AKP ve MHP yoksulluğun araştırılmasını reddetti! 'Geçmişte çuvalla alınırdı, şimdi alışveriş gramla yapılıyor'

CHP'li Tekin Bingöl, HDP'nin yoksulluğun araştırılması yönündeki önergesi üzerine TBMM'de yaptığı konuşmada "Cebinde otobüse verecek bir ücreti olmadığı için üniversitesine yürüyerek giden milyonlarca gencimiz açlıkla mücadele ediyor” dedi.

AKP ve MHP yoksulluğun araştırılmasını reddetti! 'Geçmişte çuvalla alınırdı, şimdi alışveriş gramla yapılıyor'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 61,14'e yükseldiğini açıkladı. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63 olarak hesapladığını kamuoyuna açıkladı.

Artan enflasyon yurttaşlar için yoksulluğu beraberinde getirdi. Asgari ücret 4 bin 253 lira olurken Türk-İş'in çalışmasına göre Mart ayında gıda enflasyonu rekor düzeye çıktı. Verilere göre gıda fiyatları aylık bazda yüzde 8,24, yıllık yüzde 76,39 arttı. Çalışmaya göre Mart ayı itibariyle yoksulluk sınırı 16 bin 52 TL, açlık sınırı ise 4 bin 928 TL oldu.

AKP VE MHP YOKSULLUĞUN ARAŞTIRILMASINI REDDETTİ

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Türkiye’de yoksulluğun nedenlerinin araştırılmasına ilişkin önergesi, TBMM Genel Kurulu’nda dün AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önerge üzerine CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, AKP’nin Türkiye’yi bilinçli olarak yoksullaştırdığını belirtti. Bingöl “Yoksulluk ve açlık, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir parti politikası hâline dönüşmüştür. Yoksulluğu siyaseten kullanan bir siyasi iktidar karşımızda” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, HDP’nin yoksulluğun nedenlerinin araştırılmasına ilişkin önergesinin görüşmelerinde “Adalet ve Kalkınma Partisi bu ülkenin siyasi felaketidir ve AKP iktidardan gitmediği sürece, bu felaket Türkiye'nin üzerinde bir karabasan gibi çökecek ve açlık daha da derinleşecek” diye konuştu. Geçmişte ailelerin kasa ve çuvallarla alışveriş yaptığına dikkat çeken Bingöl, "Artık alışverişi yurttaşlarımız gramla ve adetle yapıyorlar" dedi.

“AÇLIK DİZ BOYU”

TÜRK-İŞ’in 4.928 TL olarak açıkladığı açlık sınırının asgari ücretten 675 TL yüksek olduğuna dikkat çeken Bingöl, “Asgari ücretlinin açlık sınırına erişmesi için 675 liralık bir ek gelir daha elde etmesi gerekiyor. Yoksulluk daha da derin, 16 bin 52 lira. Açlık diz boyu. 10 milyona varan asgari ücretli açlık sınırının altında yaşadığı için açlıkla mücadele ediyor. 2 bin 500 lira emekli maaşı alan emekli büyüklerimiz açlıkla mücadele ediyor. Cebinde otobüse verecek bir ücreti olmadığı için üniversitesine yürüyerek giden milyonlarca gencimiz açlıkla mücadele ediyor” dedi.

“TÜİK’İN AÇIKLAMADIĞI ÇOK ŞEY VAR”

TÜİK’in işsizlik ve istihdam verilerindeki çelişkiye de dikkat çeken Bingöl, “TÜİK'e göre işsizlik 178 bin kişi düşmüş. 90 bin kişiye istihdam olanağı tanınmış. İyi de o aradaki 90 bin kişiye ne oldu? Hepsi öldü mü, kayıplarda mı, yurt dışına mı çıktı? Açıklamıyor TÜİK, açıklamadığı birçok şey var. TÜİK artık AKP’nin militan bir kurumu hâline dönüşmüştür” diye konuştu.

“HALK ÇUVALLA ALIŞVERİŞTEN GRAMA DÜŞTÜ”

Kasaların ve çuvalların yerini gram ve adetin aldığını belirten Bingöl, “Geçmişte Türkiye'de aileler kışlık zahire oluştururlardı. Pazara gidenler kasalarla alışveriş yaparlardı. Kış dönemlerinde çuvallarla bulgur, patates, soğan alırlardı. Artık alışverişi yurttaşlarımız gramla ve adetle yapıyorlar. Açlık çok derinlikli bir hâle geldi ama AKP’nin umurunda değil” dedi.

“AKP, TÜRKİYE’NİN SİYASİ FELAKETİDİR”

Türkiye’deki yoksulluğun nedeninin AKP iktidarı olduğunu belirten Bingöl, “AKP bu ülkenin siyasi felaketidir ve AKP iktidardan gitmediği sürece, bu felaket Türkiye'nin üzerinde bir karabasan gibi çökecek ve açlık daha da derinleşecek. Bunun bir tek çözümü var. Çözüm: Ortağıyla birlikte bu iktidarın sonlanması hâlinde bu siyasi felaket yeniden mutluluğa ve refaha kavuşacak” diye konuştu.

Etiketler
MHP Bingöl HDP TBMM Tekin Bingöl