CHP'li Ali Mahir Başarır: Demirören, banka dolandırıcılığı suçunun şüphelisidir; kredi riskinin yüzde 20'sini...

CHP'li Ali Mahir Başarır, Halk TV'de konuk olduğu Açıkça programında Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan kullandığı kredinin 800 milyon dolar olduğunu belirttiği açıklamasında bankanın kredi riskinin yüzde 20'sini de holdingin oluşturduğunu söyledi.

Demirören Holding’in 2018 yılında Doğan Medya’yı satın almak için Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredi hakkında tartışmalar sürüyor.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Halk TV'de katıldığı programda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kur korumalı mevduat modelini açıkladığı 20 Aralık'ta Yıldırım Demirören'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Demirören Grubu ile iktidara yakın 5 şirketin ellerindeki dolarları 17-18 TL'den sattığı iddiasında bulunmuştu.

Başarır, bugün Halk TV'de konuk olduğu Açıkça programında Demirören'in Ziraat Bankası'ndan aldığı 750 milyon dolar krediyi ödemediğini hatırlatarak vatandaşların çok daha düşük miktarlarda krediler için icraya verildiğini ifade etti.

"KREDİ RİSKİNİN YÜZDE 20'SİNİ DEMİRÖREN OLUŞTURUYOR"

Ali Mahir Başarır, Ziraat Bankası'nın kredi riskinin yüzde yüz üzerinden hesaplandığı durumda yüzde 20'sini Demirören'in oluşturduğunu açıkladı.

Başarır, "Bunu Sayıştay söylüyor" ifadeleriyle Sayıştay'ın denetiminde ortaya çıkan rakamlara dikkat çekti.

"KULLANDIRILAN KREDİ 800 MİLYON DOLAR"

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın çekilen kredinin 750 milyon dolar değil 800 milyon dolar olduğunu belirttiği açıklaması şöyle oldu:

2018'de geliyor. 700 milyon dolarlık bir şirket satın alma projesi, 100 milyon dolarlık işletme projesini talep ediyor.

Ziraat Bankası bakıyor, teminatlarını alıyor. Hisse, hesap, ticari işletme karşılığında bu krediyi kullandırıyor. 800 milyon dolar.

Bir şart getiriyor. 3 yıl içerisinde 150 milyon ABD doları sermaye nakdini arttır. Bu şartla veriyorum" diyor.

Herkes yanlış biliyor. 800 milyon dolar. Bakıyoruz 3 yıl sonra sermaya artışı yapılmamış.

CHP'li Ali Mahir Başarır, "Yıldırım Demirören banka dolandırıcılığı suçunun şüphelisidir. Bir kez daha söylüyorum. Bakın hükümlü demiyorum, şüpheli diyorum." sözleriyle kredinin akıbetinin sorgulanması gerektiğini vurguladı.

"İLLET SİSTEM SATIŞTAY'DAN BU YETKİYİ ALDI"

Ali Mahir Başarır Halk TV ekranlarında soruşturma açılması için çağrıda bulundu.

Başarır sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ülkede bir parça hukuk, yargı, vicdanları varsa... İşin en utanç verici meselesini söyleyeyim: Yeni sistemin getirdiği en büyük gariplik, hukuksuzluk; aslında Sayıştay, bunları tespit ettikten sonra suç duyurusunda bulunuyordu.

Savcılık da soruşturma açıyordu. Suç duyurusunda bulunamıyor çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen illet sistem Sayıştay denetçilerinden, Sayıştay'dan bu yetkiyi, hakkı aldı." ifadeleriyle hukuki sorunlara dikkat çekti.

Etiketler
Halk TV Ali Mahir Başarır Kredi Ziraat Bankası