmişti. Erdoğan, “Gurbet hasrettir. Hasret bedeli çok ağırdır. Biz, gurbette olup, şu vatan topraklarının hasreti içerisinde olanları aramızda görmek istiyoruz. Diyoruz ki, bu sıla hasreti artık bitmelidir, bitsin istiyoruz.” demişti.

SOYLU, SAMANYOLU TV’YE KONUŞMUŞ GÜLEN’İ SAVUNMUŞTU

Erdoğan gibi FETÖ’yü öven ve sahip çıkan isimlerden biri de Süleyman Soylu’ydu. Soylu da Kaftancıoğlu’nun söz konusu paylaşımlarından bir yıl önce FETÖ’cü firari eski savcısı Zekeriya Öz’e sahip çıkmıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Fethullahçılar ile ilgili sözlerine de tepki gösteren Soylu, Gülen’e sahip çıkmış ve savunmuştu. Soylu söz konusu açıklamalarını ise FETÖ’nün kapatılan yayın organı Samanyolu TV’de yapmıştı.

Erdoğan ve Soylu gibi devletin en önemli makamlarında bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da FETÖ’yü canhıraş savunan isimlerden biriydi.

ADALET BAKANI BOZDAĞ: FETULLAH GÜLEN BU ÜLKENİN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLİ BİR KIYMETTİR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2011 yılında Meclis’te Fethullah Gülen’i muhalefet partilerine karşı savunmuştu. Bozdağ, “Fetullah Gülen bu ülkenin yetiştirdiği değerli bir kıymettir. Seversiniz, sevmezsiniz ama değerli bir insandır, bilge bir insandır. Bu ülkenin milli ve manevi değerlerine bağlı nesillerin yetişmesi için hizmet yapıyor. Her şeyi de açık, devletin denetimi, gözetimi altında açık, her şeyi göz önünde…” demişti.

Bozdağ, Fethullah Gülen övgüsünü sadece Meclis’te değil birçok mecrada yapmıştı. Bozdağ, 2011 yılındaki Twitter paylaşımlarında, Gülen’e selamlarını iletmiş, “Hocaefendi” diyerek teşekkür etmişti.

Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı - Resim : 1

AKP MKYK Üyesi ve eski milletvekili Şamil Tayyar da “Saygıdeğer” diye sözlerine başlayarak “Fethullah Gülen Hocaefendiye acil şifalar dilerim” diye yazmıştı.

Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı - Resim : 2

Devletin başındaki isimler, Kaftancıoğlu’na verilen cezanın gerekçesi olarak gösterilen paylaşımların yapıldığı dönemde darbe girişiminde bulunacak ve yüzlerce insanı öldürecek, kumpaslarla hapis yatıranları savunmaya devam etmişti.

TEVFİK GÖKSU: “FETHULLAH GÜLEN’İ SEVİYORUM ÇÜNKÜ…”

AKP’li Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da bu kervanda yer alan kişiydi. Göksu, 2013 yılındaki Twitter paylaşımında, “Fethullah Gülen’i seviyorum çünkü yüreğindeki sevgiyle bu toprakları mayaladı. Bu topluma inancın zaferini gösterdi” demişti.

Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı - Resim : 3

GÜLEN’İN AYAĞINA GİDEN AKP’Lİ VEKİLLER

Bu yıllarda AKP’li isimler sadece Twitter’dan veya farklı mecralardan açıklama yaparak Fethullahçıları savunmuyordu. AKP’liler bu dönemde sık sık Fethullah Gülen’i ABD’de Pensilvanya’da ziyaret ediyordu. Gülen ile fotoğraf çekilmek için sıraya giriyorlardı.

2012 yılında, AKP ile Fethullahçıların yan yana olduğu günlerde, FETÖ'nün 2012’de organize ettiği "Kültür Günleri" etkinliği için ABD'nin Boston şehrine seyahatler düzenlenmişti. Bu seyahatlerde 12 AKP'li vekil de vardı. FETÖ'nün etkinliğine katılan 12 AKP'li vekil daha sonra Fethullah Gülen'in Pensilvanya'daki malikanesine gitmişti. 12 AKP'li vekil burada Gülen ile "hatıra" fotoğrafı çektirmişti.

15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişiminin ardından, 2018'deki milletvekilliği seçiminde 12 AKP’li vekilden yedisi yeniden aday olmuştu. Bu isimler, İlknur İnceöz, Vedat Demiröz, Bayram Özçelik, İsmail Tamer, Fatoş Gürkan, Mustafa Hamarat ve Osman Ören’di. Seçimlerin ardından Gülen ile fotoğraf çekilen İlknur İnceöz, Vedat Demiröz, Bayram Özçelik, Osman Ören ve İsmail Tamer milletvekili seçilmiş ve Meclis çatısı altına tekrar girmişti.

Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı - Resim : 4

NEBATİ VE GİZLİGDER GÜLEN'İN YANIBAŞINDA

Yakın dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan Nureddin Nebati’nin geçmişi de farksız değildi. Nebati’nin 2013 yılında, FETÖ lideri Gülen’in yanıbaşında poz verdiği fotoğrafı ortaya çıkmıştı.

Erdoğan'ın imzasıyla, geçen aylarda Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı görevine atanan Ebubekir Gizligider’in de Gülen ile yan yana fotoğrafı vardı.

Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı - Resim : 5

HİLAL KAPLAN: HOCAEFENDİ’YE EDİLEN SÖZLERİ BANA EDİLMİŞ GİBİ İNCİTİCİ BULDUM

AKP’de siyaset yapan ve bakan koltuklarında oturanlar değildi sadece FETÖ’ye övgüler dizen. Aynı zamanda şimdiler FETÖ’ye karşı gibi açıklamalar yapan AKP’ye yakın isimler de vardı.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın başında bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu’na bağlı Sabah gazetesinde yazan, TRT’de görev alan Hilal Kaplan da 2013 yılında “Hocaefendi’ye edilen sözleri bana edilmiş gibi incitici buldum. Hedef alınan yalnız cemaat değil ki cemaat nezdinde hepimiziz” demişti. Kaplan ayrıca bu dönemde katıldığı televizyon programlarında Gülen’i amansızca savunan isimlerin başında geliyordu.

Kaplan ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hedef almış ve “TSK, gerçekten Peygamber Ocağı olsa arife günü kan döker miydi” demişti.

Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı - Resim : 6

“BAŞBAKAN İLE HOCAEFENDİNİN ÇATIŞMASINI İSTEYEN ALÇAKLAR BENDEN NEFRET EDER”

İktidara yakın köşe yazarlarından Rasim Ozan Kütahyalı ve Habertürk yazarı Nagehan Alçı da Fethullahçıları öven isimlerdi. Nagehan Alçı FETÖ’nün kanalı Samanyolu TV’ye katılarak Fethullahçıları savunmuştu. Alçı, “Fethullah Gülen’i kendi vatanından uzak tutan şartlar neydi, o şartların bugün hiçbiri yok. Fethullah Hoca Efendiyi Türkiye’de yaşayamaz hale getiren insanlar bugün yargı konusu yapılıyorlar. Milyonların gönlünde taht kurmuş bir ismin kendi vatanından uzak durmasının anlamsız olduğunu düşünüyorum.” demişti.

Kütahyalı da 2013 yılında “Başbakan ile Hocaefendinin çatışmasını isteyen alçaklar benden nefret eder” diye Twitter’dan açıklama yapmıştı.

Türkiye'nin adalet sınavı: Kaftancıoğlu'na ceza verenler AKP'lilerin FETÖ övgülerine kör kaldı - Resim : 7

En tepeden en dibe iktidar kanadında ve devletin en kudretli makamlarında olan AKP’li ve AKP’ye yakın isimler geçmişte, şimdilerde terör örgütü olarak tabir edilen FETÖ’cüleri savunmuş, lideri Fethullah Gülen’e övgüler düzmüştü.

Etiketler
Yargıtay FETÖ Twitter İstanbul