CHP'li Abdüllatif Şener: Bu ülkedeki 4 milyon insanın günlük geliri bir kilo un bile etmiyor

CHP'li Abdüllatif Şener, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada ekonomik krizin vatandaşlara etkilerini hatırlattı. Şener, Türkiye’de 4 milyon insan günde sadece 16 lirayla yaşadığına dikkat çekti.

CHP'li Abdüllatif Şener: Bu ülkedeki 4 milyon insanın günlük geliri bir kilo un bile etmiyor

TBMM Genel Kurulu’nda 2020 yılı kesin hesap bütçe kanun teklifinin maddeleri görüşülmeye başladı.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, TBMM Genel Kurulu’nda, “TÜİK’in rakamlarına göre bugün Türkiye’de 4 milyon insan günde sadece 16 lirayla yaşıyor. 16 lira dediğiniz şey bir kilo undur. Demek ki bu ülkedeki 4 milyon insanın günlük geliri bir kilo un bile etmemektedir. Türkiye bu duruma gelmiş vaziyettedir” dedi.

Grubu adına söz alan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, şunları söyledi:

“EKONOMİK KRİZ DEĞİL, EKONOMİK BUHRAN”

“Son yılların en düşük milli geliri ortaya çıkmıştır. 717 milyar dolarlık bir milli gelir vardır. Kişi başına milli gelirde 8 bin 500 dolar civarındadır. Bu 2020 yılında hükümetin 18 yıllık iktidarı sonrasında ortaya çıkan 8 bin 500 dolarlık kişi başına milli gelir aslında ciddi bir hesaplama yapılırsa 1998 yılındaki kişi başı milli gelirden bile düşüktür.

Mevcut hükümet izlemiş olduğu yanlış politikalarla, kamu yönetiminde açmış olduğu tahribatla, sistemi değiştirmekle ekonomiyi de bozmuştur. Son 5 yıl içerisinde ekonomideki bütün göstergeler bozulmuştur. Ama bunun da ötesinde 2018 Ağustos’unda patlayan kriz, halen kaldırılamamıştır. Ve bu kriz dönemi üç buçuk yıldır devam etmektedir. Bu nedenle biz buna ‘bir ekonomik kriz değil, bu bir ekonomik buhrandır’ diyoruz. Ama hükümetin son birkaç aydır ortaya attığı bazı tezler ve ekonomik uygulamalar bu ekonomik sıkıntıların daha uzunca bir süre halkı yok etmeye, sıkmaya ve tahrip etmeye devam edeceği anlaşılmaktadır.”

“FİYATLAR YILLIK DEĞİL, AYLIK HATTA, GÜNLÜK OLARAK DEĞİŞMEKTE”

“Memleketin dört bir yanında zam yağmuru var. Halkın en fazla tükettiği mallara bakıyoruz. Fiyatlardaki artışlar korkunç düzeye çıkmıştır. Fiyatlar yıllık değil, aylık hatta, günlük olarak sürekli değişmektedir.

Bu hükümetin uygulamış olduğu kuru arttırma politikası, doğrudan doğruya bütün ekonomik göstergelere zarar vermektedir. Kur sürekli arttıkça gelir dağılımı bozulmaktadır. TÜİK’in rakamlarına göre bugün Türkiye’de 4 milyon insan günde sadece 16 lirayla yaşıyor. 16 lira dediğiniz şey bir kilo undur. Demek ki bu ülkedeki 4 milyon insanın günlük geliri bir kilo un bile etmemektedir. Türkiye bu duruma gelmiş vaziyettedir.” (ANKA)

Etiketler
TBMM Ekonomik kriz Türkiye Abdüllatif Şener