AKP ve MHP'nin yeni seçim kanunu teklifi Cumhurbaşkanı'na sınırsız seçim propagandası sağlayacak

AKP ve MHP’nin, Meclis’e sunduğu Seçim Kanunu'nda değişiklik teklifi açıklandı. Teklif kabul edilirse, cumhurbaşkanına seçim sürecinde kısıtlama getirilmeyecek ve seçim propagandasına ilişkin kamu imkanlarının kullanılmasının önü açılacak.

AKP ve MHP'nin yeni seçim kanunu teklifi Cumhurbaşkanı'na sınırsız seçim propagandası sağlayacak

GERÇEK GÜNDEM- ÖKKEŞ TAŞKIN

AKP ve MHP’nin Seçim Kanunu'nda değişiklik teklifi AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından kamuoyuna açıklandı. Teklif kabul edilirse, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum düzenlemesi yapılacak.

Kanun teklifine ilişkin konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Teklifin 11. maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum düzenlemesi yapıyoruz. Burada 65. madde başlığı başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar başlığını taşıyor. Bunu ‘bakanlar’a diye düzenleme yapıyoruz. 155. maddesinde ise yine ‘Başbakan’ sözünü madde metninden çıkarıyoruz, bakanların yasaklara uymamaları halinde düzeltme yapıyoruz” dedi.

CUMHURBAŞKANINA YASAK YOK

Cumhurbaşkanının düzenlemeden muaf tutulup tutulmayacağına dair soruya da yanıt veren Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı ile ilgili yasaklama sınırlaması söz konusu değil. Dolayısıyla bizim çalışmamızın söz konusu değil. Biz burada uyum düzenlemesi yapıyoruz. Başbakan yok mevzuatımızda onu çıkardık. Uyum düzenlemesinde olmadığı halde kanunda yer alıyor. Bu bir uyum düzenlemesidir.”

MİLYARLARCA LİRALIK ÖDENEK

Söz konusu teklif Meclis’ten bu haliyle geçerse; son 5 yılda toplam 10 milyar 484 milyon lira örtülü ödenek harcaması yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt içinde yapacağı tüm seçim propagandalarında kamu olanaklarını sonuna kadar kullanmasının yasal olarak da önü açılmış olacak.

''KARANLIK REJİMİNİ İYİCE PEKİŞTİRMEK İSTEMEKTEDİR''

Yasa düzenlemesine ilişkin Gerçek Gündem’e konuşan CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, yasa tasarısının tarafsızlık ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekti.

Başarır, şunları söyledi:

“Bu yasa tasarısıyla birlikte Cumhurbaşkanı'nın kamu hizmetlerinden yararlanmasının önü açılacak. Devletin uçağıyla, aracı ve yakıtıyla seçim propagandası yapması kabul edilemez. Tarafsızlık ilkesini iyice yitirmiş olan mevcut Cumhurbaşkanı, karanlık rejimini bu yasa tasarısıyla iyice pekiştirmek istemektedir. İlk seçimden sonra parlamenter sisteme geçişle bu yasal düzenlemeler hemen değiştirilecektir. Tek adam rejiminin ülkeyi sürüklediği durum budur.”

Etiketler
Yeni seçim kanunu Seçim